Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alina112

jak to jest ze zwolnieniem chorobowym?

Polecane posty

Gość Alina112

Od 5 tygodniu jestem w ciazy.Umowe w pracy mam zawarta do lutego przyszlego roku.Pracuje fizycznie,a nie czuje sie najlepiej.Wiec zastanawiam sie kiedy moglabym isc na zwolnienie lekarskie?Czy to prawda ze kobieta musi byc w 3 miesiacu?

Gość cesarskie cięcie
Idź do lekarza jeśli stwierdzi że coś Ci jest i musisz np leżeć to da Ci zwolnienie.

Gość gr................
Az sie dziwie ze jeszcze na zwolnieniu nie siedzisz... no wiesz, piaty tydzien to naprawde powazna ciaza... Niech zgadne : kilka tygodni temu podpisalas umowe i masz zamiar sobie posiedziec przez najblizsze kilka lat w domku na koszt panstwa ? ZAL :-(

idz do lekarza i powiedz co ci jest, jak uzna ze l4 jest wlasciwe to ci da i tyle, ale jak w pracy sie zorientuja ze ejstes w ciazy i nie bedziesz miec l4 to do 12tc moga cie zwolnic :/ a l4 to twoje prawo, nei ma co dawac sie wykorzystywac ja sie pozwolilam wykorzystac juz 2 neiuczciwym pracodawcom i nei mam zamairu ani dnai wiecej

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
ja poszłam na zwolnienie w momencie stwierdzenia ciąży, byłam wtedy w 5 tygodniu, miałam zawroty głowy, a w pracy musiałabym wchodzić na drabinę nie musialam leżeć, ale całą ciążę byłam na L4 , tak na koszt państwa, w końcu płaciłam przez 10 lat składkę, a do gina i tak całą ciążę prywatnie musiałam, więc niech państwo chociaż za zwolnienie zapłaci do gina prywatnie, do okulisty prywatnie, do dentysty prywatnie autorko , poproś gina o zwolnienie, bo taka okazja już się nigdy nie powtórzy, dziecko jest ważniejsze :) ja też bardzo źle znosiłam pierwsze miesiące ciąży, potem było już lepiej, najlepiej czułam się w 6-8 miesiącu, ale bez sensu by było wracać wtedy do pracy, zresztą mój pracodawca sam mi kazał iść na zwolnienie, tak wygodniej dla niego, nie musiał za mnie płacić

Gość manduca
Nieprawda, że cię zwolnią :o Ten 3 miesiąc ma znaczenie jedynie w przypadku, kiedy masz umowę na czas określony, a wygasa ona przed zakończeniem 3 miesiąca ciąży. Jeżeli po tym okresie - to pracodawca musi ją przedłużyć do dnia porodu. Ty masz umowę na czas określony jeszcze przez rok, więc spokojnie możesz iść na L4 i nikt cię zwolnić nie może, no chyba, że dyscyplinarnie.

Gość kasiaa25
To nieprawda, że kobieta musi być w 3 miesiącu, żeby iść na L4. Mylnie czytacie kodeks pracy :-/ Wyraźnie pisze, że "Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciązy, ulega przedłużeniu do dnia porodu". Ty masz umowę do lutego następnego roku, więc pracodawca nie może cię zwolnić, a więc możesz spokojnie iść na zwolnienie. Gdyby umowa ci się rozwiązała przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, a pracodawca by się dowiedział o ciąży to nie miałby obowiązku ci przedłużać umowy. Więc śmigaj po L4 :-)

Gość Alina112
Dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi.Poza złoslwym gr...do ktorej wiadomosci ze pracuje juz kilka lat...

dziewczyny zle czytacie kodeks!!!! umowa ktora skonczylaby sie po 12tc! czyli umowa do lutego 2011 ale zlozone wypowiedzenei dzis skonczy sie za max 3 tyg czyli pzrezd skonczonym 3 mcem ciazy i do widzenia!!! mam taka sytuacje i bylam u prawnika, ja tez jestem prawnikiem, bylam w PIP i czytalam w necie i wszedzie jets taka interpretacja!

Gość sadsadsad
Skoro ma podpisaną umowę o pracę do lutego następnego roku to nie może jej zwolnić :-/ Jakoś miałam podobną sytuację i poszłam od razu na L4. Pracodawca nie mógł mnie zwolnić i miał obowiązek podpisać mi umowę do dnia porodu i taką dostałam. Przepisy kodeksu pracy mowią same za siebie.

Gość sadsadsad
Wypowiedzenie nie ma tu nic do rzeczy skoro ma już podpisaną umowę i ją dostała :-/

kobieto nei wprowadzaj w blad! jak dziewczyna dostanei wypowiedzenie np w 6czy 7 czy nawet 8 tc to wylatuje! wypowiedzenei przy umowa na czas oanzcony jest 2 tyg max 3 tyg jak jest zlozone w poniedz i wtedy umowa sie konczy wraz z wypowiedzeniem bo nie ma 12tc! chyba ze zanim dostaneiw ypowiedzenie pojdzie na l4 to jej juz nei moga wreczyc :> wazne kiedy umowa sie konczy a nie kiedy sie konczy czas na jaki zostala podpisana :/ poczytajcie sobei w necie

Gość agnieszka ciekawa
W necie to sobie możesz wiele wyczytać, a tak naprawdę nie masz bladego pojęcia o przepisach. Piszesz jakieś pierdoły o wypowiedzeniu jak dziewczyna ma już umowę. Zresztą nie będę się wykłócała z niedoinformowaną, bo jeżeli bym miała polegać na tym co pisze na internecie to dawno bym była w polu :D:D:D Naucz się czytać i dobrze interpretować przepisy.

Gość mamuska123
wiele na ten temat jest tu: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3149246&start=2790 do Agnieszka ciekawa: NIE MASZ RACJI... no tak jak ma umowe to mozna ja wypowiedziec jesli ciaża nie ma 3 miesiecy - dot. umowy na czas okreslony a tak jest w przypadku autorki. jak kasiaa25 cytuje:"rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiaca ciazy ulega przedłuzeiu do dnai porodu" czyli jesli wypowiedzenie skutkowałoby na okres przed 3 mies. zaawansowania ciazy umowa uległaby rozwiazaniu. IDZ NA L4 :)