Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aguśśśienka

problem z piersiami

Polecane posty

Gość Aguśśśienka

witam forumowiczki :). mam problem otoz od dluzszego czasu bola mnie piersi i wypływa z nich wydzielina prawie jej nie widac ale jest i bezbarwna lecz zapach jakby ropy... byłam z tym u gina i dostałam skierowanie nna usg piersi. ale z tego co mi powiedziała lekarka mozliwe ze mam małego guzka. moja mama miała i jej siostra(małego) tez.mozliew ze ja tez bede miała?? czy tak sie objawia guzek??

Gość ffffirka
tak masz jak w banku!!!!...musisz koniecznie kontrolować piersi, koniecznie zrób USG i mammografie i nie bierz hormonów!!!!

Gość Aguśśśienka
ale ja mam dopiero 19lat. od 2lat lecze sie na torbiele na jajnikach, od 6lat mam miesiaczke ale przez ten czas miałam moze z połtora roku jakby zliczyc. całyczas mam zła cytologie 3.5stopnia. miałam nadzerke nadal ja lecze. chormonów nie przyjmuje bo po wszystkich zle sie czuje... lekarka powiedziała mi ze bedzie dobrrze jak bede mogła w przyszłosci zajsc w ciaze:( wiadomo ze jeszcze niemysle o rodzinie ale jak teraz juz mam takie probklemy to co bedzie za pare lat???i dlaczego tak moze sie dziać z moim organizmem

Gość nawet gdybyś poroniła...
Zajdź w ciążę,będzie poprawa na 100%

Gość ffffirka
lekarz powinien dać ci skierowanie do onkologa- bo jesteś obciązona genetycznie- na badanie genu który jest sprawcą raka piersi i ten sam gen powoduje również raka jaknika ,również twoja mama .....a to że jesteś bardzo młoda to o niczym nie świadczy - rak nie jest chorobą ludzi starszych- chorują bardzo małe dzieci....moja znajoma ma 22 lata i jest juz po mastektomi jednej piersi i po dwuch chemioterapiach...wiec dziewczyno działaj i to jak najszybciej bo nikt tego za ciebie nie zrobi

Gość Aguśśśienka
duzo osób mi to mówi, mam partnera od póltora roku ale niechcemy jeszcze, szczerze to nawet próbowlismy zostawał we mnie w dni połodne pare razy i wogóle ale nie zaszłam, okres zakazdym razem mi sie spozniał po 3 i 6 michów ale nic z tego...:( teraz jzu nawet nie próboje,

Gość ffffirka
jak zajdź w ciąże???!!! jeżeli ma nawet małego guza to w ciąży urośnie bardzo szybko i może zezłośliwieć

Gość ffffirka
kobiety które mają raka w ciąży często bardzo szybko po porodzie umierają!!!!!! tak działają hormony!!

Gość Aguśśśienka
to chodze do guina nawet nieraz co 2tygodnie a najzadziej co miech, miałam tylko jeden taki okres ze nie byłam 3miechy. w wieku 17lat miałam naraz 3 custy na jajnikach(3.38mm) i jedna miedzy prawym amacica(5.56mm). byłam leczona tabletkami roznymi narzie, a nie moge trez brac lekow tak bo mam problemy z watroba i mam zespoł gilberta(nadwrazliwosc jelit). moja prababcia urodziła 3dzieci ale pozniej zaczeła chorowwac i wycieli jej jajniki i macice.

Gość ffffirka
to tymbardziej muszisz iść na badanie genetyczne- to jest twoje życie i masz tylko jedne!!!! powiedz o tym lekarzowi- koniecznie!!!

Gość ffffirka
kiedyś było bardzo głośno o dziewczynie chyba w twoim wieku, która usuneła sobie obydwie zdrowe piersi bo jej mama i babcia umarły na raka piersi....zbadała sobie geny i okazało się że jest obciążona i 100% ona również będzie miała raka więć podieła taką decyzję bo bardzo chciała żyć!!!

Gość Aguśśśienka
aha...to az tak zle to moze byc??:( moja doktorka(lekarz rodziny) powiedziała mi ze mozliwe ze moge miec jzu menopauze powoli?? to mozliwe w tym wieku??

Gość ffffirka
tak przy chorych jajnikach jest to możliwe

Gość ffffirka
Grupy podwyższonego (wysokiego) ryzyka Do osób, które w pierwszej kolejności powinny zostać objęte testami genetycznymi należą: •osoby, które już zachorowały na raka, •osoby, które miały co najmniej dwóch krewnych, •poniżej 60 roku życia ze strony jednego z rodziców, u których występowały takie same nowotwory, •bliscy krewni osób u których wystąpiły nowotwory, zwłaszcza rak piersi i jajnika, •członkowie rodzin, w których wystąpiło kilka różnych nowotworów (u krewnych), •kobiety planujące podjęcie decyzji o hormonalnym leczeniu zastępczym po menopauzie lub stosujące takie leczenie, •kobiety planujące decyzję o stosowaniu hormonów (np. przy antykoncepcji) lub stosujące hormony.

Gość ffffirka
Krewni osób, które już zachorowały na nowotwór stanowią grupę bardzo wysokiego ryzyka. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że oni również są nosicielami mutacji genetycznych. Nowotwory w takich przypadkach są wyjątkowo złośliwe i rozwijają się bardzo szybko, dlatego członkowie rodzin genetycznie obciążonych nowotworami powinni koniecznie sprawdzić, czy są nosicielami mutacji w genach BRCA1 i BRCA2. .

Gość ffffirka
Najnowsze badania wskazują, że u nosicielek mutacji w genach BRCA1 i/lub BRCA2 długotrwałe stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi w porównaniu z kobietami, które tych środków nie brały.

Gość ffffirka
a lekarze przepisują pigulki jak witaminki, mimo że są świadomi ryzyka bo uczą ich tego na studiach...no ale kasa robi swoje

Gość Aguśśśienka
Bardzo Ci dziekuje:) zobacze co mi powie USG jesli nic nie wykarze?? to dlaczego tak mnie moga bolec i ta wydzielina z nich minimalna ale jest

Gość ffffirka
powiedz żeby dał ci skierowanie na badanie hormonu tarczycy i prolaktyny, czasami są to zaburzena hormonalne...i koniecznie powiedz mu o babci i mamie, jeżeli to zbagatelizuje to zmień lekarza im też nie można ufac na 100%.....profilaktyka najważniejsza!!!!! muszisz koniecznie sie często badać!!!! a czy badasz sobie po miesiączce piersi??...jeżeli nie to poproś lekarza niech ci pokarze i rób to sama. P O W O D Z E N I A :)

Gość ffffirka
...I JESZCZE JEDNO :) musisz koniecznie skonsultować się z onkologiem, on nie tylko leczy nowotwory ale będzie wiedział jak w twoim wypadku zapobiegac i jak zmiejszyc ryzyko....bo większość ginekologów ni ma o tym pojęcia-niestety