Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna mamaaa

watrobka w ciazy przyczyna wa rozwojowych

Polecane posty

ooo umiałaś ułożyć jednak normalne bezbłędne zdanie???? Brawo!!! Gratuluję. A co do treści to nie będę się tłumaczyć. Ja znam swoją wartość i ty też..... Twoja wartość na poziomie tekstu pisanego:-D

Gość nie dyskutujcie
z nią bo o czym pisać z osobą, ktorej slownictwo jest niczym z rynsztoka?

Gość o chyba ktos tu leczy
swoje kompleksiki i jest bardzo sfrustrowany...ulzyło ci "polak to nawet..." ?

Gość BoboViitta
Śmierdzące ohydztwo. Raz w życiu spróbowałam a następne 3 dni przerzygałam.

Śmierdzące ohydztwo. Raz w życiu spróbowałam a następne 3 dni przerzygałam. Coz z logowaniem nie wyszło..

Gość smierdziec to smierdzą flaczki
tego nigdy nie przełknę ale wątróbka jest dobra:P

wątróbka odpowiednio przyrządzona jest wspaniała. Z cebulką przysmażoną i obtoczona w mące. Mniam....

spokojnie. Retinol jest bardzo wrażliwą na wszelką obróbkę witamina. Bardziej obawiałabym się tego cholesterolu i toksyn które mogą w niej być. Nie chce jednak straszyć, bo żywienie kobiet w ciąży bede miała dopiero w nadchodzącym semestrze. Myślę, że nic złego się odrazu nie stanie :)

Gość odpowiedz jest prosta
na twoim miejscu tez bym sie bala, fakt - przekryczylas 10 krotnie i to 2 dni pod rzad dawke retinolu retinol w nadmiarze powduje wady rozwojowe szczegolnie we wczesnej ciazy0 ty masz wczesna tyle tylko czy chodzi o retinol w tabletkach czy w jedzebiu?

Gość kopkaka
Tak jak wspomniałam przedawkowanie witaminy A jest możliwe, lepiej więc przyjmując na przykład preparat Capivit A+E nie mieszać go już z innymi preparatami multiwitaminowymi. Jednak chciałabym podkreslić, że oczywiście należy uważać, ale też aby uspokoić wszystkich dodam, że przedawkowanie wcale nie jest takie proste. Nie jest możliwe przedawkowanie witaminy A pochodzącej tylko z żywności, poza tym nasz organizm toleruje dawki nawet około 100- krotnie wyższe od dziennego zapotrzebowania. Objawy ostrego zatrucia pojawiają się w wyniku jednorazowego spożycia bardzo dużych ilości witaminy A, setki razy przewyższającej zalecane dawki dzienne. Musielibyśmy np. połknąć na raz setki kapsułek Capivitu A+E. Zatrucie takie objawia się bólami głowy, mdłościami, wymiotami, światłowstrętem i drgawkami. Możliwe jest też chroniczne zatrucie witaminą A w wyniku długotrwałego spożywania nadmiernych ilości tej witaminy. Na przykład przyjmowanie ok.10 mg retinolu dziennie(czyli ok 10 kapsułek Capivitu A+E) w ciągu kilku miesięcy powoduje objawy przedawkowania czyli porażenia skóry (suchość, przebarwienia), wypadanie włosów, łamliwość paznokci, bóle kości i stawów, powiększenie wątroby, bóle głowy, krwawienie warg. Te niekorzystne objawy mijają samoistnie jeśli zaprzestanie się przyjmowania nadmiernych dawek wit. A.

Gość minimimi
Ja rowniez otrzymalam od lekarza wskazanie, by jesc czasem watrobke ze wzgledu na anemie. Jem ja bardzo rzadko, ok.150 g raz na 2 tyg. Z jednej strony potrzebuje zawartego w niej zelaza, z drugiej strony obawiam sie witaminy A. Innymi slowy: "Badz madry i pisz wiersze" Wierze w Pania Dr i podchodze spokojnie do tematu.

i ja coś dorzucę :D ludzie lubią jeść różne rzeczy.. jak kogoś od małego rodzice uczyli smaku różnych potraw to i więcej zje ;) ja lubię też słoninkę soloną :D kaszanki nie lubię ale ludzi co ją jedzą nie obrażam :) a do osób ubliżającym jedzeniu... jajeczko jecie. prawda? :) a kureczka grzebie w gówienku i pochłania robaczki :) rybki jecie? a woda w stawach to pewnie co dzień filtrowana i w sklepach wszystko świeżo z nich wyjęte ;p króliczki jecie? no a przecież króliki jedzą swoje bobki bo w niektórych wydalają jakieś tam elementy co im potem znów są potrzebne frytki jecie? a przecież ziemniaczki nawożone są oborniczkiem i sztucznym i naturalnym :) można tak w nieskończoność wymieniać ;p tak więc panienki i panowie co hrabiostwo wielkie zgrywacie zapytajcie rodziców i dziadków co oni jedli na co dzień, na weselach, pępkowych, komuniach i jakie mieli zakąski do wódki :P jeśli natomiast chodzi o tą wątróbeczkę to rozmawiałam z moją P. ginekolog i powiedziała mi jedno... że mogę jeść każde i ryb i kurek i kaczuszek i świnek byle by nie surowe! ma być dobrze wysmażone, wypieczone itd :) no i oczywiście w normalnych ilościach :D