Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia1987asiula

problem ? prosze o rade?

Polecane posty

Gość asia1987asiula

Witam mam 23 lata i wielki problem. Chodzi mi o ciąże . ale zaczne od początku. Mialam ostatnio torbiel na lewym jajniku, ktory pekł wszystko skonczyło sie dobrze. mam małą nadzerke . ale chodzi o to ze ostatnio chodze ciagle po ginekologach i od kazdego słysze ze w mojej sytuacji powinnam zdecydowac się juz na ciążę bo nie ma na co czekac. Jeden lekarz mowi ze potem moze mi sie zrobic kolejny torbiel i juz tak dobrze sie nie skonczy, inny straszy nadzerka ze moze sie przerodzic w cos gorszego. Wszyscy doradzaja zebym jak najszybciej zdecydowała sie na dziecko bo potem moge miec problemy z zajsciem w ciaze i ze jestem w najlepszym wieku do rodzenia. byłam u 5 róznych lekarzy i wszyscy tak samo gadaja . A ja nie wiem co mam zrobic. mam jeszcze 1,5 roku studiów przed sobą, narazie mam prace do konca lipca, potem mi umowy nie przedłuza. moj narzeczony zarabia dobrze, planowalismy slub na 2011 rok dopiero. On stwierdzil ze dziecko juz moze sie pojawic w naszym zyciu. Ja tez bym pewnie chciała ale martwie sie o studia, o to ze nie bede miala pracy , ze nie poradze sobie z dzieckiem. co wy byscie zrobily w mojej sytuacji?

Gość asia1987asiula
doradzi ktos???

Gość karina123456789
Co do jednego zgodzę się z tymi lekarzami: 23 lata to świetny wiek na dziecko. Później będzie coraz trudniej, boleśniej, ryzykowniej - nie ze względu na twoje problemy zdrowotne, tylko ze względu na naturalny, tykający zegar ;) Pomyśl też o tym w ten sposób - jak teraz zrobicie sobie dziecko, to zdążysz je odchować i wypuścić z domu, a sama będziesz jeszcze całkiem młoda ;) A co do problemów zdrowotnych: nie rozumiem o co w ogóle chodzi. Sama miałam torbiel na jajniku jako 15-latka i nikt mi nie kazał z tego powodu spieszyć się z ciążą. Z tym, że moja torbiel się wchłonęła, a nie pękła, ale to już zasługa dobrego leczenia (wątpię, żeby to miało znaczenie). Nadżerki też są całkiem powszechnym problemem i nikt z tego nie robi tragedii. Tak więc: rób jak chcesz, ja bym nie czekała :)

Gość karina123456789
a co do studiów i pracy: skoro zostało ci 1,5 roku studiów, to masz już całkiem lekko (porównaj z pierwszym rokiem), myślę, że całkiem łatwo pogodzisz studia z macierzyństwem. Z pracą już trochę gorzej, bo na początku warto być z dzidziusiem cały czas, no ale od czego dziecko ma ojca? ;) Niech Was trochę poutrzymuje ;) A jak tak będziesz odkładać, to wierz mi, nigdy warunki nie są idealne, i zawsze znajdzie się coś, co warto by zrobić wcześniej. Aż pewnego dnia budzisz się jako 30-letnia zamożna bezdzietna...

Gość asia1987asiula
masz racje karina, no studia juz teraz z górki bo to magisterka. wiem ze dziecko to powazna decyzja, trzeba ja dobrze przemyslec. sporo moich znajomych w moim wieku lub mlodszych ma juz dzieci i jakos sobie radza. tyllko obawiam sie czy dam sobie rade z ciagnieciem studiów , malym dzieckiem, nie mamy jeszcze slubu, nie chce zeby mowili ze sie hajtnelismy bo dziecko nas zmusilo :( kurcze jest duzo argumentó za no i duzo przeciw. był ktos kiedys z podobnym problemem?

Gość www. żal. pl
hahahahah "Póxniej juz będzie coraz trudniej ze względu na tykający zegar"-otóż i kobiety po 38 r.z rodzą...hahahahhaha ALE KAFE MA SŁABO INTELIGENTNĄ MŁODZIEŻ ..Dobrze,że są i tacy inteligentni jak ja! Żal.pl

Gość www. żal. pl
P.S. najlepszy wiek 23??? To czemu w Ameryce,Anglii,Belgii,Norwegii i innych wysokorozwiniętych krajach tego nie wiedzą? A wiedzą to w POLSCE!!!Na Ukrainie i na Białorusi..hahhahahhahahhahahahahhahaha P.S.i najczęściej piszą te gówniary,które wpadły,nie mają ambicji,pracy,skończonej szkoły..o tak!!

Gość karina tobie chyba zegar
odliczający czas do demencji umysłowej już dawno padł, bo spełnił swoją rolę :O :O :O piszesz takie bzdury, że aż cię szkoda. głupia pipa z ciemnogrodu :P :P :P

Gość asia1987asiula
prosiłam o rade , o rozmowe a nie o nagonke, wyzwiska i zgryźliwe uwagi osób które nie mają w temacie nic do powiedzenia.

