Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka.

jest tu jakis polonista? proszę o pomoc

Polecane posty

Gość maturzystka.

mam problem z prezentacją na maturę ustną , czy ktos zechciałby mi pomóc?

Gość chętnie pomogę ale w czym
o co chodzi?

Gość maturzystka.
mój temat to "motyw piekła i jego funkcje w literaturze różnych epok" wybrałam już pare książek do literatury podmiotu będzie to Biblia (piekło-miejsce wiecznego potępienia), Boska komedia (piekło-miesce potępienia dusz grzesznych), Nie-boska komedia (piekło-obóz rewolucji), oraz Inny świat (piekło-łagry sowieckie) teraz zastanawiam sie jeszcze jakie funkcje w tych utworach pełni ukazane w nich piekło.. bardzo proszę o pomoc

Gość maturzystka.
myśleze w Biblii i nie-boskiej komedii bedzie to funkcja moralizatorska i refleksyjna.. (nie wiem czy moj tok myslenia jest dobry...) a w reszcie ksiazek? i przydala by sie jeszcze jakies jedna kiazka...

Gość maturzystka.
ale najgorzej jest mi dobrać jakieś funkcje tego piekła :|

Gość maturzystka.
?? :(

Gość a co powiesz na
"Raj utracony" Johna Miltona? Piekło - jako stan duszy? Tego chyba nie masz.

w innym świecie musisz wspomnieć o tym że jest to w przeciwieństwie do reszty książek-obraz realnej rzeczywistości (wcześniejsze to tylko wyobrażenia autorów) a IŚ jest ksiązką opartą na przeżyciach Grudzińskiego :) wiem że mała pomoc ale tak mi się to rzuciło na myśl :)

Gość maturzystka.
"piekło jako stan duszy: to jest dobra myśl ;) mogłabym do tego wybrac rownież cierpienia młodego wertera i dla niego piekłem bedzie nieszczesliwa niespelniona milosc ;) nie wiem o czym jest ten "raj utracony" ale dziękuję, sprawdzę sobie ;) pytanie jeszcze jakie funkcje piekła mogę dobrac do reszty wybranych przeze mnie utworów? ;)

Gość maturzystka.
Jaga wredna ale ładna - dzięki :D kazda pomoc jest dla mnie cenna:)

Gość maturzystka.
...

Gość przyszlo mi na mysl jeszcze
mozna sie zastanowic co dla kogo jest pieklem - Piekło Kobiet Boya Zelenskiego, Przedpiekle Zapolskiej ( krytycznie o sytuacji i wychowaniu kobiet XIX XX w) - i zestawic to z jakąs ksiazka o sytuacji wspolczesnych kobiet muzułmanskich ( chocby Betty Mahmudi - "Razem z CÓrką)" (tak prawde mowiac z naszego ptu widzenia, kobiety zyja tam w piekle, a mezczyzni w niebie. A co do piekła wojny - wiekszosc z okresu II w Swiatowej ( np Medaliony) ale tez o wojnie wietnamskiej. Albo przecwstawienie pokoju wojnie (Wojna i pokój Tołstoja)

Gość maturzystka.
ale jesli by wziasc pod uwage ksiazi wybrane przeze mnie? to jaka odgrywa w niech pielo funkcje?

Gość maturzystka.
czy może mi jeszcze tos pomoc?

Gość dawna maturzystka
Wpisz sobie w google: motyw piekła. Jest bardzo dużo, nawet w necie. opracowań, to dość popularny temat, a książki które wybrałaś typowe. Mi się osobiście podoba jako myśl przewodnia do tego tematu: "każdy z nas nosi w sobie niebo i piekło!" Oscar Wilde — Portret Doriana Graya.

Gość maturzystka.
no tak, sam MOTYW PIEKŁA łatwo znależć w google ale funkcji nie znalazlam :(