Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ginsbergern

Czy można dokonać aborcji tylko jednego z bliźniąt?

Polecane posty

Gość Ginsbergern

Gość tak....
Tajmnicza dama wie, bo ona miala byc usunietym blizniakiem,ale wyszlo inaczej...

Gość do Blondyna
POWINNO SIE :)

Gość Ginsbergern
No co? Nie wolno zapytać? Od czego niby jest forum?

Gość bcvxnbvcjbvkjxbkjbvc
Nie, nie mozna.

Gość ahhhhhh
łeb se usuń a nie dziecko!!!!

Gość można zapytać ale nie
można dokonać aborcji jednego z bliźniąt, nie ma takiej techniki jeszcze, każda aborcja (także farmakologiczna) wiąże się z łyżeczkowaniem ścian macicy, a tego drugi płód nie przeżyje. Poza tym ciążę bliźniaczą stwierdza się dopiero ok. 10-12 tygodnia, a wtedy aborcja jest niebezpieczna także dla matki i raczej nie usuwa się tak zaawansowanych ciąż. Pozdrawiam.

Gość ciążę bliźniaczą
mozna stwierdzić już w 7 tygodniu, u mnie tak było,

Gość wylacz capsa
Poza tym ciążę bliźniaczą stwierdza się dopiero ok. 10-12 tygodnia, a wtedy aborcja jest niebezpieczna także dla matki i raczej nie usuwa się tak zaawansowanych ciąż. Pozdrawiam. buahahaa, co z bzdura na resorach, w UK bodajże do 20 tc można usuwać :P w niektórych przypadkach można dokonać selektywnej aborcji, ale to zależy od kosmówkowości itd itp

Gość nie chce sie czepiac
teoretycznie można. Tzn zatrzymują pracę serca jednego dziecka i przez jakiś czas nosisz obumarły płód, potem on sie wchłania

Nie wiem dokładnie na czym to polega, nie wnikałam - ale ponoć są metody na to jak w przypadku, gdy jedno z bliźniąt jest chore - donosić i urodzić tylko to zdrowe. W 17 tyg. miałam mieć robioną amniopunkcję i w przypadku złej diagnozy miałabym wybór - dwóch czy jednego. Na szczęście nie poddałam się amniopunkcji iurodziłam zdrowych chłopaków.

To poważny temat. Znam przypadek gdzie jeden z bliźniąt jest zdrowy, a drugi niewykształcony i podobno bez szans na życie:( Jednak w łonie żyje, a lekarze nie wiedzą co robić:( Straszne i bardzo smutne:(

Gość do Grzywa
Poradź znajomym, żeby poszukali kontaktu z profesorem Dębskim z W-wy. Jego publikacji naukowych jest pełno w internecie i pewnie adres jego gabinetu też można znaleźć w ten sposób. Romuald z tego co pamiętam ma na imię.

Gość bukaa
Czytałam o przypadku, kiedy kobieta byla w ciąży mnogiej i było wiadomo, ze nie da rady takiej ciąży donosic, więc lekarz radził, aby część płodów usunąć niż stracić wszystkie. Kobieta na takie rozwiązanie się nie zdecydowała i faktycznie poroniła wszystkie dzieci.

Gość niedawno był inny przypadek
gdzie kobieta byla w ciazy blizniaczej. jedno dziecko wyjeli bo bylo lepiej wykształcone, a drugie zostało w brzuchu matki aby "uroslo" ;)

Gość do wylacz capsa
Jestem w 5 tyg ciąży i już usg pokazało,że będę mieć bliżniaki.

Gość saleminka8
Ginsbergern No co? Nie wolno zapytać? Od czego niby jest forum? od pytanai się debili :P po co dokonywac aborcji,to trochę chamskie i egoistyczne,dlaczego ktoś ma decydować za życie kogoś innego,moim zdaniem aborcja powinna być zakazana:P zarode...płód chce żyć! ale sa i takie debilki co zabijają swoje dzieci i nie mają wyrzutów sumienia

Gość saleminka8
nie chce sie czepiac teoretycznie można. Tzn zatrzymują pracę serca jednego dziecka i przez jakiś czas nosisz obumarły płód, potem on sie wchłania co wchłania,prosze cie bez takich bzdur hehe wchłania hahaha wchłania sie krem w skóre

Gość do saleminka8
a ile masz dzieci kochana??

