Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawiedzona

pobyt w niemczech

Polecane posty

Gość zawiedzona

POMOCY kto potrafi mi pomoc.Jeste w niemczech od 2 lat z 2 moich dzieci i od 2 lat koszmar i pieklo nie mam pracy chce sie rozwiesc ale pozwolenie na pobyt mam do sierpnia nie wiem czy w moim wypadku dostane przedluzone nie mam tu nikogo.Moje dzieci i ja mamy polskie dowody.oni chodza tu do szkoly moja corka 17 lat moj syn 12 naszczecie z tym kretynem nie mam zadnych dzieci.Kto mi pomoze

Gość a moj---
a üpozwolenie na prace masz? na pobyt nie potrzebujesz, mozesz sobie w Niemczech przebywac jak tylko dlugo chcesz jak tez w innym kraju uni europejskiej. Tylko gorzej z praca...

Gość Lentanna
Bardzo malo konkretow. Maz pozwolenie na prace ma? Jesli tak to automatycznie ty tez masz. Wtedy nie jest tak zle. Nie wiem, co to za pozwolenie na pobyt ma byc w Niemczech? Z tego co wiem mamy (Polacy jako czlonkowie UE) nieograniczona mozliwosc pobytu w krajach UE. Najlepiej zrobisz jak udasz sie ze swoim problemem do konsulatu, albo zapytasz o jakies stowarzyszenie polskie oferujace pomoc prawna. Wtedy dowiesz sie dokladnie co i jak mozesz zrobic w twojej sytuacji.

Gość a moj---
no wlasnie, ze tak nie jest, pozwolenia na prace nie dostaje sie automatycznie. Po mezu... o pobyt martwic sie nie musi jezeli mialaby sie z czego utrzymac bo hartz IV jej sie nie nalezy, najlepiej wiec jezeli by miala pozwolenie na prace i sama zapracowala na siebie i na dzieci. Wtedy tez moze sie starac o doplate do czynszu i doplate do Kindergeld.

Gość Lentanna
Oj to dziwne regulacje w Niemczech. ja pisze na podstawie prawa austriackiego, gdzie tez rynek pracy jest obwarowany okresami przejsciowymi. Jak zatem jest w Niemczech? Chodzi mi po jakim czasie od zawarcia malzenstwa otrzymuje sie prawo do pracy? W Austrii praktycznie w momecie zawarcia zwiazku z osoba posiadajaca prawo do pracy, nabywa sie tez to samo prawo. Po rozwodzie kluczowym pytaniem jest czy partner- obcokrajowiec ma srodki na utrzymanie siebie. jesli tak, to pozwolenie zostaje.

Gość Lentanna
No i sie chyba nie dowiem jak to jest w tych Niemczech. Ale autorce watku zyczliwie radzilabym zastanowic sie nad sensem pozostania w Niemczech. Dwa lata, to na prawde niedlugo. Skoro z praca krucho, to moze w Polsce, powiedzie sie lepiej, na pewno beda wieksze szanse. Niestety za granica wszystko, wbrew pozorom, jest trudniejsze. Moze najlatwiej byloby rozwiesc sie i wrocic do Polski.