Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Mam pare pytań. 1. Czy jeżeli mam zamiar karmic piersią mam dodatkowo zaopatrzyć się w butelkę? 2. Smoczek, Tak czy Nie? 3. Co zabrać do szpitala dla siebie? 4. Co zabrać dla synka? 5. Po ile sztuk wszytskiego mam kupić? 6. Jaki polecacie wózek? 7. Jakie są najlepsze pieluszki? 8. Jakie kosmetyki? 9. Czy od początku mieć małego w sypialni czy w jego pokoju? 10. Co ile godzin budzi się taki maluch na mleko? 11. Jak często i przez jaki czas przychodzi pielęniarka do domu? Mam nadziję że odpowiecie, wogóle bardzo się sresuje, przecież to taka kruszynka i wogóle..

Gość _--________6352
za dużo pytań nikomu nie chce sie odpowiadać na coś czego jest pelno na tym forum

1. tak, może się zdarzyć tak ze będziesz musiała dokarmić, albo wyjść sama do lekarza czy gdzieś i wtedy butelka może być bardzo potrzebna! 2. ja podałam smoczek jeszcze w szpitalu. synek miał bardzo silny odruch ssania i smoczek był mu potrzebny. nie zaburzyło to jego ssania i do 11 miesiąca karmiłam piersią 3. ręcznik (duży i mały), koszulę (ze 3 sztuki), koszulę do porodu (najlepiej duży t-shirt), klapki pod prysznic, szlafrok, ręczniki papierowe do osuszania krocza, wkłady poporodowe (jeśli szpital ich nie zapewnia), majtki jednorazowe siateczkowe (jeśliw w szpitalu wolno je nosić), kosmetyki, tantum rosa (saszetki do rozpuszczania w wodzie i podmywania krocza - dobrze po każdym skorzystaniu z toalety przemyć je sobie), szare mydło - najlepsze do podmywania 4. zależy od szpitala 5. ale czego wszystkiego? 6. ja mam bartatinę jedo clasicc na dużych pompowanych kołach 7. nie wiem, u nas wszystkie uczulały. ostatecznie był na wielorazowych 8.. dla dziecka? ja używałam mydła bambino, do pupy mąka zimniaczana a na noc maść nagietkowa. przy odparzeniach bepanthen. chusteczek nawilżanych nie używałam - mylam pupę wodą i mydełkiem. 9. ja miałam w sypialni. od miesiaca śpi w swoim pokoju 10 zależy do dziecka 11. nie wiem u mnie była 2 razy (raz 3 dni po powrocie ze szpitala i później ok 6 tygodnia zycia)

mała_agatka bardzo dziękuje, wiedziałam że na niektóre mamy można jeszcze liczyć :)

Gość najładnidjsze
masz 2 dzieci i jeszcze tyle pytan??? szkoda ze pozniej tego slubu nie bierzesz :-o

A Twój co ile się budzi? Wszytsko to znaczy ile sztuk spodenek, body itd.

Dzieci są narzeczonego, to jest długa historia pisałam już na forum o tym.

Gość _--________6352
w sumie to tak...rodziłaś już 2 razy i nie wiesz co do szpitala albo jakie i ile kosmetyków się zużywa przy małym dziecku...:/

Gość _--________6352
oj to przepraszam nie doczytałam.

