Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksisia

Czy paracetamol w ciazy jest bezpieczny?

Polecane posty

Gość ksisia

jestem w 16 tyg ciazy wczoraj caly dzien pekala mi glowa znajoma powiedziala ze moge spokojnie wziasc paracetamol bo jest bezpieczny dla kobiet w ciazy w przeciwienstwie do nurofenu,ktory jest zakazany.Czy faktycznie moge zazyc paracetamol?

Gość tak możesz

Gość mozesz go zazywac

Gość wefwefew
wszędzie piszą że tak, lekarze też zalecają... chociaż... ja się bałam brać mimo bardzo silnych i długotrwałych bólów głowy, poddałam się dopiero pod koniec ciąży

Gość olopip
jak najbardziej

Gość olopip
Stosowanie Paracetamolu w ciąży i podczas karmienia piersią jest dopuszczalne, jednak nie wszyscy lekarze się z tym zgadzają. Opinie są podzielone i wielu lekarzy odradza stosowanie leków opartych na paracetamolu w pierwszym trymestrze ciąży. Ponieważ paracetamool przenika przez łożysko, zaleca sie też ograniczanie długotrwałości przyjmowania leku. Innymi słowy - dłuższe (powyżej trzech dni) przyjmowanie leku należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. Paracetamol przenika też do mleka matki.

Gość zuzannaanna
Paracetamol nie jest szkodliwy pod warunkiem, ze się go nie przyjmuje w dużych ilościach. Poczytaj sobie trochę o lekach przeciwbólowych - http://www.pokonacbol.pl/terapia-bolu/jak-bezpiecznie-stosowa-leki-przeciwblowe-dostpne-bez-recepty to będziesz wiedzieć co i jak :) Ja w ciąży unikałam leków ale gdy już naprawdę bardzo bolała mnie głowa lub ząb to brałam lek po konsultacji z lekarzem.