Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kornelia776

Kto chrzcil dziecko bez ślubu kościelnego??

Polecane posty

Gość kornelia776

Mam pytanie. Czy księża robią problemy? Jak to bylo u Was? Prosze o odpowiedzi.

Gość pseudonim Aninimm
Roobią ale nie wszyscy. Generalnie jest to problem, bo chrzcisz dziecko czyli zobowiązujesz się do wychowania go w wierze katolickiej. A życie bez ślubu jest grzechem, jest wbrew wierze... Ale musicie dobrze poszukac, napewno znajdziecie takiego księdza który Wam dziecko ochrzci, z tym że pewnie "po drodze" nasłuchacie się na temat życia bez ślubu.

Gość njkhgfdsgdh
ja bede chrzciła dziecko w kwietniu. Tak książą robią problemy beda wiercoić dziure w brzuchu zeby wziać słub. U nas tak samo. Ale mamy zaimar powiedziec ze do 2012 weżmiemy. I po problemie. Podpisujesz u ksiedza taki papierek i koniec. Do 2012 musisz wziąć ślub. Albo wyprowadzić sie do innego miasta:-)

Gość mn88
Ja ochrzciłam bez problemu i bez kazania. Ksiądz tylko zapytał czy są przeszkody do ślubu - są, ponieważ moj już brał ślub kościelny. Ochrzcili bez problemu.

Gość njkhgfdsgdh
No tak jak jedno z rodziców miało już kościelny to ksiądz nie bedzie namamwiał bo nie można ale jak żadne nie miało to księża wiercą dziure w brzuchu zeby wziąć. Sa tacy co im obojętne czy masz czy nie masz ważna kasa.

tak. robia ogromne problemy. Ja dzwonilam po parafiach. Niedosc ze byl problem, bo matka chrzestna w Londnie i wraca dopiero w dzien chrztu,a przeciez nauki dzien wczesniej, wiec matka nie moze byc, brak slubu koscielnegow mojej parafii, w innej znowu kaza isc tam gdzie sie jest zameldowanym, istny cyrk.jedna wielka biurokracja i nic wiecej i jeszcze za kazdy papierek trzeba dac w lape

Gość alikuku
chyba ważne jest też żeby chrześni byli bez "skazy" czy żeby wszystko było u nich ok

Gość njkhgfdsgdh
dla mnie to głupota. Zeby ochrzic dziecko trzeba mieć śłub kościelny. W końcu dziecko chrzcisz czy siebie??? kSIĘŻA TROCHE PRZESADZAJA.

my z mężem nie mielismy żadnego problemu z chrztem prosił tylko żeby rodzice chrzestni byli odpowiedni :)

Gość jaki problem
chrzczą nawet dzieci które żonaci dziwkarze mają z kochankami - pewnie trzeba tylko dać co łaska w odpowiedniej wysokości

Gość kornelia776
Rozumiem. A że się tak zapytam, ile w razie potrzeby trzeba dać w koperte aby ksiądz byl zadowolony?

Gość jaki problem
nie wiem, ja niesty jestem w tym układzie żoną (jeszcze)

ja wlasnie jestem w trakcie przygotowan do takiego chrztu. W naszej parafii ksiadz robil straszne problemy,ale zpaomnial o jednym- ze dziecko ma prawo wybrac w przyszlosci,czy chce byc katolikiem,a chrzest jest jakby poczatkiem tej drogi-bynajmniej dla mnie. Pojechalismy wiec do parafii moich rodzicow i tam ksiadz nawet nie zapytal,czy mamy jakikolwiek slub-powiedzial,ze ochrzci wtedy i wtedy i juz. Podobno wszyscy daja w kopercie 150 zl,my planujemy tak samo

Gość chrzest dziecka nieślubnego
jak ksiądz widzi że jesteś praktykującą katoliczką, bywasz w kościele na mszach i się modlisz, jeśli zna cię z widzenia (a porządny ksiądz zawsze zna swych parafian przynajmniej z widzenia) , to taki ksiądz ma podstawy przypuszczać że dziecko wychowasz religijnie ...........wtedy ksiądz nie robi problemów z ochrzczeniem dziecka nawet jak matka dziecka nie ma ślubu kościelnego, jedynie w parafialnych dokumentach dziecka jest odnotowane że dziecko jest nieślubne, co nie powinno nikogo oburzać bo taka jest prawda...to dziecko jest nieślubne bo rodzice nie mają ślubu sakramentalnego, a nieraz nawet są w związku cudzołożnym

u nas wcale koperta nie miała znaczenia tzn pojemność daliśmy 100 zł to było w lipcu 2008r

Gość do agawerka
bynajmniej to NIE przynajmniej! wstyd...