1. Tak 2. Na wszelki wypadek tak weź smoczek. 3. 2 razy koszula nocna rozpinana do karmienia, szlafrok, obuwie na zmianę, wygodny biustonosz, wkładki laktacyjne, bielizna osobista, przybory toaletowe, ręcznik, skarpetki, kosmetyki, jednorazowe chusteczki, ,gumkę do włosów jeśli masz długie, duże podpaski, dowód osobisty, aktualne ubezpieczenie, kartę ciąży, wyniki badań laboratoryjnych i konsultacji lekarskich, aparat fotograficzny;). 4. Pampersy, chusteczki nawilżające. 5. Po 3,4 sztuki najwięcej kup sobie body są bardzo fajne i wygodne dla dziecka. 6. Wózków teraz jest mnóstwo... W sklepie na pewno doradzą Ci dobry wózek... 7. Pampersy 8. Z kosmetykami jest to różnie rtudno doradzić ponieważ napiszę Ci nivea baby i okaże się, że dziecko będzie miało uczulenie na te kosmetyki, także w szpitalu Ci doradzą... 9.W sypialni dziecko będzie się często budziło do karmienia, musisz je mieć blisko siebie to maleństwo... 10. Zależy od dziecka... moja córeczka budziła się 3 razy w nocy 11. Oj to zależy...

Gość kg lbs
Ej a nawet jesli to nie wasza sprawa.Polacy i ta wasza mentalnosc i WSCIBSKOSC!!

Gość tralalalalalallalalala
1-tak 2- raczej tak 3 - min 2 koszule, duże podkłady poporodowe, przybory kosmetyczne kubek (możliwe ze szpital będzie wymagał czegoś jeszcze wiec pytaj najlepiej pielęgniarek) 4- pytaj w szpitalu rożnie bywa 5 - dużo, niemowlaka przebiera się min 3-4 razy na dobę 6 - ja polecam wózki v-cross i v-travel 7 - moim zdaniem pampersy 8-sudokrem, oliwka, krem ochronny do twarzy na zimę/lato, puder, płyn do kąpieli i szampon do włosków, 9 - zależy jak tobie wygodniej ale początkowo jak wstajesz do malca co 2,5-3 godziny wygodniej przy sobie 10 - statystycznie co 2-3 godziny zależy ile zjada 11 - pielęgniarka przychodziła do mnie chyba do momentu az kikut pępka nie odpadł potem parę razy dzwoniła co do stresów to rozumie cie całkowicie dla mnie pierwsze kapanie to był horror

Gość najładnidjsze
to nie placz tylko ze cie zostawi z dzieckiem tak jak tamta :-o

Jakbyś przeczytał to byś wiedział że nikogo nie zostawił, ale nie będę się tłumaczyła bo moje pytania dotyczą maleństwa.

Mam pare pytań. 1. Czy jeżeli mam zamiar karmic piersią mam dodatkowo zaopatrzyć się w butelkę? Warto. Bo to że masz zamiar to nie znaczy że tak będzie. Różnie bywa... :) butla prędzej czy później i tak się przyda :) Chociażby na herbatkę np.koperkową :) 2. Smoczek, Tak czy Nie? Warto, bo dzieciątko lubi się w ten sposób uspokoić :) 3. Co zabrać do szpitala dla siebie? Szlafrok, kapcie, koszulę do porodu, koszulę do karmienia, majtki niekoniecznie jednorazowe, biustonosz do karmienia, wkładki laktacyjne, kosmetyki, podkłady poporodowe (polecam Belli), wode mineralną, dokumenty 4. Co zabrać dla synka? rożek, kocyk, ubranka, pieluchy, oliwkę 5. Po ile sztuk wszytskiego mam kupić? szczerze? według uznania i zasobów finansowych :) 6. Jaki polecacie wózek? ja mam RoanMarita http://allegro.pl/item896203644_wozek_roan_marita_najwiecej_kolorow.html 7. Jakie są najlepsze pieluszki? mamy Pampersa 8. Jakie kosmetyki? mamy głównie Bambino, Sudocrem, Oilatum do kąpieli 9. Czy od początku mieć małego w sypialni czy w jego pokoju? mamy łózeczko w sypialni 10. Co ile godzin budzi się taki maluch na mleko? nie karmie piersią, budziła się na początku co 2,5-3 11. Jak często i przez jaki czas przychodzi pielęniarka do domu? nie zgłosiłam i nie przychodziła :)

