Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cherrycherrylady

doxycyclinum a antykoncepcja

Polecane posty

Gość cherrycherrylady

witam, wczoraj skonczylam brac antybiotyk doxycyclinum i rownoczesnie wczoraj wzielam pierwsza tabletke antykoncepcyjna (antybiotyk zazywalam podczas przerwy miedzy opakowaniami) i doszlo do stosunku. Boje się, ze moge zajsc w ciaze bo na ulotce napisane jest, ze doxycyclina obniza skutecznosc tabletek anty. Czy jest to mozliwe? Jesli to cos zmienia to dodam, ze antykoncepcje stosuje od roku a biore novynette.

Gość Blondi w oficerkach
Spokojnie,ja brałam ten antybiotyk dwukrotnie i nie obniżył działania pigułek.

Gość jhnhbikjhi
a ile minęło czasu od zażycia ostatniej tabetki antybiotyku a pigułką? I napisz jakie miałaś dawkowanie antybiotyku

Gość jhnhbikjhi
nie chcesz napisać to sie nie dowiesz

Gość Najbardziej mi sie podobają
teksty typu "ja tak robiłam i nie zaszłam w ciążę' :O A może Ty po prostu jesteś bezpłodna i nawet brak zabezpieczenia by nie spowodował ciąży? :O

Gość cherrycherrylady
pigułkę wziełam ok 7 rano (pierwsza tabletka z opakowania) a antybiotyk (ostatnia tabletke) ok 13. Dzieki za odpowiedzi!

Gość cherrycherrylady
a dawkowanie 2 tabletki dziennie, po jednej rano i wieczorem

Gość cherrycherrylady
bardzo prosze o odpowiedz, martwie sie

Gość debilnetoooooooooooo
no niby przerwa pomiedzy pigulka anty a antybiotykiem zachowana, nieraz pisza ze do 7 dni po skonczeniu brania antybiotyku powinno sie zabezpieczac! wiec trudno powiedziec

Gość a ja zaszłam w ciążę
w trakcie brania pigułek antykoncepcyjnych brałam doxycycline i zaszłam w ciążę!! Także uważaj bo doxycyclina osłabia działanie pigułek moja córa jest tego pzrykładem :)

no wlasnie to jeden z grupy antybiotykow ktore silnie wchodzi w interakcje z pigulkami anty:)!!!!!!

Gość cherrycherrylady
szkoda tylko ze moj ginekolog mnie o tym nie poinformowal, nawet sie pytalam czy oplaca sie dalej brac tabletki (leczylam sie na nadzerke gynalginem przez miesiac, we wtorek bede miala zabieg jej wymrażania i na dodatek w miedzyczasie dostalam zapalenia jajnika), poprzedni miesiac bralam ale nie kochalam sie ze swoim chlopakiem, jak zaczelam to drugie opakowanie to tak jakos wyszlo.. Lekarz powiedzial mi ze tabletki pomoga w leczeniu zapalenia jajnika i nic nie wspomnial o tym ze nie moge sie kochac po tym antybiotyku ani uzywac innego zabezpieczenia! A gdy wyszlo ze mam nadżerke to mimo iz miesiac wczesniej tez chcialam odstawic tabletki na jakis czas to powiedzial mi ze nie ma takiej potrzeby i miesiac pozniej, gdy wyszlo zapalenie pytal sie czy mnie boli przy stosunku. Czy jest niekompetentny i moj blad niedoczytania ulotki sprawi ze jestem w ciazy? Umieram ze strachu, mam dopiero 19 lat i mature w tym roku..

ooo akurat znow weszlam na forum:) skoro maturka przed toba badz dobrej mysli ze nie jestes w ciazy, nawet jakby o dziwo doszlo do owulacji to byc moze plemniki nie przetrwały, wiec spokojnie na razie, zrob test za jakis czas tak za tydzien, moze dwa to sie dowiesz Ja tez mialam zapalennie jajnika ale mnie bolalo przy badaniu i stosunku

powiem ci ze ja tez bralam doxycyline w czasie 7 dniowej przerwy, ale nie pamietam jak dlugo i jak to bylo z seksem, bo to bylo prawie 2 lata temu

moja znajoma tez zaszla w ciaze biorac tabsy i wlasnie leczac angine antybiotykiem...choc spojrz tak,ze rzadko kiedy ktos zachodzi od jednego stosunku

Gość cherrycherrylady
dziekuje bardzo za odpowiedzi! dam znac za jakis czas..

