Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Majka922

Antykoncepcja

Polecane posty

Gość Majka922

Hejka wszystkim. Biorę tabletki ysaminelle od 2 miesięcy. Moja koleżanka powiedziałam mi, że muszę przez 6 miesięcy stosować dodatkowe zabezpieczenie, przed niechcianą ciążą ponieważ mój organizm musi przystosować się do hormonów. Przez pierwszy miesiąc owszem stosowaliśmy z moim chłopakiem prezerwatywy. Wiadomo, jak to jest z gumkami. Jestem jeszcze niedoświadczoną kobietką, więc jeszcze raz dokładnie przestudiowałam ulotkę i czytałam różne fora w necie. Z ulotki dowiedziałam się, że już od pierwszej tabletki jestem bezpieczna. W necie, jak to w necie jedna pisze tak, a druga inaczej. Jednak z tego wywnioskowałam, że mogę już współżyć bez zabezpieczenia. Spróbowałam tego z moim chłopakiem, nie zakończył sprawy we mnie, więc powinnam być spokojna, jednak cały czas czuje jakąś niepewność. Jestem bardzo wyczulona na punkcie ciąży, zabezpieczenia itp. ponieważ w domu słucham o tym od dziecka, jak to jest być bardzo młodą mama (moja mama miała 18 lat gdy się urodziłam). Szansa jest więc znikoma na to, żebym była w ciąży ? I jeszcze jedno pytanie, które męczy mnie już od dawna i nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na nie. Od jakiego czasu mogę bezpiecznie współżyć bez dodatkowych zabezpieczeń ? Będe bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź ;) Pozdrawiam wszystkich ;))

Gość kamylka..
Bez dodatkowych zabezpieczeń zacznij współżyc jak będziesz zdecydowana na dziecko :P Chyba najbezpieczniej:)

Gość kiciii
Tak szansa na ciążę przy prawidłowym braniu pigułek jest znikoma, prawie zerowa. Koleżanka naopowiadała Ci głupot, nie wiem skąd ona te rewelacje wytrzasnęła. Tak jak przeczytałaś w ulotce, jeśli pierwszą pigułkę wzięłaś w pierwszym dniu miesiączki (gdy zaczynałaś je stosować) to byłaś zabezpieczona już od pierwszej pigułki. Jeśli teraz nie zapomniałaś o żadnej, nie brałaś antybiotyków, to cały czas jesteś zabezpieczona i nie musisz stosować prezerwatyw. W ciągu przerwy 7 dniowej zabezpieczenie także jest, pod warunkiem, że ósmego dnia rozpoczniesz kolejne opakowanie.

Gość Majka922
Nie stosowałam żadnych antybiotyków. Jedyne co to wzięłam gripex, bo się dziwnie czułam jakby miało mnie coś brać. Dziękuje Ci bardzo za odpowiedz ;)