Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dupciajakmarzenie

diamentowy pierścionek zaręczynowy

Polecane posty

Zwracam się do tych wszystkich materialistek, które czasem na tym forum zwierzają się z tego, jaką kutwą jest jej narzeczony. Ze sto razy otworzył mi się nóż w kieszeni, jak czytałam, że jedna z drugą po otrzymaniu pierścionka leciała do jubilera, żeby wycenił ów cudo, albo ryły internet w poszukiwaniu podobnego modelu. Jest to żenujące. Nie rozumiem takiego podejścia do życia. Czy naprawdę uważacie, że cena pierścionka świadczy o uczuciu?? :o Ale ja o czymś innym chciałam. Chciałabym, żeby te wszystkie, które płaczą, że nie dostały diamentów, przeczytały fragment artykułu i zastanowiły się nad tym. Ile tak naprawdę kosztują wasze zachcianki. Zanim kupisz pierścionek zaręczynowy... Co piąty sprzedany diament finansował wojny, w których zginęły ponad 4 miliony ludzi. Nie myślimy jednak o tym kupując pierścionek zaręczynowy lub kosztowny naszyjnik. Jeden z pięciu… To jak jeden palec u dłoni. Dużo, prawda? Kiedy tylko gdzieś w Afryce odkryte zostają bogactwa naturalne, wkrótce leje się tam krew. Tak jest od wieków, a czuwa nad tym ten sam patron – kapitał ludzi, którzy na afrykańskich surowcach budują fortuny. Zmieniają się tylko egzekutorzy. W latach 1989-2003 w Sierra Leone, Liberii, Angoli i Demokratycznej Republice Konga trwały okrutne wojny domowe napędzane pieniędzmi ze sprzedaży diamentów. Te szlachetne kamienie kupowane były za setki milionów dolarów przez potężne międzynarodowe korporacje, a następnie rozprowadzane po całym świecie. [...] Była to relacja korzystna dla obu stron. Firmy takie jak DeBeers, największy na świecie importer diamentów, kupowały dzięki tej sytuacji ogromne ilości wysokiej jakości kamieni po atrakcyjnych cenach. W ten sposób gromadziły znaczne zapasy, aby następnie wypuszczać na rynek jedynie ograniczoną ilości towaru, podtrzymując mit rzadkości diamentów i zachowując kontrolę nad cenami. W zamian korporacje nie zadawały pytań o pochodzenie towaru. Nie interesowały się także, czy rebelianci za uzyskane pieniądze kupią wozy bojowe, narkotyki i kontenery AK47. W 2000 roku ONZ nałożyło embargo na handel diamentami z Sierra Leone, a później także Liberią. Odcięło to RUF i Taylora od głównego źródła pieniędzy, zmuszając ich do podjęcia rozmów pokojowych z przeciwnikami. Po ponad dekadzie walk, obie wojny domowe w końcu zaczęły stopniowo wygasać. Reakcja ONZ nastąpiła zdecydowanie zbyt późno. Do 2002 roku w Sierra Leone zginęło około 75 tysięcy osób, a 1,2 miliona musiało uciekać ze swoich domów. Wojna w Liberii pochłonęła ponad 200 tysięcy ofiar, a milion Liberyjczyków straciło dach nad głową. [...] Kogo zaciekawił temat, odsyłam do artykułu na wp. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Zanim-kupisz-pierscionek-zareczynowy,wid,11907989,wiadomosc.html zapewne przy wysyłaniu posta zrobi się spacja w linku. Można skopiować i usunąć spację, wtedy zadziała.

Gość pupupupupupup