Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa młoda mamcia

czy bedąc w ciązy można ubiegać się o prace??

Polecane posty

Witam! Mam do Was pytanie. Czy będąc w ciąży można ubiegać się o pracę?? czy trzeba powiedzieć o ciąży przyszłemu pracodawcy?? jak to wszystko wygląda?? z góry dziękuje za odpowiedzi

Gość mojemu synkowi
w ktorym jestes tygodniu?

Gość bele de jour
no raczej trzeba powiedziec nie sadzisz?? To nie fair w stosunku do pracodawcy zatajac ciaze. Poza tym pracodawca moze chyba uniewaznic ci umowe jak sie dowie, ze wiedzialas ze jestes w ciazy a nie poinformowalas go o tym

ciężka sprawa z tą ciążą i nową pracą. Praktycznie zawsze ZUS oskarży Cię o wyłudzenie, jeśli praca jest na umowę. Chyba, że chodzi o zlecenie lub dzieło

jestem w drugim tygodniu ciąży dopiero co zrobiłam test, bo okres mi się spóźniał i test wyszedł pozytywny.

Gość to zalezy ile bedzie
moja mama nic nikomu nie powiedziala ( chociaz byla juz w 3 miesiacu) i normalnie wyslali ja na macierzynski a pozniej wychowawczy :) Moze zalezy od szefa, a moze od szczescia? Nie wiem! Wiem tylko, ze mozna nie wiedziec o ciazy dosc dlugo, wiec mozna sie tym sugerowac podczas rozmowy z pracodawca, jak dowie sie o ciazy :)

test wykrywa ciaze chyba w 4 tygodniu :)

nie trzeba informować o ciąży i nie trzeba odpowiadać na pytania o ciąży. jeśli jesteś bez pracy to szukaj jak najszybciej roboty ale takiej gdzie umowa o pracę wynosi minimum 3 miesiące, przepracuj miesiac i możesz iść spokojnie na zwolnienie. mamy taki pierdzielony prorodzinny kraj że trzeba tak postępować i ciągnąć od zusu, największego zlodzieja RP

FRANKAZWARSZAWY - zgadzam sie w 1000000% !!!!!! niestety kazdy musi zadbac o swoj interes, bo inaczej to suchej nitki na nas nie zostawia! :/

dziewczyny macie racje :) tylko autorko uważaj, żeby nie mieć problemów. Powodzenia

dzięki wszystkim za odpowiedź

Gość mamciamamcia
popieram - nic nie mów a dobrze na tym wyjdziesz ;)

Gość kokokokokook
Prowadzę własny interes. Zatrudniam 10 osób. Przez ostatni rok przewinęły się u mnie 4 takie kłamczuchy. Mało brakowalo a bym zbankrutowala. To nie prawda, że pracodawca nie może się zapytać czy kobieta planuje mieć dzieci w najbliższym czasie. Zadawałam pytanie i wszystkie bezczelnie kłamały. Po miesiązu przynosiły zwolnienie. To nieprawda, że naciąga tylko ZUS. Pracodawca przez pierwsze 33 dni musi za taka oszustke płacic a pożniej ekwiwalent za urlop. Niech takie oszustki sobie naciągają ogromne koncerny a nie małych prywatnych przedsiębiorców. Dodam, że nie jestem odosobnionym przypadkiem, gdzie się trafiły naciągaczki.

Nie dziwcie się później "kobiety", że nie możecie pracy znaleźć :o Pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet i nie dziwię im się... Miesiąc pracuje, a później w ciążę zachodzi i same z tym kłopoty. kokokokokook: Zatrudniaj mężczyzn i po kłopocie ;)

Kombinować to zawsze można,ale czy warto ? Nie sądzę byście na miejscu pracodawcy chciały być tak wyrolowane :D Nic dziwnego że tak gdzie ja pracuje,jedyną kobietą jestem ja ;)

Gość kokokokokook
Można pytać pracownika jakie ma plany rodzinne. Sprawę tą konsultowałam z prawnikiem, który zajmuje się rekrutacją w bankach. Mężczyzn nie zatrudniam, natomiast po tych doświadczeniach kobiety po 50-ce tak! Do tej pory myślałam, że kobiety po 50 będą się za bardzo ślimaczyły - teraz stwierdzam, że mają w sobie więcej życia niż niejedna 20-latka.

Gość
Nie bądź głupia i nie słuchaj tych wszystkich "uczciwych" oni za Ciebie czynszu nie zapłacą. Ja zawsze się staram być uczciwa i najczęściej źle na tym wychodzę. Ale koniec z tym dobrym ;)

Gość blablablka
Glowa w chmurach- a do Ciebie od poczatku maja zaufanie? Nie wierze!!! kokokokoko (dobrze? ;)) masz racje, mozesz pytac o to czy jest w ciazy, badz czy planuje. Ale..... jesli taka Cie oklamie, masz pelne prawo do jej zwolnienia! Jesli mowi, ze w ciazy nie jest a za chwile wychodzi, ze jest w 3 miesiacu, to mozesz ja zwolnic bez ponoszenia konsekwencji, wiec nie wiem w czym problem?

Gość bardzo ładne imię
tak myslę o ty co piszesz kokokokooko bo nawet w tv kiedyś trąbili, ze pracodawca nie może zadawać pytań osobistych min. czy jesteś w ciąży, więc jak to jest? czyży prawo się zmieniło?

