Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczka2238

Treściwe pokarmy dla 1,5 rocznego dziecka

Polecane posty

Mój synek budził się często w nocy, okazało się że je w dzień za mało treściwie. Znam kilka treściwych pokarmów, ale to mało. Znacie jakieś treściwe (nie to samo co kaloryczne) jedzenie??

Jadał jogurciki, kleiki, kanapki, jajecznice, parówki, obiady takie jak my. Wiem że treściwy jest krupnik na bardzo gęsto. Po takim obiedzie ładnie spał w nocy. Ale przecież nie może codziennie jeść krupniku

Gość jaknajbardziej
no wlasnie-co je??

Tak, butelkę z mlekiem i kleikiem. Potrafi sie budzić kilka razy w ciągu nocy:( a co na przykład dawać na kolację?

Mi się wydaje że nie koniecznie Twoje dziecko jest głodne :) Skro w ciągu dnia tyle je to przecież nie będzie jadł ponad stan. Napiszę jak było u mnie :) Mój synek jadł na śniadanie/kolacje jadł bułkę/chleb z wędliną czy też z serem żółtym,płatki z mlekiem,parówkę czy też jajka.Na obiad to co my -zupa lub drugie.Oprócz tego ,,deser" typu jogurt,owoc czy też kisiel/budyń. Uważam że jak na takie dziecko ,,racja żywieniowa" :P odpowiednia! A mimo to budził się w nocy po 3-4 razy dziennie do 2 lat! Duży błąd popełniliśmy MY rodzice! bo byliśmy przekonani że dziecko jest głodne.Bo przecież kiedy zapłakało a cierpliwość się skończyła podawaliśmy mleko!! Po prostu budził się bo tak było jemu dobrze ;) Dorośli też kodują sobie co jest dobre.... Aż pewnej nocy podałam wodę bo już byłam zmeczona tym wiecznym wstawaniem ,tym bardziej że rano musiałam wstać do pracy.I wiesz co ? Jedna noc był sprzeciw i płacz.Byliśmy cierpliwi;) Po 3 nocach problem znikł .I dziecko przestało się budzić.Myślę że jak zastosujesz takie ciecie jak ja to skończy się Wasz problem :)

Mój syn je dużo więcej niż twój. A i tak w nocy się domaga. Próbowałam dawać w nocy wodę, ale płacz nie ustępował i w końcu dodałam do wody mleka. Może powinnam być bardziej stanowcza....

Mój synek jest od Twoje zdecydowanie starszy ;) Ale podałam tyle ile jadł w okresie 1,5-2 lat.Piszesz że Twój maluch je zdecydowanie wiecej,widzisz to nie w ilości jest sęk. Początki zawsze się trudne! Czy to nauka nocnikowania,czy odzwyczajanie od smoka jeśli dziecko go ssało ,czy właśnie nocne jedzenia zawsze jest ciężkie.Ale tylko konsekwencja zdziała cuda ;)! U nas trwało to ,,tylko" 3 noce .Ale pomogło,wiele matek tak robi (nawet często można to tu na kafe poczytać ;)) i to naprawdę działa.U mnie też było tak że zamiast mleka podawałam wodę/herbatę/sok a po godzinie płaczu dawałam za wygraną.Ale nastała taka noc że powiedziałam sobie DOŚĆ albo teraz albo nigdy :D I udało się! Od tego faktu mineły już 2 lata i musze stwierdzić zę nigdy takiego błędu nie popełnię po raz drugi;)

Dam mu dzisiaj w nocy wodę i postaram się (naprawdę postaram) nie dać za wygraną:)

mój synek je tak: ok 5.30-mleko ok 200ml ok 8.30 śniadanko- paróweczka czsem zje całą czasem tylko pół lub kromeczke z serkiem,szynką lub coś innego ok 10.30 deserek-kisiel,danonek,owoce itp ok 12.30-13 zupka ok 15-wafelek ryżowy lub mały rogalik z marmoladą różnie czasem nic ok 16.30 kaszka mleczno ryżowa na gęsto zje szklanke (podaje łyżeczką) ok 19.15 mleko 260ml na dobranoc (bez żadnego zagęstniania) i śpi mi do rana :) w tym dwie pobutki żeby się do mamusi i tatusia na łóżko przenieść :) Szybciutko zasypia i go przenosze do łóżeczka. oczywiscie między czasie w ciągu dnia dużo pije ok 450ml tj.herbatki,soki.wode Może spróbuj mu na podwieczorek i na kolacje więcej dać do zjedzenia I daj znać jak Ci poszło :) Pozdrawiam