Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszonamama1254

ADHD czy AUTZYM u 2,5 latka

Polecane posty

mam problem , moje dziecko ma 2 i pół roku, chłopczyk, wszedzie go pełno , dziennie biega z pokoju do pokoju bez celu, nie potrafi sie zabawic ino by wojował , zabawke ma na 2 minuty ale za to bajki to bz cały dzien ogladał , wogóle nie rozumi słowa nie , wszystko wzmusza krzykiem , i prawie nic nie mówi tylko mama tata , że jak coś chce to wtedy powtórzy literki czy jakies mało skomplikowane słowo, lubi też machac raczkami jak sie mu cos podoba ale jak mu zwroce uwage to wyrzuca mnie z pokoju ,rozumi wszystko co do niego powiem , wykonuje polecenia tzpu + przynies klocek , misia itd. sama nie wiem co mu jest czy to autzym czy ADHD , dodam ze lubi bardzo dzieci , prosze o jakas porade bo zachwile oszaleje przez te moje myśli a jestem w ciazy

Gość to nie autyzm
tylko bunt 2 latka. Dwa razy przechodziłam to i wiem, że nie jest lekko. Wyrazy współczucia. Zaciśnij zęby i nie pozwól żeby weszło ci na głowę! A to ze nie mówi powinnaś skonsultować z logopedą, choć chłopcy mówią czasem bardzo późno.

Gość Po stylu twojej wypowiedzi
wnioskuje, ze z dzieckiem jest wszystko ok i rozwija sie tak, jak je wychowujesz... "Ino", "rozumi", do tego skladnia, interpunkcja...no wiesz, nie chce sie czepiac, ale czego od niego w takim razie oczekujesz?

Gość Po stylu twojej wypowiedzi
to nie autyzm - prosze, druga madra, a do tego psycholog -amator :D Dziewczyno, czy ty tego nie widzisz? Laska sama nie wie o czym pisze! Jesli ma watpliwosci co do rozwoju dziecka to JUZ DAWNO powinna pojsc z nim do pediatry i jemu opowiedziec jakie ma watpliwosci, a nie zakladac topik z postem, ktory trzeba przewczytac 3 razy, zeby go w koncu zrozumiec! To sa za powazne rzeczy, zeby dyskutowac o nich na forum :o , a adhd i autyzm to KOMPLETNIE!!! dwie rozne dysfunckje...wiec w ogole co to za durne pytanie? Czy to takie trudne do pojecia?

Gość to nie autyzm
Droga koleżanko, autorka jak mniemam do pediatry w ciągu ostatnich 2 lat była kilkakrotnie i lekarz zauważyłby z pewnością gdyby odchylenia od normy rozwojowej były znaczne. Autorka pyta o poradę mam. Chce porównać zachowanie swojego dziecka z zachowaniem innych dzieci i wyciągnąć wnioski. Nie widzę w tym nic złego. Ja post zrozumiałam czytając go raz. Być może dlatego, ze znam pojęcie "gwara" i zdaje sobie sprawę, że osoby wychowane w danym regionie często posługują się odpowiednią dla niego gwarą. Jeszcze dodam tylko, ze pediatra absolutnie nie jest od rozpoznawania zaburzeń psychicznych u dzieci i co najwyżej może dać skierowanie do psychologa dziecięcego, a tu już na dwoje babka wróżyła. Albo trafi się na świetnie wyszkoloną kompetentną osobę, która udzieli wszelkich możliwych porad i fachowo zajmie się dzieckiem, albo też trafi się na kogoś specjalizującego się w "spychologii", który nic do sprawy nie wniesie, a może tylko czasem zestresować rodziców. Z tego co napisała autorka dziecko nie wykazuje zadnych cech autystycznych. Jeśli zaś chodzi o ADHD myślę, ze zbyt często się tego pojęcia nadużywa w stosunku do zwyczajnie niegrzecznych lub zbytnio ciekawych świata dzieci. Objawy ADHD występują najczęściej dopiero na etapie wczesnoszkolnym. Trudno mówić o ADHD u 2 latka. Takie zachowanie jakie prezentuje syn autorki ma swoją nazwę - bunt 2 latka.

po stylu twojej wypowiedzi--------jakas ty madra to az slabo sie robi, pierdolisz jak potluczona. twoj post tez trzeba kilka razy czytac zeby go zrozumiec , :P KRETYNKA jestes i tyle.

Gość to nie autyzm
* u pediatry była

Gość to sie nazywa
brak wychowania/bezstresowe wychowanie = brak zasad i dyscypliny pelna samowolka dzieciaka :/ a nie autyzm ani adhd :/

autorko radziłabym poczytać, czym są te dwa zaburzenia. Są one bardzo różne i dziwi mnie, że je porównujesz. Sądzę, że dziecko w wieku 2lat nie zajmie się długo zabawą i to normalne. A adhd prawidłowo można zdiagnozować najwcześniej u 6latka

witam dziękuje za odpowiedź tą dobrą i złą , jeżeli chodzi o styl mojej wypowiedzi to miałam problem z klawiaturą a dokładnie z polskimi znakami , ZA CO PRZEPRASZAM , tak byłam u PEDIATRY na bilansie dwulatka, i chciałam skierowanie do PSYCHOLOGA DO LOGOPEDY ale mój pediatra powiedział że nie ma do synka zastrzeżeń że poczekamy, powiedziała jedynie że jest uparty, a jeżeli chodzi o wychowanie to może i dałam mu za dużo luzu pozwalając na wszystko ale to machcanie rączkami jak się cieszy ( kiedyś jak był malutki to zawsze mówiliśmy Kubuś uruchom się I ON WTEDY TAK MACHAŁ) , czytałam na temat i autyzmu i ADHD i wiem że tą są całkiem różne zaburzenia ale niektóre objawy mi pasują do tej choroby , anie które to innej :( po prostu szukam wsparcia :(:(

Gość Małgorzata1986
Witam:) Interesuje mnie tematyka ADHD, szczególnie spojrzenie Matek dzieci nadpobudliwych na sytuację dziecka (skuteczność leków, terapii itd.). Piszę pracę magisterską na ten temat. Zwracam się z gorącą prośbą do Matek dzieci nadpobudliwych o wypełnienie krótkiej, anonimowej ankiety. Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/38860/adhd.html Bardzo dziękuję i pozdrawiam