Gość do saleminka8
To ja Tobie życze kochana,by żadne środki antykoncepcyjne u Ciebie nie działały i byś urodziła przynajmniej dziesięcioro dzieci:-). Zobaczymy czy wtedy będziesz taka pewna swego

Gość ferdek_kiepski
można doprowadzić do obumarcia jednego bliźniaka. to niemal rutynowe zabiegi wykonywane w dużych ośrodkach( np. łódź, warszawa). Zarodek na początku ciąży rzeczywiście ulega wchłonięciu, zaś w przypadku większej ciąży dochodzi do tzw. jałowej maceracji płodu, który, brak mi dobrego słowa, ale jest jakby sucha , pomarszczona śliwka i pozostaje w macicy do dnia porodu. Nic nie gnije, wszystko odbywa się na jałowo.

nie wszystko jest czarno białe saleminka, a jakbyś wiedziała tak jak ta babka, że noszenie wszystkich płodów nie może się zakończyć szczęśliwie? to co? dać umrzeć wszystkim czy chociaż jednego uratować? :O ludzie, czy wy w ogóle wyobraźni nie macie?

Gość kobieta 123
Ludzie zastanówcie się , sama jestem w ciązy blizniaczej w 14 tygodniu i nigdy bym nie usuneła dziecka ale miałam robioną amniopunkcje i czekam na wynik który będzie za 4 tygodnie i może się okazać że jedno jest chore (bardzo) a takie jest podejrzenie a drugie zdrowe i będe musiała podjąc taką dezyzję żeby ratować drugie a nie jest łatwa . p.s a jeśli dziecko miało by wadę genetyczną nie wykrztałciło się do końca itp. to miało by się męczyć ?

Gość kobieta 123
Dodam , że jestem już mamą więc wiem co to znaczy mieć dziecko

Gość ludlumowa
z racji zawodu wiem jak to jest u koni - tzn można i często się to robi. U ludzi nie wiem

Gość do saleminki8
[zarode...płód chce żyć!] a co pytalas sie kazdy zarodek czy chce byc czlowiekiem i sie urodzic?? [co wchłania,prosze cie bez takich bzdur hehe wchłania hahaha wchłania sie krem w skóre] ta 8 przy twoim nicku to twoj wiek w papierach czy faktycznie wiek mentalnmy, w ktorym sie zatrzymalas? jezeli nie wiesz nic na temat to sie nie odzywaj bo ignorancja nie jest usprawiedliwieniem :O

po pierwsze o ile się nie mylę to w naszym kraju aborcji można dokonać tylko i wyłącznie ze wskazań medycznych :P po drugie jeśli oboje sa zdrowi a kobieta nie chce bliźniąt to przepraszam ale jak będzie dokonywać wyboru które z dzieci zabić? przecież każde z nich może być zarówno geniuszem czy wirtuozem jak i złodziejem i mordercą :/ a po trzecie teoretycznie można ale w bardzo specjalistycznych klinikach i faktycznie jeśli jest to bardzo wczesna ciąża to płód się wchłania a gdy wyższa to zasusza jak morela

Gość uczciwa
az mi sie czytac nie chce waszych bzdur.ja mialam aborcje w 10 tygodniu ciazy gdyz moglam umrzec bo jestem bardzo chora.to bylo ciezkie dla mnie gdyz kocham dzieci.lekarze stwierdzili ze w polowie ciazy moze zatrzymac mi sie suerduszko.zgodzilam sie na aborcje z wielkimi lzami w oczach.po dwoch tygodniach okazalo sie ze jeden plod przezyl i jest zdrowy.schowal sie tak ze przezyl.lekarze dalej namawiaja mnie do usuniecia ale ja zdecydowalam ze skoro przetrwal to znaczy ze musze dac rade.lekzra powiedzial ze da z siebie wszystko ale musze liczyc sie z tym ze moge umrzec.a wiec nie takie to proste i nie piszcie tych bzur zwlaszcza te dziewczyny ktore sa tak puste w doswiadczeniu.nigdy nie wiecie co was moze spotkac.a tak w marginesie nie jestem za aborcja ale wiem ze moge urodzic i sama umrzec i co teraz powiecie?ze nie mam serca?????ze jestem morderca????zastanowcie sie .nie kazdy ma kolorowa ciaze.nie kazdy moze ja donosic .