Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praca maturalna

Kolejny taki temat... Praca maturalna, proszę o rady.

Polecane posty

Gość praca maturalna

Temat to "współczesne i dawniejsze wzorce rodziny......." (i coś tam dalej) Można wykorzystywać zarówno literaturę, jak i filmy. Jak na razie wybrałam "Moralność pani Dulskiej" i "Ferdydurke". Macie jeszcze jakieś pomysły?

Gość
American Beauty, Klan :classic_cool:

Gość praca maturalna
heh, nie no nie wiem czy klan można by było wykorzystać :D Wcześniej się zastanawiałam nad M jak Miłość, ale i tak nie oglądam ani jednego ani drugiego. American Beauty nie oglądałam, ale przeczytałam recenzję, i chyba powinien być dobry. Tylko, że bardziej mnie zastanawia coś o przeszłości, bo w sumie Ferdydurke, będzie również mówiło o rodzinie nowoczesnej. A Moralność pani Dulskiej... hmm to pasuje do jednego i drugiego. Od razu mówię, że o Chłopi odpadają...

Gość
A czemu Klan nie? Serio, masz tam tyle przykladow na ukady i wzorce rodzinne, malo tego- wielopokoleniowe, ze szok. A ze starszych...No nie wiem, moze zacznij od poczatku, wykorzystaj Biblie, Abraham i Sara, nawet Adam i Ewa. Antygona - totalne poswiecenie rodzinie. Lalka - ojciec glowa rodziny, rozpuszcza doszczetnie swoje dziecko. Nie wiem, wydaje mi sie, ze jest tego duzo.

Gość praca maturalna
Nie wiem czy seriale można wykorzystywać... Poza tym nie obejrzałam nigdy ani jednego odcinka Klanu :P Również myślałam o Biblii, a dokładniej o przypowieści o synu marnotrawnym. Tylko, że jak tak myslę, to bardziej szukam czegos takiego, gdzie widac obraz całej rodziny dokładnie. Np. Ojciec głowa rodziny zajmujący się utrzymaniem, kobieta podporządkowana mężczyźnie, nie mająca nic do powiedzenia. Dzieci, którymi sie nikt nie interesuje... Itd. No i nic mi nie przychodzi do glowy...

Gość ktośtośtoś
Powieści Małgorzaty Musierowicz lub Krystyny Siesickiej . Okres pozytywizmu, choćby "Nad Niemnem"

Gość praca maturalna
Freydis>> ile to by kosztowało? tej pracy również nie pisze sobie, ale jak teraz przy niej usiadłam, to mam po prostu pewien schemat, do którego nie moge nic dopasować. No a nie zostawię tej osoby w takiej sytuacji, skoro się zadeklarowałam, że napiszę... Poza tym strasznie nie chce mi sie pisac :O

Gość gasjnxhd
"Chłopi" Reymonta, współcześnie- Rodzina \lesniewskich, 40sto latek, lektury z lini "Kwiat Kalafiora" :D Temat rzeka... moja córka w ub. roku pisała nt." Obraz małżeństwa".....

Gość praca maturalna

Gość praca maturalna
napisałam już