Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sie pytam bo nie wiem.

Czy na oliwie z oliwek można smażyć?

Polecane posty

Gość sie pytam bo nie wiem.

Można ją używać tak jak normalny olej na patelni?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serce nie sługa
nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oczywiscie,ze mozna nie ma nic lepszego do smazenia.Mozesz smialo smazyc,smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serce nie sługa
Kuchnia oliwą płynąca Szlachetna i zdrowa. Na niej opiera się dieta śródziemnomorska, którą zalecają kardiolodzy i dietetycy. Bo oliwa ma nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Wkrótce potanieją pomidory, cukinie, papryki, sałaty. Na straganach pojawią się bakłażany, świeży szczypiorek, koperek, zioła. Nie będzie już żadnych wymówek, by wiosną nie jeść zdrowo i kolorowo, do każdego posiłku włączając warzywa. Najlepiej surowe, skropione oliwą lub sosem zrobionym na jej bazie. Co w niej dobrego? Jedna łyżka oliwy pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która przeciwdziała tworzeniu się wolnych rodników, co zapobiega starzeniu się komórek i rozwojowi miażdżycy i chorób nowotworowych. Dieta środziemnomorska z oliwą w roli głównej jest postrzegana nawet jako jeden z elementów profilaktyki antynowotworowej. Oliwa obfituje w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Nie zmniejsza przy tym zawartości dobrego cholesterolu (HDL), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dowiedziono również, że oliwa z oliwek ma dobroczynny wpływ na krew. Zapobiega skrzepom, łączeniu się płytek krwi, obniża ciśnienie. Prawdy i mity Jest zdrowa, ale jest też i kaloryczna. Nie zawiera jednak ani mniej, ani więcej kalorii niż inne tłuszcze. Powszechnie uważa się, że nie można na niej smażyć. To nieprawda. Nadaje się również do smażenia, szczególnie głębokiego, ale najlepiej używać do tego zwykłej rafinowanej oliwy z oliwek. Nie wolno jej natomiast łączyć podczas smażenia z innymi tłuszczami. Warto też wiedzieć, że powinna być bardzo dobrze rozgrzana (180 stop. C, w temp. 210 stop. zaczyna dymić). Jeśli będzie chłodna, bardzo szybko wchłonie się w smażony pokarm. Co ciekawe oliwa z oliwek po podgrzaniu zwiększa swoją objętość, więc - w porównaniu z innymi tłuszczami - do smażenia używa się jej mniej.:P ano TAK:P:P:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sie pytam bo nie wiem.
dzięki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vatharian
@serce nie sługa dzięki za topis o temperaturze!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
można jasne ale ja smaże bez tłuszczu mam do tego specjalną patelnię firmy Philipiak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aleś się obudził rychło w czas... :D, pytanie z 2011 roku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawictwo pospolite 143
raczej nie , oliva jest na zimno do sałatek.. Jak chcesz smażyć to wez olej rzepakowy do tego celu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sorry, z 2010 roku, jeszcze lepiej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prawictwo pospolite, a Ty tutaj? to nie temat dla Ciebie, linki z gołymi doopami tu nie pasują :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×