Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak sobie pomoc

jak zdobyc doswiadczenie bedac na 3 roku studiow

Polecane posty

Gość jak sobie pomoc

moze ma ktos pomysl? studuje filologie rosyjska, chce pracowac, by zdobyc doswiadczenie, ale gdzie ja moge pracowac? pisalam do biur tlumaczen, czy moglabym tlumaczyc nawet za darmo(wiadomo, z enie robie tego dobrze, chce tlumaczyc by nabrac wprawy), nikt sie nie odezwal:O

Gość jak sobie pomoc

Gość powinnaś zatrudnić się
np. na umowę o dzieło, lub na zastępstwo - tak Cię chętniej przyjmą niż na stałe. Możesz złożyć cv w różnych szkołach językowych czy biurach tłumaczeń, jesteś stosunkowo tanim pracownikiem, więc może znajdzie się chętny pracodawca. Poza tym, jeśli nie możesz znaleźć pracy, zainteresuj się różnymi formami pracy społecznej: koła naukowe, zrzeszenia studentów, organizacje charytatywne (w ramach których możesz np. za darmo udzielać korepetycji z rosyjskiego uczniom z biednych rodzin), itp. - to też dobrze mieć w cv, przyszły pracodawca zwraca uwagę na to, że w ogóle coś robiłaś poza studiami i sesją.

Gość badzzdrowy
zapraszam na strone moze tam cos odszukasz www.badzzdrowy.pl

Gość jak sobie pomoc
dziekuje za konkretna odpowiedz. jednak obawiam sie, co ja moglabym w takiej szkole jezykowej robic?bo prowadzic zajecia na pewno nie:O czuje sie strasznie, bo z jednje strony chce sie rozwinac, a z drugije mam wrazenie, ze nigdzie sie nie nadaje. myslisz, zeby powysylac cv np do biur tlumaczen? bo wczesniej wysylalam tylko meila z zapytaniem-nikt nie odpowiedzial:D:O

Gość jak sobie pomoc
ja ogolnie cos tam pracowalam, na 1 roku fakt byly to promocje,bo czesciej nie dawalam rady, ale na drugim roku dostawalam juz stypendium i pracowalam przez caly rok akademicji.teraz na 3 mam znow stypendium, ale no nie pracuje, glownie chcialabym zrobic cos w kierunku studiow, by miec doswiadczenie.

Dlaczego? Nie siedzę co prawda w temacie szkół językowych i biur tłumaczeń, ale znam studentów różnych filologii, którzy pracują dorywczo w takich miejscach w trakcie studiów właśnie, pewnie raczej dla doświadczenia niż dla kasy, którą można zarobić tłumacząc i dając korepetycje na własną rękę - ale to nie jest "papier" na który spojrzy przyszły pracodawca. Na pewno jest jakieś koło naukowe na Twoim wydziale: tam sobie popracujesz, może w jakiś tam sposób udzielisz się naukowo (opublikujesz coś w prasie fachowej), a jeśli nawet nic tam nie zrobisz - to i tak jest punkt do cv. A może właśnie poszukaj współpracy z prasą - różnego typu: recenzje rosyjskich książek, tłumaczenia wierszy, jakiś artykuł naukowy czy popularnonaukowy z Twojej dziedziny. Wysłać zawsze można, opublikują jak zechcą - jeśli tak, dla Ciebie to puncik w cv. Czasem są w prasie (nie znam się za dobrze na prasie rusycystycznej, ale pewnie jest co najmniej kilkanaście tytułów) konkursy na jakiś temat, w których nagrodą jest publikacja.

Gość jak sobie pomoc
powysylam cv, ale doszkol raczej nie, po prostu nie czuje sie na silach. i co, mialabym prowadzic zajecia, o nie:D ostatanio mialam zajecia z praktykantka, bedac juz po 5roku jakala sie, miala problem z postawieniem akcentow,a co dopiero ja. no nic, dziekuje bardzo:)

Gość Rum-cajs
moim zdaniem wybrałaś sobie bardzo dobry kirunek studiów, jest przyszłościowy i nie zginiesz , powiedz mnie czy dasz sobie radę językowo , gdybyś tak na przykład połączyła język rosyjski i bułgarski , myślę że możesz zapytać o praktyki w Protokole Dyplomatycznym , , lub na terenie Polski istnieją firmy lub oddziały firm rosyjskich lub bułgarskich zajmujące się transportem wschód-zachód , czyli udzielenie pomocy dla kierowców TIR-ów jadących z Rosji lub z Bułgarii do Włoch albo do Hiszpanii , mam nadzieję, że czujesz bluesa ?

No jasne, że nie jesteś tak dobra jak rusycysta z wieloletnim doświadczniem, ale chyba po to to robisz, żeby tego doświadczenia nabrać. Poza tym nie ma w tym nic nieuczciwego - wyceniasz swoje umiejętności odpowiednio niżej niż ów doświadczony rusycysta i w ramach wolnego rynku pracodawca wybiera taniego i słabszego lub drogiego i lepszego, ale na oba te warianty jest jakieś tam zapotrzebowanie.

Gość jak sobie pomoc
bardzo chcialabym pracowac w jakies firmie,ktora wlansie wspolpracuje ze wschodem, jednak tu zapewnie bedzie mi potrzebne jakies rozeznanie w prowadzeniu firmy, i kurs czy studia o profily ekonomicznym, zarzadzanie, czy nawet ta administracja, by lapac o co biega w tych wszystkich prawnych sprawach. dobrze mysle?