Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfghjkloiuytrelnbvcx

DOMOWA APTECZKA

Polecane posty

Gość dfghjkloiuytrelnbvcx

Jakie leki bez recepty ,witaminy macie w domu "zawsze pod reka"???

Gość _molekuła
Escapelle i rutinoscorbin :D

Gość margherita80
W mojej apteczce domowej znajduje się: * woda utleniona lub Rivanol (najlepiej gotowy roztwór w buteleczce) - do zdezynfekowania ran i skaleczeń, * spirytus salicylowy 2% - do oczyszczenia skóry z brudu wokół rany, do przecierania drobnych krostek i wyprysków, * komplet opatrunków - (plaster z opatrunkiem - najlepiej przepuszczający powietrze, kompresy sterylne średniej wielkości, bandaże dziane szerokości 5 i 10 cm., plaster bez opatrunku średniej szerokości oraz nożyczki z okrągłymi czubkami) * Paracetamol czopki dla niemowląt - 50 mg, * Panadol syrop dla dzieci, * Paracetamol tabletki dla dorosłych, trochę mocniejszy Saridon lub Ibuprom. Myślę, że jeżeli chodzi o dorosłych to każdy z nas wie jaki środek przeciwbólowy najbardziej mu pomaga - do wyboru. * krople żołądkowe z pabialginą - przy niestrawnościach i lekkich zatruciach pokarmowych, * Smecta - preparat przeciwbiegunkowy dla dzieci ale i dla dorosłych, * sól fizjologiczna do przemywania zaprószonego oka oraz proste krople na podrażnione spojówki (np.: krople świetlikowe), * wapno jako pierwsza pomoc przy uczuleniu, * Panthenol spray - na lekkie oparzenia, odparzenia i otarcia, * pierwsza pomoc przy przeziębieniu (witamina C, Rutinoscorbin, Aspiryna - od 12 roku życia !, lub inne środki przeciwgrypowe ogólnie dostępne w aptece). to chyba tyle ;)

do poprzedniczki: -wody utlenionej juz sie nie uzywa.natomiast do domowej apteczki waro wlozycdelikatne mydelko-do oczyszczania otarc,zdartych kolan u dzieci. -co do opatrunkow-poprzedniczka napisala duzo i madrze, -warto miec suchy lod w sprayu oraz hydrozele do opazen -koniecznoscia jest tzw koc NRC(folia zycia) wbrew pozorom bardzo przydatna,przy oparzeniach wiekszych do okrycia ciala -jezeli ktos zna sie na tym przyda sie takze aparat do mierzenia cisnienia,a dla niewolat termometr-smoczek lub taki do ucha. -zgadzam sie co do wiekszosci napisanej powyzej:) -zamiast spirytusu bardzo dobtm preparatem jest skinsept -numery tel awaryjnych(wiecie ze wielu ludzi ich nie zna????999 pogotowie/112pogotowie,straz,policja. oprocz tego ja w swojej apteczce samochodwej posiadam kolniez karetkowy,ambu,wenflony,strzykawki,wiele wiele lekow,rurki guedela,szyny itd itp kazdy mzie skompletowac podobna,wystarczy pojsc najpier na kurs 1 pomocy i nauczyc sie pewnych sprzetow uzywac:)))

Gość mam jasną twarz
Dlaczego nie używa się wody utlenionej?

nie ma ona dzialania tak silnie odkazajacego i dezynfekujacego jak wczesniej(wiele lat temu sadzono).Zamiast wody utlenionej lepiej uzywac preparatu typu sinsept lub skinman.

Gość margherita80
nawet nie wiedziałam, ze działanie wody utlenionej nie jest takie za jakie się uważa. Co do oparzeń to oprócz pianki na oparzenia zakupie opatrunki hydrożelowe jak radzicie ;). A jakie mają one działanie?

Opatrunki hydrożelowe też się przydadzą na poparzenia- dłużej utrzymają niższą temperaturę uszkodzonego miejsca.