Gość paula paulina p
moje kolezanki rodzily na studiach, niektore konczyly w trybie dziennym, inne przenosily sie na zaoczne, ale wszystkie studia skonczyly. dziecko to trudna decyzja w kazdym wieku i nigdy nie ma sie takich warunkow jakie by sie chcialo. my tez ich nie mielismy, baaa! dalej nie mamy tego co bysmy chcieli, ale nigdy, nigdy nie zalowalam tego, ze urodzilo nam sie dziecko. ostatnio rozmawialam z kolezanka, rowiesniczka (27lat) bezdzietna i przekonywala mnie jak to super nie miec dziecka. ja wiem jak to jest, bo tez kiedys dziecka nie mialam. teraz mam i za zadne skarby bym go nie oddala. i mimo tego, ze czasem jest ciezko, dziecko to najlepsze co mnie w zyciu spotkalo. i wlasnie to jej powiedzialam, ze pewnego dnia bedzie miala 35lat i gorzko pozaluje swoich dzisiejszych decyzji. trudno podjac decyzje o dziecku, ale uwierz, ze gdy juz bedziesz je miala to pokochasz najbardziej na swiecie.

Gość paula paulina p
kto byl w Anglii ten wie, ze przecietna brytyjka w wieku 23lat ma juz dwoje dzieci, barany!!! pozwiedzajcie troche a pozniej sie madrujcie na forum:P

Gość www. żal. pl
byłam w Anglii,mieszkam na stałe w USA. Chyba przebywałaś z patologią..to i owszem,ale dystyngowane kobiety,z lepszą pracą wolą zaczekać z dzieckiem choćby do 28-29 r.zycia. PAulino;A czemu Twoja kolezanka nie moze zajść w ciąze w wkieu np 29 lat??Zazdroscic jej bedziesz?Przeciez ona tez bedzie miala dziecko,tylko troszke pozniej-jak sie dorobi i bedzie miala prace... Hahahah Tu nie ma gry pt :WSZYSTKO ALBO NIC...Mozna miec wszystko i miec kochane dziecko!!! :)))

Gość paula paulina p
ja jestem po studiach. urodzilam w wieku 26 lat, ale moje kolezanki mialy dzieci wczesniej i swietnie sobie poradzily. moja siostra ma 30lat i 8 letnia coreczke, ktora nie przeszkodzila jej ani w nauce, ani w karierze zawodowej. dzis jest swietna specjalistka, dobrze zarabia i ma fajne dziecko, ktore jest juz samodzielne.

Gość paula paulina p
ale czego mam jej zazdroscic??? nie bardzo rozumiem

Gość a ja droga paulinko
mam 36 i dwoje - wyobraz sobie zdrowych! - dzieci. jedno 4 letnie, drugie 2 letnie. faktycznie, jak ktos slusznie wyzej zauwazyl, totalny ciemnogrod takie panienki licytujace sie ktora dala dupy wczesniej :P

Gość zjedz czarna gorzka czekolade
hmmm ciekawe ja bylamw irlandi i tam15 latki zbrzuchem smigaja ale to wiaze sie z kasaktora dostaja jako socjal plus brak zabezpieczen nie oszukujmy sie co 2ga tam tego nie robi to samo jest w angli . Mieszkam w Szwecji kilka lat i dziewczyny z brzuchem w wieku 25!!! lat nie sa tu czesto widziane nie ze sie niepatrze ale obserwuje bo sama bym chciala miec dzieko ale az przyczyn mi nieznanych nie mam go . Kolezanka byla straszona tak samo ze ma w wieku 20 lat rodzic odpuscila bo aptologia w domu a urodzila po 30 zdrowe dzidzi. Moja ciotka to samo mowili ze nigdy dzieci nie bedzie miala i w wieku 35 lat urodzila wie takie rzeczy jakie ty masz nalezy kontrolowac a nie panikowac i tyle

Gość www. żal. pl
No właśnie Ty mi powiedz... Skoro mówisz,że ma 27 lat i mówi Ci,że nie ma dziecka,a TY w domyśle dorabiasz ideologię,że zobaczymy jak będziesz miała 35 lat??? A może ona za 2 lata będzie już miała dzieciaka... O co Ci właściwie chodzi-to,że wpadłaś nie znaczy,że inni mają wpadać jak TY :P

Gość paula paulina p
dyskusja z wami to bezsens. "ktora dala dupy wczesniej" znaczy sie, ze bylas dziewica do 36 roku zycia????????????????? smutne. wy "późne" matki rzucacie sie na mlode dziewczyny z taka agresja i chamstwem. za wszelka cene chcecie pokazac, ze wy macie racje, wasze jest lepsze itp. troche kultury, tolerancji. wstretnymi osobami jestescie. to kiedy urodzilam dziecko bylo moim i tylko moim wyborem ( i mojego meza oczywicsie€) a wam nic do tego. chyba same macie z tego powodu jakis kompleks, ktory tu tak usilnie leczycie ublizajac innym.

