Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamalegoalergika

Dieta 15 m-cznego chyba alergika

Polecane posty

Gość mamamalegoalergika

Witam, proszę o pomoc w ułożeniu ciekawej diety dla mojego szkraba, który ma 15 miesięcy. Cała sytuacja jest dosyć skomplikowana, ponieważ syn miał robione badania z krwi Ige specyficzne ( 20 alergenów) i Ige całkowite ( wynik w normie), ale okazało się że NIE JEST NA NIC UCZULONY ( ani na mleko, ani na jajka, ani na mąkę pszenną, ani na podstawowe warzywa)- miał troszkę podwyższone wskaźniki na orzech laskowy, orzech włoski, brzoskwinię, jabłko (najwyższy), soję krewetki mąkę żytnią Syn od ok 5 miesiąca miał brzydkie czerwone chropowate policzki ( czasami bardziej czasami mniej- dlatego nie robiłam z tego powodu afery) Pojawiły się od chwili gdy wprowadziłam do jego diety nowości, w tym kaszki mleczno- ryżowe, karmiłam piersią ok9 miesiąca. potem, nan, potem już tylko kaszki. Po ukończeniu roczku jadł w sumie wszystko. Niedawno, ok 1 miesiąca temu objawy zaostrzyły się. Wprowadziłam trochę zwykłego mleka krowiego. Policzki, broda, podbródek były cały czas chropowate, czerwone, lub pomarańczowe,jak papier ścierny. Zrobiła się mu bardzo sucha, łuskowata skóra nad łokciami i na łydkach- w kolorze ciała. Zmiany nie swędzące. Stolec normalny przez cały czas. Poszłam po skierowanie do alergologa i pediatra przepisała mi bebilon pepti ( okropieństwo ale synowi smakuje :/). Odstawiłam mleko, jogurty, kaszki ml- ryżowe. Objawy ustąpiły prawie natychmiast- po 3 dniach zmiany zrobiły się blade, zeszły z brody i podbródka. Stolec normalny, troszkę luźniejszy. Potem przyszły wyniki IgE i jestem w MEGA KROPCE. Wizyta u alergologa dopiero pod koniec lutego. Daję nadal ten bebilon+ kasza manna i obiady bez nabiału, ale co tu dawać na przekąski? Proszę o pomoc i radę

Gość mamamalegoalergika
up

Gość dddddddddddddddddddddd
up

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
poszukaj w necie pod hasłem " dieta alergika " - mnóstwo gotowych diet i kup se książeczkę pt. " jak żywić dziecko z alergią ", "dieta alergika " itp. gotowe przepisy na przekąski możesz dawać gotowane warzywa i różne owoce polecam ci przepisy ze str. www.edziecko.pl gotowe przepisy i dieta dla alergików, zobacz w zakładce kuchnia

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
a ryż dziki, kasza gryczana ??? kasza manna jest najmniej wartosciowa ze wszystkich kasz gotowany ryż miksuj z musem owocowym i bebilonem

Gość mamamalegoalergika
dziękuję za poradę. Kasza manna to pierwsze co mi po prostu przyszło do głowy.