Gość tabletomanka2009
szkoda mogliscie jeszcze w ten ostatni dzien antybiotyku z guma to zrobic, no ale trudno stalo sie, moze plemniki nie przezyly raczej na pewno jakby w razie co wystapila owulacja (bo tabl by nie działały)

Gość cherrycherrylady
nawet nie wiedzialam ze mi nie wolno bo antybiotyk obniza skutecznosc tabletek.. dopiero doczytalam po fakcie i zamarłam. To niestety moja wina..

Gość cherrycherrylady
a jesli owulacja nastapilaby ok 14 dnia cyklu a do stosunku doszlo 1 dnia wziecia tabletki to jakie jest prawdopodobienstwo? Plemniki zyja ok 3-5 dni o ile mnie pamięc nie myli.

jak plemnik wredny to i 7 dni podobno moze przezyc! Opisze historie (tyle ze kumpela nie brala tabletek, ale chodzi o plemniczki:) :odbyla stosunek ostatniego dnia okresu(cykle miala regularne 28dni zazwyczaj) no i to byl stosunek bez zabezpieczenia no i jakis plemnik musial przezyc do owulacji bo byla w ciazy, tzn teraz ma dzidzie juz:)

no ale nie martw sie bo to nic nie da, trzeba poczekac tak z 2 tygodnie i test zrobic(jak nie chcesz czekac do okresu) lepiej skup sie na nauce 🌼 wiem ze trudno, ale sprobuj

Gość jaxD
Siemanko ja MAM taki problem .. biore doxycylinum od wtorku( 08.06.) od godziny 18 co 12 godzin biore tabletki any novynette i w srode (09.06) kchalam ise ze swoim chlopakiem uzupelniam tez kalendarzyk i w srode mialam tak jak by dni bezplodne i czy moge byc w ciazy? kurde dopiero dzis przeczytalam ulotke... ;/ ehh :( pomozcie !!!

podczas brania tabletek nie ma sensu prowadzić kalendarzyka, bo nie ma dni płodnych i niepłodnych. czy mozesz byc w ciązy? mozesz. ale nie musisz. okaze sie pod koniec opakowania. bierz tabletki dalej, jak sie skończą to zrób test.

Gość jaxD
Siemanko ja MAM taki problem .. biore doxycylinum od wtorku( 08.06.) od godziny 18 co 12 godzin . biore tez tabletki any novynette i w srode (09.06) kchalam ise ze swoim chlopakiem uzupelniam tez kalendarzyk i w srode mialam tak jak by dni bezplodne i czy moge byc w ciazy? kurde dopiero dzis przeczytalam ulotke... ;/ ehh pomozcie !!! zle wyrazilam

Gość jaxD
dzieki eh ale boje sie... a kalendarzyk prowadze zeby wiedziec kiedy okres eh lekarz nic mi nie powiedzial ze trzeba uwarzac :(

nie rozumiem. okres bedziesz miec w przerwie miedzy tabletkami, kalendarzyk do tego niepotrzeby, bo w tej przerwie okres moze byc raz drugiego dnia przerwy a raz piątego i tez jest dobrze. przed żażywaniem jakichkolwiek leków naleay sie zapoznać z ulotką. ZAWSZE. teraz to niestety nic nie mozna ani powiedziec, ani zrobic. pozostaje czekac do przerwy i zrobienia testu.

Gość jaxD
Dzieki za odpowiedz :* ehhhh

Gość tumturum
i jak w końcu wyszło z tą ciążą? bo jestem w podobnej sytuacji i trochę się stresuję. pozdrawiam