Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość imtom

Odszkodowanie z zus-u

Polecane posty

Gość imtom

Witam. Opisze całą sytuacje. W maju 2008 roku miałem wypadek komunikacyjny, jechałem na skuterze i wyjechała mi pani z drogi podporządkowanej, na skutek tego włącznie spędziłem w szpitalu za pierwszym razem 3 - 4 dni (nastawianie złamanej ręki) za drugim chyba z 10 dni (operacja z wkładaniem drutu do kości przedramienia prawego). W czasie kiedy miałem wypadek byłem zatrudniony na okres 3 miesięcy,próbna umowa. Było to po za godzinami pracy. Do listopada 2009 roku przebywałem na zwolnieniach lekarskich i świadczeniach rehabilitacyjnych z zus-u, ostatnia komisja miała miejsce w styczniu i orzecznik w zus-ie przyznał mi jeszcze 6 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego (mimo że już 1 rok byłem na świadczeniu - i to jest max jaki można wykorzystać później już tylko renta) myślałem że zus może jeszcze osobiście przedłużyć takie świadczenia, pani orzecznik powiedziała jeszcze że wyślą mnie na rehabilitacje na okres 4 tygodni gdzieś w polske, ale po 3 dniach dostałem pismo że mam sie stawić na komisje lekarską ze względu na wadliwość orzeczenia lekarskiego, stawiłem sie i lekarze stwierdzili że renta mi sie nie należy bo rentę można przyznać na minimum rok i stwierdzają że jestem zdolny do pracy. Co dziwne pani orzecznik na poprzedniej komisji przyznała mi 6 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego czyli do maja 2010r a komisja lekarska zmieniła jej postanowienie, powiem jeszcze że dopiero 15 lutego 2010 r zaczynam rehabilitacje. Więc mam teraz pytanie co zrobić, odwołać sie do sądu, bo przecież skoro orzecznik zus daje mi 6 miesięcy świadczenia a inni lekarze nie przyznają renty bo renta tylko na rok na krócej sie nie da to chyba coś jest nie tak. Komisja lekarska sama stwierdziła że gdyby można było to świadczenie rehabilitacyjne na te 6 miesięcy jeszcze by mi przyznała więc do maja był bym jeszcze niezdolny do pracy, ale że już mi świadczenie nie przysługuje bo całę wyczerpałem to renty nie dostane, przecież to jest paranoja, dobrze że mieszkam z rodzicami bo inaczej z czego miał bym żyć!!?? Druga sprawa to czy należy mi sie jakieś odszkodowanie od zus-u ? Składki pracodawca wszystkie za mnie opłacał. Czy jeszcze gdzieś moge składać wniosek o odszkodowanie? Z OC już wynająłem firme która ściąga odszkodowanie. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Gość przeczytałam ale pisac mi się
już nie chce po takim długim czytaniu 1. w naszym kraju nikogo nie interesuje czy będziesz miał z czego żyć - takimi pierdołami jak renta dla obywatela to państwo zajmowało się za dobrych czasów PRL, kiedy to miałbyś nie tylko rentę na czas choroby, ale i stałą., pewną pracę 2. współczuję

Gość imtom
Faktycznie troche czytania jest, ale chciałem w miare przedstawić sytuacje i tak wszystkich szczegółów nie opisywałem, tylko te najważniejsze.

Gość armin
Zamiast firmy zatrudnij porządnego prawnika

Gość imtom
Jak narazie jestem zadowolony z działania tej firmy, wątpie żeby prawnik coś więcej zdziałał, zresztą oni też mają prawników.