Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Blood_17

CZY KTOŚ Z WAS POTRAFI TO ZROBIĆ ??????

Polecane posty

Gość Blood_17

Mowa o przetłumaczeniu na polski z angielskiego filmika(poniżej), co jest na pewno nie lada wyzwaniem..;p W nim znana trenerka jeździectwa Jane Savoie opowiada o jeździe konnej, pomocach czyli działaniu dosiadu, łydek i wodzy.. Jestem strasznie słaba z angielskiego, a baaardzo zależy mi na zrozumieniu jej wypowiedzi.. http://www.youtube.com/watch?v=C4QnhV8cH4M&feature=fvw Z góry dzięki za pomoc :) PS. Jak komuś nie chce się całego filmika tłumaczyć to może przynajmniej w skrócie opisać ruszanie, zatrzymywanie (działanie dosiadu) oraz skręcaniu. (rola ramion) ;)

Gość Blood_17
skręcanie*

Gość Blood_17
Proszę chociaż te zatrzymywanie i ramiona przy skręcaniu.. :(

Gość Blood_17
Naprawdę nikt nie umi tego przetłumaczyć ????

przede wszystkim jak siedzisz to musisz miec kregoslup wyprostowany nie mozesz miec zgarbiony bo wprzy wyprostowanym kregoslupie lepiej jest kontrolowac ruchy kote wykonujesz kierujac koniem, ona tam powiediala, ze jak kiedys byla dzieckiem i jak siedzisz na krzeselku i jak to dzieci lubia jezdzic na krzesle posuwac sie do przodu siedzac na krzesle to wlasnei takie same ruchy wykonujesz ruszajac konia z miejsca, dajac mu rozkaz zeby ruszyl czyli kregoslup wyprostowany NAPIETE MIESNIE BRZUCHA i posuwasz miednica troche do przodu wtedy kon riusza zmiejsca, jak chcesz przyspieszyc to robisz to szybciej, zaraz ci opisze skrecanie..

Gość Blood_17
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ...

Gość Blood_17
jej dziękuję :)

przy skrecaniu kregoslup wyprostowany skrecasz prawym ramieniem, tak jakby sie odwracasz w prawo i napinasz miesnie brzucha wtedy kon wyczuwa ze skrecasz, tak samo w lewo robisz, najwazniejsze jest zebys miala posture wyprostowana zeby kon wyczul twoje ruch co ww danym momencie robisz, jak chcesz sie zatrzymac to przestajesz ruszac miednica i jak masz tam nogi w tym czyms nie wiem jak to sie nazywa to wyprostowujesz kolana jakby naciagasz to cos w czym masz stopy, jesli chodzi o jezyk o rozmowe z koniem, ona powiedziala ze kon oczywiscie nie rozumie naszego jezyka wiec nie ma sensu krzyczec ani podnosic glosu, ale za kazdym razem jak wykonujesz jakas czynnosc to mozesz powtarzac za tym dane slowa, wtedy kon sobie skojarzy czynnosc

Gość Blood_17
chodzi o strzemię pewnie ;p A przy skręcaniu np w lewo to lewe ramię się COFA, a w prawo prawe ?????? jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Gość gosiaczekqn
podłapuje temat :) Mnie to także interesuje :) i również jestem słaba z angielskiego jeżeli w ogóle coś potrafię zrozumieć.. :( za to niemiecki łatwiej mi przychodzi :D . jak to jest z tym zatrzymaniem: wystarczy zablokowanie miednicy i obciążenie strzemion czy coś jeszcze na ten temat mówi Jane ? a przy skręcaniu jak zachowują sie ramiona ? przy zakręcie w prawo parwe ramię SIĘ COFA ?? jak jeździec COFNIE prawe ramię to koń się do tego dopasuje i też skręci w prawo ? ostatnio instruktorka mi to wszystko pomieszała, mówiła, że przy zakręcie wraz z wewn. biodrem wewn. ramie też idzie do przodu.. a dla mnie to jest nielogiczne, dotychczas oczywiste dla mnie było to, że wewn. ramię się COFA przy zakręcie... a teraz już nic nie wiem :(

Gość gosiaczekqn
podłapuje temat Mnie to także interesuje i również jestem słaba z angielskiego jeżeli w ogóle coś potrafię zrozumieć.. za to niemiecki łatwiej mi przychodzi . jak to jest z tym zatrzymaniem: wystarczy zablokowanie miednicy i obciążenie strzemion czy coś jeszcze na ten temat mówi Jane ? a przy skręcaniu jak zachowują sie ramiona ? przy zakręcie w prawo parwe ramię SIĘ COFA ?? jak jeździec COFNIE prawe ramię to koń się do tego dopasuje i też skręci w prawo ? ostatnio instruktorka mi to wszystko pomieszała, mówiła, że przy zakręcie wraz z wewn. biodrem wewn. ramie też idzie do przodu.. a dla mnie to jest nielogiczne, dotychczas oczywiste dla mnie było to, że wewn. ramię się COFA przy zakręcie... a teraz już nic nie wiem

Gość gosiaczekqn
prawe* kto jak kto ale Jane Savoie wie lepiej niż moja instruktorka..

Gość gosiaczekqn
proszę niech ktokolwiek odpisze.. te ramiona przy skręcaniu zaczynają mnie prześladować.. :(

Gość gosiaczekqn
błagam niech ktokolwiek odpisze.. te ramiona przy skręcaniu zaczynają mnie prześladować..

Gość gosiaczekqn
błagam niech ktokolwiek odpisze.. te ramiona przy skręcaniu zaczynają mnie prześladować..

Gość Coffee22
spokojnie to tylko skręcanie ;p jak będę miała więcej czasu to Ci napiszę ;p ale naprawdę nie ma nikogo na Kafeteri kto mógłby odpisać ?? Ludzie ! bo dziewczyna się załamie xD u mnie niestety czasu brak..

Gość Coffee22
????????????????????????????????????? ...??

Gość ihaha
o skręcaniu ta kolesiana mówi chyba, że cofa te ramię, w którą stronę skręca.. :P czy nie ????? sama nie wiem niewyraźnie gada :P a zatrzymywanie też nie wiem, nie usłyszałam :P

Gość ihaha
o skręcaniu ta kolesiana mówi chyba, że cofa te ramię, w którą stronę skręca.. :P czy nie ????? sama nie wiem niewyraźnie gada :P a zatrzymywanie też nie wiem, nie usłyszałam :P

Gość mistrzu
masz downa :D

Gość mistrzu
nikt Ci tego nie przetłumaczy na Kafe :D

Gość mistrzu
jak nie rozumiesz tom peszek :D