Gość nam nie robili

Gość no i dobrze ze robia
problemy. Co to za przyklad dla dziecka, gdy rodzice zyja w grzechu ? Skoro nie dorośliście do slubu kościelnego (i nie gadajcie mi, ze to duzy koszt, zwykly slub koscielny to koszt kilkuset zloty) dajcie dziecku wybor. Niech samo sie ochrzci gdy bedzie tego swiadome.

Gość ccc - to dla mnie
ogólnie : Ksiądz nie ma prawa odmówić Ci chrztu dziecka !!!!! Jeśli nie macie ślubu kościelnego , rodzice chrzestni muszą być ok : czyli żyć w zgodzie z prawami kościelnymi ( czytaj po ślubie kościelnym lub kawaler :) ) No jasne ,że będzie namawiał rodziców ,którzy mogą się pobrać na ślub kościelny taka jego rola , ale nie może wam tego nakazać . Ja też będę miała niedługo taka samą sytuację , bo z mężem mamy tylko ślub cywilny . Aha jakby wam odmawiał ,kręcił nosem ect ... mówcie ,że w takim razie będziecie pisać skargę do kurii ( koleżance ten argument bardzo pomógł ) :)

Gość ccc - to dla mnie
do no i dobrze ze robią kilkaset złotych ??? tyś chyba ocipiała !!!!!! Ksiądz za zapowiedzi , papierki , ect..... u nas w parafii życzy sobie minimum 1000 zł i jeszcze kręci nosem że ludzie skąpi !!!!!! Policz sobie sukienka , garnitur , co weźmiesz ślub i nie zaprosisz rodziców??? rodzeństwa ??? więc chociaż jakiś obiad czy coś !!!! Najpierw pomyśl później pisz . A tak poza tematem co ma ślub kościelny do wiary ??? Ja mimo ,że nie mam kościelnego do kościoła chodzę , tyle że się nie muszę spowiadać i tym samym nie przystępuję do komunii .

Gość No jak niejak tak.....
chrzcza,dla nich sie liczy kasa:ile dasz,a chrzest to dobra okazja do tego...Nie mam Koscielnego , chrzcilam dwoje dzieci,ZADEN problem....

Gość mi problem robili..
musialam pytac w kilku kościolach i zaplacic za chrzest 500 zl..

a niby się mówi co łaska ??!! W rozumowaniu księdza chyba było co łaska 500 zł

Gość wedfghnm
Moja kuzynka odeszła od Męza do kochanka. Ona po ślubie kościelnym, on kawaler. Urodziło sie im dziecko. Mieszkają w małej miejscowości. Ksiądz najpierw nosem kręcił, nie chciał chrzić. Wlońcu poszli na ugode - swiadkowie dziecka to małżeństwo, po slubie kościelnym , chrzest w środe rano a nie jak zazwyczaj w niedziele o 13 ( tak jest u nich ). No i co łaska ale nie mniej niż 500 zł :D - Tyle musieli dac za fatyge, ze chrzest w środe :D :O Masakra

U nas nie tyle, że był problem, ale swoje i tak wysłuchaliśmy... Musieliśmy teżm obiecać, że weźmiemy ślub kościelny do czasu, kiedy dziecko pójdzie do komunii, bo jak nie, to nie zostanie do niej dopuszczony - przemilczałam to, ale swoje sobie myślę. Problem był też z chrzestnymi, którzy mieli przylecieć z UK w dzień chrztu. Ksiądz sie uparł, że nauki muszą odbyć i koniec, albo szukamy innych rodziców chrzestnych. Więc musieli jechać do polskiego kościoła i odbębnić jakąś mszę. Co najśmieszniejsze - musieli podać numer do tamtejszej parafii i ksiądz tam zadzwonił, aby sprawdzić czy faktycznie tam byli. Poprostu brak mi słów...

Gość brodźiQQQQQQQQQ
no to ciekawe co mnie czeka ................

Gość alija
A jak wyglada kwestia przyjęcia komunii na takim chrzcie. Bo jeśli facet był rozwiedziony i zwiazany z inną to przyjać komuni nie może. Kobieta zdaje się też nie może.

Gość agro77
dziwnie bedzie nie isc do komunii na chrzcie swojego dziecka na oczach calego kosciola..

Gość brodźiQQQQQQQQQ
czemu dziwnie ??? Dla mnie to normalne , a ty zawsze przystępujesz do komunii?? Taka święta jesteś ???