Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewa-mama Weroniki

Czy moja córka ma zdecydować się na operację kręgosłupa?

Polecane posty

Mamo weroniki takie decyzje powinnaś podejmować po konsultacji z lekarzem, a najlepiej kilkoma lekarzami. Moja siostra ma skoliozę. Jest właśnie na turnusie rehabilitacyjnym. Jej skolioza jest niewielka i nie kwalifikuje się do zabiegu, ale są z nią dziewczynki właśnie po operacji. Jeśli operacja jest koniecznością to nie ma się nad czym zastanawiać. Zasięgnij porady innego lekarza.

dokładnie odpowiedzi na tego typu pytanie może udzielić Ci tylko specjalista i tak jak pisała kornelkowa mama....najlepiej skonsultować się z kilkoma lekarzami im wcześniej zajmiesz się sprawą tym lepiej ...powodzenia i życzę dużo zdrówka córce :)

Chciałabym wiedzieć jak wygląda taka operacja ? Czy jest możliwe (przy skrzywieniu 60/53 stopnie) na uzyskanie prostego kręgosłupa? Jak będzie rosła moja córka? Chciałabym znać opinię szpitala w Zakopanem..

Witam, ja miałam podobne skrzywienie jak Twoja córka, tylko jakoś do środka lekarz straszył mnie, że mogę przestać chodzić i że płuca się będą zaciskać. Miałam operację właśnie w wieku Twojej córki w Zakopanem właśnie, tylko 15 lat temu. Żyję mam się dobrze, wada się nie powiększa, kręgosłup usztywniony. A myślę, że skoro tyle lat temu był to super szpital, to teraz jest jeszcze lepszy. I lekarze też są super specjalistami poczytaj na ich stronce trochę. Pojedź tam z córką oni zdecydują czy operacja jest konieczna, pozdrawiam

Aha oni całkiem nie prostują kręgosłupa chyba się nie da w pewnych przypadkach, ale za to skrzywienie się nie pogłębia i ni upośledza dalszego rozwoju i wzrostu.

Witam tak naprawdę to znamy ten szpital ,leczymy w nim naszą córkę od trzech lat ,chodzi w gorsecie dynamicznym i za każdą wizytą skrzywienie było coraz większe.(najbardziej zwątpiłam jak pani doktor powiedziała -że widocznie źle go zakłada)W 2009 roku poprosiłam o rehabilitacje i nawet znalazło się miejsce spędziła tam trzy tygodnie ,ale dużo z tego pobytu nie skorzystała ponieważ zamykał się stary oddział - stąd moje wątpliwości i pytania o szpital. Po prostu ja - mam do Pani pytanie ,czy usztywnienie kręgosłupa jest dużym problemem w codziennym życiu,czy po operacji długo trwa rehabilitacja i czy można uprawiać jakieś sporty.

usztywnienie kręgosłupa nie jest żadnym utrudnieniem w normalnych życiu, nie można uprawiać jedynie sportów wyczynowych, dużo dźwigać, ale praktycznie o kręgosłupie można zapomnieć:) proszę pisać w razie pytań na maila wtedy szybko odpowiem

Gość Szpindlerowy mlyn
nie wiem skad jestes, ale u nas w wawie jest taka klinika-Carolina Medical Center-najlepsza klinika ortopedyczna w Europie, super lekarze, najlepsi ortopedzi i najnowoczesniejsze techniki medyczne, moze bys tam sie wybrala na kosultacje, tylko ceny-mocno wygorowane..

Gość Szpindlerowy mlyn
Taaa, a moj tato mial tam wlasnie operacje na kregoslup, wynikajaca ze znaczego skrzywienia kregoslupa...

przecież zapewne jeszcze urośnie więc moze lepiej poczekać, ale lepiej zapytać specjalisty

Gość fg56h
szpitalu w zakopanem!? odradzam!! najlepiej to piekary slaskie...tylko nie zakopane!

Gość a moze w trzebnicy??

Gość też ze skoliozą
skolioza pogłębia się do wieku około 21 lat... więc teraz jest najlepszy moment by ją jeszcze powstrzymać zanim sie jeszcze bardziej pogłebi i utrwali (kręgosłup zesztywnieje) sama miałam z tym problem, leczono mnie masażami, gimnastyką korekcyjna itp ale nikt nie proponował ani rehabilitacji ani operacji, zawsze wstydziłam sie okrągłych pleców i żałowałam że nei byłam operowana...żałuję że kiedyś nie było internetu i tylu szpitali....żałuję że rodzice o mnei bardziej nie zadbali... od 14 roku życia cierpię na silne bóle pleców, męczę się gdy muszę nosić coś cieżkiego, meczy mnie dłuższe stanie, chodzenie, siedzenie... zadbaj o swoją córkę by w przyszłosci nie musiała się wstydzić swojego wyglądu i by nie musiała maskować ubraniem swoich okrągłych pleców

Gość ja nie pamietam o ile stopni
mialam skrzywiony kregoslup bo bylo to jak mialam 7 lat czyli jakies 17 lat temu :) ale ze zdjec pamietam, ze byla to odwrocona litera "S" wiec male nie bylo :/ lezalam w sanatorium 2 miesiace i przez ten okres bylam ciagle leczona. Pamietam, ze wkurzalo mnie wstawanie codziennie o 7 na rehabilitacje a pozniej migiem na zajecia :) ale dobrze, ze mam to za soba, bo teraz mam tylko lekkie skrzywienie. Chociaz mialam dluzej byc na leczeniu ale zachorowalam na angine, a tam mi podali lek (jak sie okazalo, mialam na niego uczulenie) i powiedzieli, ze to szkarlatyna :/ Mama musiala mnie zabrac. Teraz tez bola mnie plecy podczas dlugiego siedzenia, czy stania, a najbardziej podczas podnoszenia! Czasami mnie tak mocno zaboli jak cos podnosze, ze zatrzymuje sie gdzies w polowie i dalej nie moge sie wyprostowac, wtedy musze tak postac kilka minut, az przejdzie :/ wtedy jeszcze nie bylo takich dobrych lekarzy jak teraz, nie leczyli tak dobrze jak teraz. Dlatego mysle, ze powinnas sie skusic na operacje, jesli ma pomoc :) Pozdrawiam

Ja jestem bardzo zadowolona z Zakopanego i mam mnóstwo znajomych po operacji, które żyją normalnie i dobrze się mają. A co do tej kliniki to przeczytałam po prostu o zabiegach na ich stronie i tyle:). A kręgosłup trzeba operować jeśli jest taka konieczność właśnie w wieku córki autorki.

Ja jestem bardzo zadowolona z Zakopanego i mam mnóstwo znajomych po operacji, które żyją normalnie i dobrze się mają. A co do tej kliniki to przeczytałam po prostu o zabiegach na ich stronie i tyle:). A kręgosłup trzeba operować jeśli jest taka konieczność właśnie w wieku córki autorki.

Gość gość
Sporo czasu minęło, ale chciałabym dodać ze ja tez miałam operacje w Zakopanem, 13 lat temu. Napewno teraz wyglada to inaczej, ja byłam zadowolona,miałam duże skrzywienie, w ciagu roku posunelo sie znacznie, i operacja była moim jedynym wyjściem ale chcianym wyjściem. Bo zycie i zamartwianie sie jak to wyglada, o ile gorzej może być itp było koszmarem. Miałam operacje w wieku 15 lat. I dziś mam 28 i nie żałuje.Pozdrawiam