Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krowa123

doradźcie! z jakim sosem placki ziemniaczane??

Polecane posty

jak w temacie. Ma ktoś przepis na jakiś dobry sos albo cos do tego??:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość halikar
zalezy kto co lubi ja np lubie z sosem cacyki, jakos takkiedys jadlam w Zakopanem i zasmakowalo, popularny jest tez wegierski oraz smietanowy ale mi najbardziej odpowiada cacyki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość haha cacyki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lewizna
Czosnkowy domowy: Kubek gęstej kwaśnej śmietany, 2 - 3 ząbki czosnku zmiażdżyć dodać 2 łyżki majonezu i soli do smaku, dokładnie wymieszać. Pycha. Nie tylko do placków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki chyba spróbuję ten czosnkowy:) bo ten cacykow to nie wiem o co kaman... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pieczarkowy
ze śmietaną :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hotty psotty
z czosnkowym lub węgierskim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mikraskakaka
czosnkowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dobrze ale jakbyście mogły to piszcie jak robic te sosy:) bo ja dopiero początkuję w kuchni....:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hotty psotty
kupne:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pieczarkowy
usmażone na maśle lub margarynie 30 dkg pieczarek + dyżą cebulę, zalać śmietaną kremówką 30%, dodać pieprz i sól, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje, można można na koniec dodać natkę pietruszki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hotty psotty
pieczarkowy to jest super ale do kotletów ziemniaczanych nie placków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja tylko sie nie smiejcie polewam placki smietana wiejska a na tym rozsmarowuje czarny ""kawior"" Abba i tak wsuwam no pychotka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hotty psotty
bleee:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pieczarkowy
hotty psotty - nie znasz się ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lewizna
albo prosty gulaszowy - kup 0,5 kg mięsa (łopatka ) (wołowina chudsza ale dłużej się gotuje) pokroić w paseczki ilości tłuszczu, dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się "zeszkli" (tzn. lekko podsmaży ale nie zrumieni) dodaj 1 paprykę czerwoną i 1 żółtą pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów , niech to się poddusi pod przykryciem ok. pół godziny - gdy już jest miękkie - dodaj czerwonej papryki ostrej lub pieprzu cayenne, soli, pogotuj jeszcze (mieszając) bez przykrycia aby nadmiar soku odparował, ma być lekko gęste. Bardzo dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lewizna
"łyknęło " mi - w drugim zdaniu: podsmażyć na małej ilości tłuszczu"!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tam jem ze smietana i jeszc
ze mnie ods tego nie rozerwalo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tylko i wylacznie pieczarkowy
!!! Z innym sosem nie zjem plackow :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A NA PLACKI PO WEGIERSKU JA ROBIE TAK wolowina papryka zielona papryka czerwona cebula biala pievzarki przyprawiam papryka ostra sola ziolowa szczypta czosnku granulowanego lub po prostu daje zabek czosnku odrobina pieprzu bialego. czasami zageszczam sosem pieczeniowym ciemnym konrra. I placki takim sosem polewam skladam na pol na to kleks smietany i ogoreczek kiszony na to drobno pokrojony. Jutro takie placki robie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grzybowym
z maslakow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja wsuwam placki same
albo polane śmietanką i posypane cukrem lub z sosem czsnkowym: majonez +jogurt/śmietana+ czosnek. Mniamuu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja najbardziej lubię placki
z gęstą śmietaną kwaśną. Albo na ciepłe placki położyć kawałek oscypka, albo innego zółtego sera jak kto lubi, do tego np. żurawina (taka jak do mięsa).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość placki to jem
tylko i wylacznie z cukrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najlepsze z gęstym gulaszem :) albo na kazdy placek połozyć przysmażone pieczarki, plaster szynki na to plaster sera i zapiec w piekarniku , polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja polewam sosem bolonskim i posypuje startym serkiem ->mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie
Ogólnie ja najbardziej preferuję z kwaśną śmietaną............mmmmmmmm DELICJE! Można też z gulaszem wołowym: Mięsko wołowe b/k podsmażyć na oleju, wrzucić do rondelka podsmażyć cebulkę, dodać do rondelka, zalać wodą na 1/2 wsadu, dodać zielę angielskie i listki laurowe, pogotować ze 2 h, na minimalnym ogniu uzupełniając wodę, następnie sprawdzić czy mięcho zmiękło, dosolić, dopieprzyć, podbić zasmażką..........może być też zasmażką. Trzeci wariant to sos pieczarkowy: kilkanaście pieczarek pociąć w plasterki, podsmażyć na masełku, doprawić solą i pieprzem, zabielić łyżką gęstej śmietamy. Czwarty wariant - placki z leczo lub strogonowem...........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie tak
podsmażam mieso(jakie kto lubi) zalewam woda, dodaje 1 duza cebule pokrojona w kosteczke. jak mieso zmieknie, dodaje pieczarki pokrojone w plasterki. calosc zaciagam maka rozrobiona z woda. usmazony placek polewam sosem, na to drugi placek tez z sosem i na wszystko polewam smietane, dodaje ogorki kiszone i papryke konserwowa pokrojone w paseczki. pychota :) moglabym to jesc co drugi dzien :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×