na poczatku jak był maleńki (w szpitalu i przez pierwszy tydzień życia) to co 4-6 godzin. potem mu się przestawiło i co 20 minut jadł całą dobę. w końcu co 1,5 godziny i tak jadł do 5 miesiąca, potem co 2 godziny jadł a teraz je co 4-7 godzin zależy. no i w końcu nocki przesypia!!! udało się po 13 miesiącach i śpi od 20.30 do 4 albo 6 je mleko i śpi do 8 rano :D ile tego wszystkiego to nie wiem, nie liczyłam. powiem tylko bardzo ważną rzecz - u mnie kompletnie nie sprawdzily się rzeczy zakładane przez główkę, body, bluzeczki. tylko rozpinane na całej długości, albo wiązane jak kimono :P synek nie dał sobie nic założyć przez główkę. najwygodniejsze u mnie były pajace i śpichy. półśpiochów, spodenek nie zakładałam aż do lata.bo go uwierały w brzuszek. i kup kilka pieluch tetrowych do podłożenia pod brudkę jak maluch będzie jadł. mój ulewał strasznie i dziennie nawet 20 pieluch szło i 4-8 kompletów ubranek! także ja miałam wszystkiego masę a i tak codziennie prałam.

Tak się zastanawiałam nad ręcznicziem do ulewanie ale wiele poleca tetre wiec chyba jednak.

Gość młoda999999999999999999999
zostawi ją? a czytałaś bezmózgowa istoto że żona jej przyszego męża zginęła? jeśli nie to zamknij się i nie wypowiadaj

Gość co bedziesz miała
dziewczynkę czy chłopca :-) ?

fajnie będą miały braciszka :) powiem Ci że ja też w Twoim wieku jestem ale nie poradziłabym sobie z 3 dzieci nawet jakby mi pomagał nie wiem kto ;) dzielna jesteś :)

Gość co bedziesz miała
to rodzinka w komplecie :-) ja też mam synka :-)

Gość bubububu
1. butelka tak, na wode, herbatke albo jak odciagniesz pokarm 2. smoczek tak, lepiej miec, dla mnie byl zbawieniem, bo synek tylko na pirsi wisial a wcale nie byl glodny, dalam smoka i spokoj 3. najpierw dowiedz sie co zapewnia szpital ale napisze co ja mialam: -koszule do rodzenia(te szpitalne sa okropne) -2 koszule lub pizamki rozpinane z przodu, latwo karmic -klapki -majtki jednorazowe -podpaski TENA LADY(najlepsze)duzy rozmiar -szlafrok -po pielegnacji(mydlo, szmpon, szczoteczka do zebow itd) -ubranie na wyscie(cos luznego) -stanik do karmienia i wkldadki laktacyjne -bielizna na wyjscie(najlepsze majtki z takim pasem uciskowym ma brzuch) -wode w butelce -tel i ladowarke -aparat fotograficzny 4. tez dowiedz sie co zapewnia szpital(np, reczniki, kocyki,plyn do kapieli) -pampersy i wszystko do przewijania, zasypka, husteczki do dupki -luzne kaftaniki(trzeba uwarzac na kikut pepowiny)i kilka szybko sie brudza -skarpetki, ochraniacze na raczki -czapeczka -ubranko na wyjscie -kocyk -ubrank ona wyjscie 5. nie kupuj za duzo, ale tez troche rzeczy musisz miec bo szybko sie brudza -kosmetyki po jednej sztuce, zobaczysz czy nie bedzie uczulony -ubranka kilka sztuk najmniejszych, troche wiecej wiekszych, nie za duzo ale tak z 8-10 zmian ubranek musisz miec, bo sie brudza, potem trzeba uprac i wysuszycz, a to trwa -2 -3 kocyki- -rozek -2 reczniki -2 zmiany poscieli tak z grubsza lista 6. wygodny dla CIEBIE, nie sluchaj rad innych jak tobie nie pasuje bo to TY bedziesz go codziennie pchac, nie za ciezki, nie za lekki, 4 kola, tylko nie malutkie bo sa do niczego, ma byc stabilny, wygodny i praktyczny, ja kupilam taki gondolka i spacerowka w jednym, super bo w gondoli urzywalam ok 3 m-ce potem maly chcial patrzec na swiat i przeszlismy na spacerowke, 7. dla noworodka Pampers newborn, a potem t okup kilka rodzaji i proboj, kazda mama woli inne, 8. ja mam -oliwke i plyn do kapieli johnsona(synek nie ma uczulenia) -krem bambino do buzki -zasypka johnosa -sudiokrem (najlepszy!!!!) -husteczki do dupki do przewijania -mam tez alantan masc na mocne odparzenia ale jeszcze nie musialm urzywac 9. w sypialni 10. zalezy od malucha, nie ma reguly taki noworodek to nie zawsze budzi sie tylko na mleko czesto po prostu chce mamy, przytulic sie, moj synek budzil sie tak co 2-3 godz , 11. nie wiem jak w polsce, ja mieszkam w uk, to przychodzila przez 2 tyg co pare dni jak masz jeszce jalies pytania, to z checial odpowiem, wiem jaki to stres, ja meczylam pytaniami moja kuzynke,