Gość cały przekrój społeczeństwa
a potem te kombinujące kobiety płaczą, że w PL nie można znaleźć pracy. Niestety wrogami kobiet nie są tu pracodawcy tylko same kobiety. To kobiety kobietom wystawiają taką "cenzurkę", ze każda automatycznie staje się u pracodawcy podejrzana. Powinni przywrócić przy badaniach do pracy badanie ginekologiczne bo inaczej to się chyba nie da :O Mentalność niczym za PRL "bo mnie się należy" :O

Gość z innej beczki grubej
Z innej beczki... Jak poszlam na rozmowe o prace. 1 pytanie bylo- Czy planuje pani w najblizszym czasie powiekszyc rodzine?? odp- NIE!!! Prawda- od 2 miesiecy staralismy sie o dziecko... dostalam prace. W ciaze zaszlam po ok 2 lat (leczylam sie). jak przynioslam zaswiadczenie, bylam juz starym pracownikiem z umowa na stale, szanowana i lubiana kolezanka w pracy. Jakbym w tedy powiedziala ze planuje... przez 2 lata bym sie buja bez pracy...

Gość kokokokokook
Można pytać pracownika czy planuje powiększenie rodziny, bądż czy jest w ciaży, natomiast gdyby się nie wybrało danego kandydata nie można tego uzasadniać tym, że planuje ciąże (tylko, że nie ma np. odpowiednich kwalifikacji). Dowiadywalam się w pip czy można zwolnić osobę w ciąży. Osoba ta jest zatrudniona do momentu zakończenia macierzyńskiego, dodatkowo trzeba wypłacić ekwiwalent za urlop. Wszystkim pracodawcom radzę zatrudniać w razie możliwości na zastępstwo - wtedy można zwolnić taka osobę.

Ja jestem w ciazy i znalazlam prace. Oczywiscie nie powiedzialam o tym. Bede zatrudniona na okres probny. Nie chce nic wyludzac. Zawsze chcialam pracowac na takim stanowisku i akurat teraz sie udalo. Nic na to nie poradze. Ciesze sie ze mam szanse poszerzyc swoje kwalifikacje. Waidomo, ze kasa tez sie liczy, ale zdaje sobie sprawe ze po okresie probnym zus mi sie nie nalezy. Zamierzam poinformowac pracodawce po ok 6 tygodniach, zeby przekonal sie ze chce pracowac i nie zalezy mi na tym zeby szybko isc na l4.Niech sam zdecyduje, a ja sie dostosuje do kazdej decyzji. Wiem ze zachowalam sie troche nie fair, ale nie moge juz myslec tylko o sobie. Bardzo sie ciesze z pracy a nie z mozliwosci naciagniecia kogokolwiek!Na rynku pracy jest nieciekawie, a ja mam okazje poszerzyc swoje kwalifikacje i mam nadzieje ze bedzie mi latwiej znalezc nastepna (jesli mnie nie beda chcieli) kiedy juz urodze. Najwazniejsze ze nie mam zadnych dolegliwosci :)

Gość gość222
a moim zdanie kobieta bedaca w ciazy powinna miec takie prawo by moc pracowac do okreslonego miesiaca dnia bo no nie ukrywajmy soro kobiet wychowoje same dzieci a z Mops wielkiej pomocy sie nie otrzyma byc moze znajda sie nie liczni pracodawcy ktorzy pomoga

Gość gość
Jak chce Ci się robić to będziesz robić do 8 mc a nawet do 9 mc, a jak jesteś leniem to od razu jak się dowiesz o ciąży weźmiesz zwl i rzucisz je pracodawcy, proste jak budowa cepa.

Gość gość
Kobieta która jest w ciąży nie ma obowiązku informować o tym pracodawcy.Dobrze by było gdyby rząd zmienił prawo i dał trochę przywilejów pracodawcom którzy zatrudniają ciężarne kobiety.a poza tym to przecież kobiety które są w ciąży nie zawsze od razu idą na L4

Gość gość
Pracodawca i tak nie płaci, płaci zus ,wiec to nie problem zatrudnić kogoś na miesiąc, gorzej z tzw.zawracaniem d...... to jest niepoważne szukasz kogoś 2 tyg. znajdujesz , robisz mu szkolenie bhp, przyuczasz a po miesiącu Ci mówi "e sory wiesz jestem w ciąży, nie chciałam Ci mówić bo chciałam mieć pracę" to lekko się denerwujesz;D nie da się ukryć, chory kraj, chore praktyki.

Gość gość
Ja powiem tak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mi bardzo zależało na pracy. Powiem szczerze, że nie chciałam mieć szybko dzieci i chciałam wskoczyć na rynek pracy, aby robić karierę. Niestety do dziś ani dzieci ani kariery, bo wiecznie na stażach i dziury w cv. Jedna praca w banku i powiem szczerze, że byłam naiwna. Żałuję czasu straconego na myślenie tylko i wyłącznie o pracy. Zawsze coś będzie ważniejsze niż czyjaś rodzina... Nikt was nie będzie żałował. Rozumiem pracodawców, ale nie zbiedniejesz jak zapłacisz 30 dni zwolnienia a pracownik chciałby wrócić do pracy. Bo musi utrzymać dzieci. Inaczej jak Cię świadomie naciągnie, ale na to nie masz wpływu...