Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panikarajak150

BADANIE HISTOPATOLOGOCZINE PIEPRZYKA

Polecane posty

Gość panikarajak150

Cześć dziewczyny. Wiadomo,że jak usuwamy pieprzyka skalpelem to wycinek wysylany jest do badania. zauwazylam,ze zazwyczaj pieprzyki po analizie nie są grozne,ale jakby jednak były to co dalej z tym robic?

Gość panikarajak150
kurcze,nikt nie pomoze? jak zwykle :o

To zależy co masz na myśli pisząc "groźny". Jestem pielęgniarką i brałam swego czasu udział przy takich zabiegach i 99% jest niegroźna po przebadaniu. Masz go od urodzenia czy jest nabyty? Odstający? Narastał Ci w ostatnim czasie? Był drażniony ubraniem?

Gość taka sobie zwykła ja
ja też mam kilka pieprzyków i też mnie to pytanie zastanawia co by się stało jakby po usunięciu okazała się groźny? tzn. rakowy?.

Gość panikarajak150
pielęgniarko chodzi mi o to,że jeżeli jednak OKZAŁABY się groźny to co dalej? jak jest już wycięty to znaczy,ze nie ma problemu,czy dluga droga do leczenia?

Zmiany nowotworowe to zwykle zmiany nabyte, charakteryzujące się okresowym narastaniem i tym, że są "odstające". Takich guzków barwnikowych można się bac ale czegoś co macie od zawsze i co nie "rośnie" to ryzyko, iż jest to zmiana nowotworowa jest znikome. Nie ma się czego bac, a ludzie ze względów kosmetycznych często i gęsto chodzą na takie zabiegi:)

Gdyby badanie wypadło niekorzystnie to podejmuje się leczenie p/nowotworowe ale... to jest na prawdę najgorsza opcja, bo takie rzeczy zdarzają się raz na hoho a może i więcej i to zwykle u pacjentów powyżej 50 r.ż. a nie u młodych.

Ja sama spotkałam się tylko raz z takim wynikiem badania hist-pato ale kobieta miała 75 lat, zmiana była wycięta z kącika lewego oka i nie wspomnę o tym, że miała tego więcej na całym ciele. Myslała, że to uroki starości. Zdecydowała się pójśc do onkologa dopiero jak zmiana koło oka jej narosła i przeszkadzała w widzeniu.

Gość panikarajak150
A,dziękuje Ci baaaaaaaaardzo za odpowiedź :) ja mam trzy pieprzyki do usunięcia -jeden,w kolorze skóry troszke odstający na plecach (nawet nie wiem czy to pieprzyk) drugi tak jakby rozdrapany troszke ale juz odrośnięty-jednak wole usunąć,a trzeci w takim nietypowym kształcie ze mi się nie podoba. I nie wiem czy da radę usunąć płaskie znamiona czyms innym niz skalpel. Moze wiesz cos na ten temat?:)

Gość można usunąć laserem
ale wtedy nie da się zrobić badania histopatologicznego, więc skalpel bezpieczniejszy

do panikarajak150 zmiany barwnikowe,czyli te płaskie ,o które pytasz to najczęściej piegi i przebarwienia,po zbadaniu dermatoskopem w gab lekarskim i stwierdzeniu,ze są ok,mozesz usunąć laserem lub VPL,zostaje znikoma blizenka

Gość panikarajak150
dzięki wielkie. bo dużo osób mówi,że płaskie znamiona to tylko i wyłącznie pod skalpel a ja niestety tej formy zabiegu nie chce. ale sporo osob tez mowi,ze bez problemu plaskie znamiona usuwaja laserem albo cieklym azotem a co do piegow czy przebarwien-jednak jestem przy tym ,ze to pieprzyki :)