Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kudłata lola

musze zrobić rentgen dzczęki-mam obawy

Polecane posty

Gość kudłata lola

tyle się mówi o szkodliwości promieni rentgena, o ich rakotwórczym działaniu. dostałam od dentystki skierowanie na prześwietlenie szczęki i mam obawy czy to zrobić. jak sądzicie? jest się czego bać? kiedyś nawet internistka mnie przestrzegała przed prześwietlaniem, więc wiem że nie są to bzdury wyssane z palca. kurde, nie wiem co robić, warto tak narażać zdrowie>?

Gość warff
po cos ten rtg jest! mozesz nie robic ale konsekwencje tego moga byc wieksze niz przeswietlenie

A jaki jest powód, że musisz zrobić zdjęcie? Ja ostatnio robiłam całej szczeki przez założeniem aparatu i było to uzasdnione...Zdjęcie wykryło poziome ósemki, które negatywnie wpływały na moje zdrowie, więc musisz się zastanowić czy to jest potrzebne:)

czesty rengen moze szkodzic a nie bardziej niz to z jakiego powodu jest sie na to skeirowanym

Gość tu ponaranczka
dzczeki=CO TO JEST

Gość kudłata lola
chodziło o szczękę, pomyliłam się mam coś twardego na podniebieniu i prawdopodobnie jest to część kostna, ale dentystka chce sie upewnić. takze uzasadnione, ale mam stres i tak:(

Gość tyuiop
Boze dziewczyno! musialabys chyba stac pod tym rendgenem 2h zeby cos Ci sie stalo! w tych aparatach nie ma jakies super dawki promieniownia, jakos ludzie pracujacy tam jescze dychaja... bardziej sie mozna przejmowac np zywieniem czy solarium niz tym czy jednorazowe zdjecie bedzie rakotworcze...

Gość kudłata lola
no nie wiem, jak chciałam prześwietlić odcinek szyjny kręgosłupa to internistka powiedziała, ze absolutnie nie da mi skierowania bo to jest mocno rakotwórcze.widocznie nawet podczas jednego zdjęcia dostaje się taka dawka promieni X że moze być szkodliwa.

Gość LoBoToMiA
Telewizory kineskopowe emituja promieniowanie rentgenowskie, w minimalnej ilosci ale jednak ;) kiedys wszyscy mieli/maja w domu i nikomu 3cie oko nie wyroslo, ewentualnie nosi bryle 10 drioptri :)

Gość kudłata lola
dobra dobra...:O

Gość LoBoToMiA
Taaaaaaa tratat srata tata , od jednego zdjecia od razu rak ;) internistka ma limity na skierowania, NFZ jej siedzi na dupie, a ty lykasz bajeczki o raku od jednego zdjecia :D , hmmm kazdy sposob na oszczedzanie jest dobry o ile dziala, jak widac dziala ;)

Gość kudłata lola
widze, że nie masz o tym pojęcia:O to nic że to trwa chwile-chodzi o to, ze przez tą chwilę wali w Ciebie potężna dawka rakotwórczych promieni X (tak mi mówiła internistka zeby nie było że wymyślam)

Gość LoBoToMiA
Dobrze dobrze, nie idz na zdjecie, NFZ na pewno cie popiera ;)

Gość LoBoToMiA
A daj jej spokoj, nie chce niech nie idzie. Mi tam to tez na reke ;) zawsze to grosz wiecej dla NFZ ;)

Gość kudłata lola
oj nie nabijajcie się, ja sie naprawdę stresuje. moze jest na sali lekarz który da konkretną odpowiedź? tu nie chodzi o to co sie komu wydaje tylko o to jak jest naprawdę

Gość kudłata lola
i tak bym szła prywatnie więc się nie podniecaj:O mam iść jutro, ale mam wątpliwości-chciałam aby osoby znające się na temacie się wypowiedziały

Gość LoBoToMiA
1.Aparaty do RTG przez dziesieciolecia "deczko" zostaly udoskonalone. 2.Pojedyncza dawka nie jest szkodliwa, musiala byc sobie zrobic sesje zdjeciowa do "playboya" ;) to moze cos by ci sie stalo i to watpliwe.

Gość kudłata lola
a moge spytać skąd masz tę wiedzę? jesteś lekarzem lub posiadasz wiedze medyczna? bo jeśli piszesz to co Ci sie wydaje nie mając pewności czy tak jest w istocie to wiesz...

Gość LoBoToMiA
Mam za soba y... 4 jak nie 5 tomografi komputerowych i kilka RTG klatki piersiowej i czaszki , nie swiece, nie mam raka, nie przyciagam lyzek ;) To twoje zdjecie kregoslupa to dla mnie jak zdjecie legitymacyjne ;)

Spokojnie. Dawka promieniowania podczas prześwietlenia jest mniejsza niż dawka otrzymana podczas lotu odrzutowcem do USA. (może dziwne, że podczas lotu samolotem narażeni jesteśmy na promieniowanie, ale to prawda).... Nie ma się czego obawiać.

Gość kudłata lola
koleś jesteś pewny?:P

Gość LoBoToMiA
"podczas lotu samolotem narażeni jesteśmy na promieniowanie " Zeby tylko ;) , jest takie powiedzenie "mniej wiesz, lepiej spisz" i jak widac prawdziwe do bolu ;) W przeciagu roku czasu stary TV kineskopowy serwuje nam dawke kilku zdjec "gratis" i co , i nic ;) tylko mi nie mowcie ze wszyscy maja plazmy albo lcd :D do tego jeszcze troche brakuje :P

Gość do kudlatej
nie badz dzieckiem i nie rob z siebie idiotki. Zdjecie i tak bys poszla prywatnie zrobic, wiec o co sie trzesiesz? Zeby szum zrobic? Dostalas juz u gory dobre wytlumaczenia- 1. lekarka zrobila Cie w bambuko, bo chciala zaoszczedzic, a ty lykasz jak pelikan rybe- niemozliwe, zeby naswietlanie do jednego xdjecia szczeki wywolalo u kogokolwiek raka! 2. co z technikami rtg, ktorzy pracuja z narazeniem na promieniowanie- osobiscie znam ich z szescioro, pracuuja w tym fachu juz grubo ponad 20 lat i zadne z nich nie ma nowotworu No chyba ze jestes blondynka, to wtedy zaden argument do Ciebie nie trafia!

Gość kudłata lola
wiesz, ale co innego jak człowiek nie ma wpływu na pewne rzeczy a co innego jak na własne życzenie (płacąc za to 70 zł w moi przypadku:O ) naraża się na niebezpieczne promieniowanie...

Gość kudłata lola
do do kudłatej- no tak, nie ma jak merytoryczna dyskusja:O

Gość LoBoToMiA
Wiesz... wylacz komputer, promieniowane elektromagnetyczne wysokiej czestotliwosci do zdrowych nie nalezy, na wlasna prosbe robisz sobie QQ ;) - ono szybciej spowoduje raka jak promieniowanie rentgenowskie :classic_cool: ale o czym ja tu.....to jak gadac z kucharzem o hydraulice :o

Gość do kudlatej
nie ma to jak robienie z igly widel- dobra konstruktorka z Ciebie :-P