Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Renia18

ciaża pozamaciczna

Polecane posty

Gość Renia18

Mam podejrznia ze jestem w ciazy pozamacicznej , na początku listopada dostalam wysokiej gorączki myslalam ze to jakies przeziebienie chociaz tak naprawde nie bolalo mnie gardlo ani nie mialam kataru tylko byla gorączka .Od tamtego monentu zauwazylam dziwne pulsowanie w brzuchu z lewej strony pod zebrami , okres mialam wiec myslalam ze wszystko bedzie ok. Czekalam na nastepną miesiaczke jednak mialam caly czas dziwne samopoczucie czesto bylo mi slabo nie mialam apetetu. Pozniej w tamtym miejscu wyczułam jakąs gulkę , zaczelam czesciej sie pocic mialam napady gorąca . Jednak zwlekalam z tym bałam sie isc do lekarza przez ten caly czas wystapily u mnie miesiaczki regularne , przed okresem bolały mnie piersi tak jak zawsze jednak podczas ostatniej miesiaczki 3 dnia okres byl bardzo skąpy i do tego kolor byl jasno czerwony . Poszlam do lekarza ogolnego powiedzialam ze mam kłucia z lewej strony i wyczulam tam gulkę dala mi skierowani na usg . Dzis zrobiono mi to usg jednak niczgo nie wykryto wszystko jest niby ok ale ja dalej zle sie czuje .Co powinnam zrobic boj się dalej zwlekac bo jesli jestem w takiej ciazy to jest to juz ok 4 miesiac jednak nie wiem czy to mozliwe Zeby do tej pory ta ciąza nie pękla , w listopadzie robilam test jednak nie zrana tylko po południu byl negatywny czy powinnam jeszcze raz powtorzyc test jednak rano go zrobic, czy isc na badania krwi dodam ze od listopada mam zyly na piersiach , i to mnie strasznie niepokoi okropnie sie boje nie wiem co mam zrobic .

Gość masz bujną wyobraźnie.........
Wkręcasz coś sobie! Od listopada to już by to dawno pękło miałabyś krwotok i zagrożenie życia! Ciąża pozamaciczna najczęściej jest w jajowodzie który ma maleńką średnicę! To nie gumowa rurka która będzie się powiększać do nie wiadomo jakich rozmiarów! Zwykle najpóźniej ok 5-7tygodnia ciąży pęka. jeśli na usg wyszło że jest ok to znaczy że tak jest! Może po prostu czujesz jajnik albo masy kałowe w jelicie grubym! Nie rób z siebie hipohondryka!

Gość masz bujną wyobraźnie.........
Jak masz wątpliwości albo potrzebujesz dowodu na papierze to zrób badanie krwi.

Gość google nie boli nie kąsa nie
Niemożliwe, zebyś od listopada z taką ciążą przeżyła bez uszczerbku na zdrowiu a może i zyciu. Idź do ginekologa, moze to torbiel, albo inne dziadostwo. Ciąża pozamaciczna 27-01-2006Dodaj do | Obecnie na skutek wczesnego monitorowania ciąży przez lekarza ciąże pozamaciczne wykrywa się we wczesnym stadium, tak że nie zagrażają one życiu matki. Nowoczesne metody leczenia pozwalają zaś kobiecie zachować płodność.Zobacz również: Walory zdrowotne kawy zbożowej Higiena w ciąży Zadbaj o odpowiedni poziom żelaza w ciąży Seks w ciąży Badania prenatalne Jeśli zarodek nie zagnieździ się w jamie macicy, to taka lokalizacja określana jest jako ciąża pozamaciczna. Najczęściej poza macicą zarodek zagnieżdża się w jajowodzie, nieco rzadziej na jajniku lub w szyjce macicy. Najrzadziej zaś w jamie brzusznej, np. między jelitami. Z powodu swojej lokalizacji nie może się on prawidłowo rozwijać (choć od tej reguły są bardzo rzadkie wyjątki). Zarodek taki może uszkodzić naczynia krwionośne matki wnikając w jej tkanki, lub pęknąć wywołując w obu przypadkach krwotok, który dla matki może mieć nawet śmiertelny skutek. Dlatego ciążę pozamaciczną należy przerwać, ponieważ dalszy jej rozwój zagraża życiu matki. Przyczyny ciąży pozamacicznej (ektopowej)są przede wszystkim wrodzone lub pozapalne zmiany jajowodów; objawia się głównie nieprawidłowymi krwawieniami z dróg rodnych, bólami w dole brzucha i omdleniami; pęknięcie ciąży ektopowej powoduje krwotok wewnętrzny, co stanowi bezpośrednie zagrożenie życia; leczenie przez natychmiastową operację. Przyczynami ciąży pozamacicznej mogą być różne stany chorobowe, które upośledzają proces dotarcia zapłodnionej komórki jajowej do jamy macicy. Mogą to być częste zapalenia przydatków, wady rozwojowe jajowodów, guzy powodujące zwężenie lub zamknięcie jajowodów (np. torbiele jajników, torbiele okołojajnikowe, mięśniaki macicy...), endometrioza, zrosty po operacji (np. wyrostka robaczkowego), stany po operacji jajowodów powodujące ich zwężenie. Do potencjalnych przyczyn ciąży ektopowej można również zaliczyć opóźnienie w wędrowaniu zapłodnionej komórki jajowej a także używanie wkładki wewnątrzmacicznej. Ciąża pozamaciczna może przebiegać bardzo gwałtownie – w przypadku pęknięcia jajowodu następuje krwotok do jamy brzusznej, silny ból brzucha, utrata przytomności; może mieć postać mniej gwałtowną - ból podbrzusza najczęściej jednostronny o charakterze tępym lub kłującym, stałym, (czasami połączony z bólem barku). Dolegliwościom bólowym często towarzyszy krwawienie z dróg rodnych. Zdarza się, że ciąża pozamaciczna daje początkowo objawy prawidłowej wczesnej ciąży by następnie przejść w gwałtowną postać opisaną powyżej. W rozpoznaniu ciąży ektopowej pomagają lekarzowi między innymi ultrasonografia czy badania poziomów hormonów we krwi. Leczenie ciąży pozamacicznej możliwe jest wyłącznie w szpitalu. W gwałtownych, ciężkich przypadkach konieczna jest szybka bądź natychmiastowa operacja. W lżejszych przebiegających łagodnie przypadkach, możliwe jest leczenie zachowawcze (nieoperacyjne). W leczeniu ciąży pozamacicznej stosuje się także technikę laparoskopową.