Gość bo karinka i paulinka
wpadły i między wierszami polecają wam swoją metodę :D :D :D bo jeszcze potem nikt was nie zechce w zaawansowanym wieku lat 30 :D

Gość paula paulina p
czytaj ze zrozumieniem, bo kiepski ci idzie. napisalam, ze kolezanka usilowala mnie przekonac, ze lepiej nie miec dzieci ( kolezanka nie planuje ich w ogole). jaka wiec dorabiam ideologie??? probujesz byc madra na sile, tylko cos ci nie wychodzi, ale spoko, wybaczam. pewnie ciezko przechodzisz MENOPAUZE.

Gość karina123456789
Asiu, jeżeli przejmujesz się tym, co ludzie powiedzą, to hajtnijcie się nawet teraz :) Tylko czy warto się przejmować ludzkim gadaniem? Co do studiów: wiesz, ja za ciebie nie mogę ocenić czy dasz radę. Wiele osób kończy studia będąc jednocześnie mamami, ale nie ma na to reguły. Jeżeli bardzo się boisz, to warto poczekać, bo stres w ciąży źle wpływa na dziecko ;) A co do internetowych trolli, które to niby mają supersatysfakcjonujące życie w USA, ale mimo to czują potrzebę wyżywania się na Kafeterii - gdyby się nimi wszystkimi przejmować, to człowiek musiałby komputera nie włączać. :)

Gość aakosmos
ja zdecydowalam sie na dziecko majac 19 lat bo mam 9 lat starszego partnera wiec uznalismy ze nie bedziemy czekac i nie zalujemy nauke dalej podejme jak juz szkrab pojdzie do przedszkola. Dacie sobie rade napewno, pomoga tesciowie rodzice zanim urodzisz bedziesz miala juz tylko rok studiow a to nie duzo, szybko minie :)

Gość paula paulina p
gdybym nie chciala miec dziecka to bym go nie miala, tyle. z moim facetem jestem od 10 lat, mielismy wiec wczesniej duzo czasu na wpadke.

Gość no jak zwykle rozmowa na temat
Droga autorko sama jestem młodą mamą, ale uważam że nie mam prawa nikogo namawiać ani odradzać mu wczesnego macierzyństwa. To indywidualna sprawa każdej kobiety. Jeśli chodzi o studia to ja je kończę z dwójką małych dzieci, ale wiadomo ze nie ma tego komfortu co wtedy kiedy było się bezdzietną panienką. Myślę, że skoro tylu lekarzy doradza Ci to samo to coś musi być na rzeczy. Moze masz jakieś uwarunkowania genetyczne do tworzenia się różnorakich torbieli, mięśniaków itd. Powinnaś skonsultować to jeszcze z kilkoma lekarzami i podjąć decyzję dopiero wtedy. Lekarz wie najlepiej jak wygląda twój stan zdrowia.

Gość a ja droga paulinko
nie kochana, nie byłam dziewicą do 36 roku życia - polecam lekturę podręcznika biologii z podstawówki - na jej podstawie szybko obliczysz, kiedy najpóźniej mogłam stracić dziewictwo, jeśli mam teraz 4letnie dziecko :P nikt się nie czepiał wcześniejszego zachodzenia w ciążę. to ty i karina czepiacie się "późnych" :D matek. jedna twierdząc, że od 23 roku życia zegar biologiczny tyka - muszę to pokazać koleżankom :D :D :D - a ty zarzucając swojej koleżance, która mając 27 lat nie ma dziecka, że w wieku 35 lat będzie tego żałować. a skąd taka pewna tego jesteś? a może chce urodzić mając 30 lat? jesteś żałosną, zapatrzoną w swoje jajniki maszynką do rodzenia. żałosne :O :O :O

Gość paula paulina p
no wlasnie supersatysfakcjonujace zycie w usa a na kafeterii siedzi... dziwne. czyzby angielski na poziomie "kali robic", z tubylcami nie mozesz pogadac... pewnie stad te frustracje.

Gość karina123456789
Paula, nie karm trolli :) Nie musisz się przed nikim tłumaczyć, a już na pewno nie przed babami, które muszą kogoś opluć dla dobrego samopoczucia.

Gość btw to raczej dawanie dupy
na lewo i prawo jest raczej żałosne, a nie utrata dziewictwa nawet po 30tce. jestem facetem i wolałbym taką 'starą cnotkę' niż taką którą cipa swędziała i 3 osiedla ją znają od wiadomo której strony :O zanim się zaplujecie jadem niektóre powiem że nie jestem prawiczkiem :P

Gość paula paulina p
nie no nie moge. maszynka do rodzenia, bo urodzilam majac 26lat. czy wy czytac nie umiecie???????? napisalam, ze moja kolezanka nie chce miec dzieci, w ogole i nigdy.

Gość paula paulina p
btw .... - zaloze sie ze nie jestes zadnym facetem, tylko ktoras z naszych krzykliwych staruszek zadzialala pod innym nickiem. fajnie:)