Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abc123456

Jak to jest z tą umową zlecenie?

Polecane posty

Gość abc123456

Witam, pracuję na umowę zlecenie. Niespełna 100 godzin miesięcznie. Podpisuję ewidencję w pracy, co miesiąc podpisuję "przedłużenie umowy" na kolejnych 30 dni. W pewnym sensie ma to znamiona umowy o pracy, aczkolwiek w umowie jest jasno określone, że to umowa zlecenie. Podlega zatem Kodeksowi Cywilnemu (gdyż jest to umowa cywilnoprawna) a nie Kodeksowi Pracy. Moje pytanie jednak dotyczy czegoś takiego jak "potrącanie z pensji kary umownej". Otóż w umowie jest zapis mówiący o tym, że zleceniobiorca ma obowiązek powiadomić zleceniodawcę o ewentualnej absencji na 48h przed, bo inaczej z jego pensji zostanie potrącone 100zł. Czy jest to zgodne z prawem? Bo tak na chłopski rozum, skąd mam wiedzieć, co się będzie działo we wtorek i czy będę mogła wtedy iść do pracy? Właśnie dlatego zdecydowałam się na umowę zlecenie, by mieć tą pewność, że jeśli coś mi niespodziewanie wypadnie, to nie będę miała z tego tytułu nieprzyjemności.

Gość abc123456
up

kara umowna, czyli została zawarta w treści umowy jeśli podpisałas umowe o konkretnej treści, to zgodziłas sie na jej warunki i umowa Cię obowiązuje