Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość faustyna3333

odstawienie tabletek a problem z cerą

Polecane posty

Gość faustyna3333

Bardzo proszę Was o jakiekolwiek rady. Dwa miesiące temu odstawiłam Diane 35. Brałam je 7 lat, oczywiście pod stałą kontrolą lekarza, regularnie też robiłam badania. Teraz chcemy zacząć z meżem starania o maluszka. Zawsze miałam problemy z cerą (wypryski), ale teraz to jest to prawdziwy koszmar. Dermatolog stwierdziła ze to po odstawieniu tabletek, zadne specyfiki nie działają. Czy miałyscie podobny problem?

Gość Ja też...
ja też miałam takie same problemy. To jest jeden z problemów pigułek. Regulują hormony tylko na czas ich brania, a później... no cóż - potrafią jeszcze bardziej rozwalić gospodarkę hormonalną niż jakby się tego świństwa nie brało. Też miałam problemy z trądzikiem przed, a po odstawieniu... to był prawdziwy koszmar. Dermatolog mi zapisała isotrexin na usunięcie zaskórniaków, które potworzyły się podczas stosowania hormonów (bo hormony wysuszają skórę, i naskórek zarasta zaskórniaki, więc tylko przykrywa problem, który później wraca ze zdwojoną siłą), i nieco skóra się oczyściła, ale nie do końca. No i wadą jest to, że nie można go stosować podczas starań o ciążę/bycia w ciąży. To co mogę polecić, a co mi pomogło - to kosmetyki La Roche Possay z serii Effaclar (żel do mycia twarzy, Effaclar A.I. na wypryski, Effaclar K do smarowania codziennego twarzy - ja również ramiona i górę pleców smaruję, i teraz wyszedł Effaclar Duo - podobnie się stosuje jak K). Oprócz tego, żeby nie wysuszać za bardzo skóry, przemywam twarz tonikiem Nivea Arctic niebieski jeszcze przed nałożeniem kremu Effaclar K/Duo. Podobnie postępuję z plecami/ramionami. Dodatkowo od kilku miesięcy, ponieważ nie mogę zajść w ciążę, używam Bromergonu, który chyba nieco dodatkowo osuszył mi skórę, więc mniej się przetłuszcza, ale nie wiem co będzie jak go odstawię... Tak w ramach dodatkowej uwagi - radzę Ci sprawdzić hormony - progesteron, prolaktynę, estrogeny i testosteron/androgeny, plus hormony tarczycy (TSH, fT3 i fT4). Bo tu może być pies pogrzebany. Pozdrawiam!