WIesz faceta pokochałam a że miał mały bagaż to wiecej do kochana :D Starsza jest już samodzielna młodsza też mały zuch więc nie jest bardzo trudno :)

1. Niekoniecznie. My mieliśmy "aż" jedną butelkę i tylko dlatego, że była dołączona do laktatora. Nigdy nie została użyta. Ale jak masz stres i wolisz mieć na wszelki wypadek, to kup sobie jakąś jedną. Dokupić zawsze zdążysz. 2. Smoczek - wedle upodobań. Niby nienajlepiej wpływa na zgryz, "uzależnia", a z drugiej - pomaga mamie załapać chwilę oddechy jeśli dziecko ma silny odruch ssania. Nie zaburza laktacji (smoczek butelkowy i owszem!). Ja smoczka nie miałam i nigdy nie używaliśmy. ... 7. Wielorazowe :P Serio! Mam na myśli takie "nowoczesne" wielorazówki, które wyglądają jak pampki i nie musisz ich ani gotować ani prasować. Chociaż na samym starcie używaliśmy Pampersów, bo przemiał kupkowy przy karmieniu piersią jest ogromny. Od rozmiaru z paskami aloesowymi i rumiankowymi (chyba "2-ki") - uczulają jak jasna chol**a :o Z jednorazówek, jedyne które u nas nie uczulają to Huggies SuperFlex (Classic z kolei przelatują). 8. Jak najmniej chemii, jak najkrótszy skład. Ja polecam Hipp i Nivea. Dla przykładu - oliwka Hipp ma w składzie 2 olejki roślinne (migdał i chyba sezam), a nasze poczciwe Bambino to perfumowana parafina (czyli przetworzona ropa naftowa). Do pupy sprawdził się krem Nivea Baby ("na odparzenia" się nazywa czy jakoś tak) i puder Nivea. Do kąpieli Emolium - dobry, stosunkowo niedrogi emolient, albo krochmal. 9. Przy karmieniu piersią najwygodniej miećdziecko blisko, bo maluch je również w nocy, czasem bardzo często. Nie sądzę żebyś miała chęć i siłę latać na karmienia do drugiego pokoju. My z młodą odpoczątku spaliśmy w jednym łóżku - na karmienie wystarczy się przekręcić na bok i podać pierś (na leżąco czy półleżąco). Ale podejścia są różne. 10. Różnie. Dziecko piersiowe jest nieobliczalne ;) 11. Położna środowiskowa. U nas była chyba 3 razy, w odstępach tygodniowych. ale to różnie bywa.

tak czy siak podziwiam Cię :) i powodzenia życzę :) na pewno będzie dobrze

Pieluszka do podcierania kiedy sie uleje jest wygodniejsza. Przez swoją fakturę bardziej miękka od ręcznika i nie podrażni delikatnej skóry dziecka