Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotnaaa666

Mam pytanie do studiujących

Polecane posty

Gość samotnaaa666
mieszkam w takiej okolicy gdzie jest tylko pwsz a tam nie ma finansów. wiem że stypendium jest niepewne.

Gość he-he-he-he
możesz starać się o styp. socjalne i dodatkowo wziąc kredyt studencki, on sie nie wlicza do dochodu przeciez. będąc na miejscu możesz też dorabiać w weekendy i jakos to bedzie. wg mnie codzienne dojazdy to najtrudniejsza do wykonania opcja.

Gość samotnaaa666
no to masz bliżej niż ja, nie sprawdzałam ile kosztują bursy

Gość samotnaaa666
też mi się tak wydaje ale co jeśli nie dostane stypendium? kredyt to 600 zł miesięcznie jak opłace akademik zostanie koło 200 zł na cały miesiąc.

Gość he-he-he-he
bfdzn - nie wiem jak z bursami cenowo, ale jeśli chodzi o akademiki to na uamie czy up sa tańsze, ale tylko dla studentów tych uczelni!!! jeśli studiujesz na innej uczelni, ale chcesz mieszkac w akademiku innej to obowiązuje cie inna cena, odpowiednio wyższa, myśle ze w granicach właśnie podanych przez autorkę. a akademce ekonomicznej sa ladnie odremontowane, w przeciwienstwie do niektórych uam czy up :)

Gość he-he-he-he
" też mi się tak wydaje ale co jeśli nie dostane stypendium? kredyt to 600 zł miesięcznie jak opłace akademik zostanie koło 200 zł na cały miesiąc." no to jest własnie ryzyko, styp. to nie jest pewny dochód... a nie mozesz studiowac zaocznie i na miejscu u siebie podłapac jakiejś pracy?

Gość samotnaaa666
studia zaoczne są drogie a u mnie w okolicy bardzo ciężko o prace a poza tym i tak w 3 dni w tygodniu musiałabym jeżdzić do Poznania. a po drugie nie po to się tyle uczyłam przez całą szkołe średnią żeby iść na zaoczne, wiadomo że dzienne są lepsze.

Gość he-he-he-he
chyba jesteś jeszcze bardzo młoda, myslisz dość stereotypowo o studiach.. tak naprawdę ani to, że studia są dzienne, ani to, że na dobrej uczelni nie gwarantuje Ci pracy.. liczą sie twoje umiejętności, predyspozycje.. nie chce mi się juz rozpisywać, każdy wie o co chodzi. ja jestem już prawie po studiach i znam trochę życie. wg mnie nie dasz rady dojeżdzać codziennie na zajęcia 100km, zwłaszcza na początku, kiedy zajęć jest więcej. może na 4,5 roku to byłoby dobra rozwiązanie, ale nie od początku :O

Gość samotnaaa666
może i masz racje

Gość ja mam 40 km
A czemu niby na zaocznych mialabys 3 razy w tygodniu jezdzic na uczelnie? Na zaocznych zjazdy sa zwykle tak rozlozone ze trwają 2 dni ( 1 weekend) na 2 tygodnie. Idziesz do pracy, i z tego co zarobisz oplacasz studia i bilety, ot cała filozofia, masa ludzi tak robi. Albo idziesz na dzienne i dojezdzasz, jest to wykonalne, ale jestes w dupie jak masz na 8:00 i pociag np. nie przyjedzie albo jest godzine spozniony. Idz na jakies studia ktore masz blizej, albo na zaoczne