Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

spicy

studia,a małżenstwo

Polecane posty

W tym roku koncze szkole srednia,chciaalbym wybrac sie na studia. Moj chlopak chcailby wziasc slub w 2012r. Akurat w tym czasie bylabym na 2 roku studiow. Czy da sie sie pogodzic studia z malzenstwem?

Gość scdvf
nieda się się albo studia albo on

Gość scdvf
nieda sie albo studia albo on

Gość koki2223
JESTES ZA MLODA!POCZEKAJ JESZCZE!WYSZALEJ!JAK SIE KOCHACIE TO I TAK BEDZIECIE RAZEM..

malzenstwo w studiach nie przeszkadza, problem moze sie pojawic, gdy na swiat przyjda dzieci ale faktycznie jestes mlodziutka, poczekajcie ze slubem. idac na studia zmieniasz srodowisko, poznajesz nowych ludzi, wkraczasz w doroslosc - moze sie okzac, ze to nie ten mezczyzna (pewnie teraz nei uwierzysz). mam przyjaciolke, ktora wyszla za maz idac na studia - sa po slubie prawie 10 lat ale powiedziala, ze zaluje, ze za wczesnie sie zdecydowali, gdyby poczekali rok, dwa to by go nie wybrala tylko wtedy jeszcze duzo o zyciu nei wiedziala

Gość a po slubie
zaraz będzie nacisk jego rodziny na dziecko - stały standart, a tak jak studia i małżeństwo jeszcze ujdzie, tak studia i dziecko - koniec studiów :( chyba, że twoja mama ci będzie bardzo pomagać a dziecko na butelce karmione. Odradzam!!!

Napewno się da. Tylko będzie Ci troche ciężej bo dojdą obowiązki domowe. Ale jak zamierzasz z nim na studiach zamieszkać od 1 roku to bierz ślub od razu. Nie ma różnicy w obowiązkach. koki2223 A z mężem to już nie można szaleć? :D Ja na imprezy wolę chodzić razem z narzeczonym bo lepiej się razem bawimy.

Gość eeee chrzanicie
ja miałam dziecko na studiach i męża i jeszcze firmę sobie otworzyliśmy i w niej pomagałam - oczywiscie nie na pełny etat - ale kase zawsze miałam swoja :P a studia tez nie jakies byle jakie tylko państwowa polibuda! ...wszystko to kwestia organizacji i tego czego chce się w życiu i czy jest sie leniem czy nie...

Ja myslalam wziasc slub za jakies 3, 4 latka,ale teraz sama juz nie wiem... Rozstac sie nie rozstaniemy raczej bo sie kochamy. A o dziecku moja mama tez mowi i to przez nia mam te watpliwosci

Gość oliwkaaaaaaaa
a jaks ie nie ma męża to nie ma obowiazków domowych? tez trzeba sobie uprac posprzatac ugotowac.... a jak sie jest z kims, nieważne czy chlopakiem czy ,mężem to mozna sie tymi obowiazkami dzielić.... dzieko mozna zaplanowac pozniej...istnieje cos takiego jak antykoncepcja :/ ja studiuje, mam dziecko i daje rade... moze dlatego ze nie mam męża ;] odpadaja obowiazki domowe ;]

Ale przecież dziecka nie rodzi się dla rodziców tylko dla siebie. Jak namawiają to grzecznie się odpowiada: ,,jeszcze nie planujemy. Może za kilka lat". I po sprawie. Nikt Was do tego nie zmusi

Ja jestem aktualnie na drugim roku i jestem 1,5 miesiąca po ślubie. Teraz już jako małżeństwo jest luz, nie ma to wpływu na szkołe, ale wszystkie formalności, ta cała bieganina miały. Ta sesja jest dla mnie katorgą :o z tym, że my załatwiliśmy ślub w 3 miesiące. Najpierw mielismy pobrać się 21 sierpnia 2010 , już od ponad roku mieliśmy zarezerwowany zespół i restaurację, ale nagle stwierdziliśmy, że chcemy to wszystko przyspieszyć (dla ciekawskich- nie, to nie wpadka). Jeżeli ten ślub ma być dopiero w 2012 to jeszcze sporo czasu i to wszystko rozłoży się w czasie więc spokojnie :)

Ja Ci powiem jak jest u mnie. Ja jestem na trzecim roku studiów, mój facet na drugim. Zaręczylismy się jak zamieszkaliśmy razem, czyli 1,5 roku temu. I OD RAZU zaczęły się naciski jego rodziny na ślub. To było okropne :O przestałam lubic jego mamę, choć kiedys bardzo ją lubiłam. Jedynym tematem podczas naszych odwiedzin u nich był ŚLUB... ja sie zbuntowałam, powiedziałam że żadnego ślubu nie będzie dopoki jego mama sie nie uspokoi. Bo w końcu czyj to ślub - jej czy nasz? Teraz trochę przycichło od kiedy zapowiedziałam ze wesele bedzie w moich okolicach, i ze sami sobie wybierzemy sale itd.. Tak wiec przygotuj się na naciski - teraz na ślub, a potem na dziecko. Ja w wakacje uslyszalam od przyszłej teściowej ze mam sobie dać spokój ze studiami i zrobic sobie dziecko!!!! Ale mimo wszystko ja uważam że warto wziąć ślub i mieszkać razem (my mieszkamy bez ślubu od zaręczyn, ślub bedzie w maju 2011). Wspolne mieszkanie nie przeszkadza w studiowaniu, wrecz przeciwnie - razem motywujemy sie do nauki. Życzę Ci powodzenia :)

Gość koki2223
Lily* -ciekawe ile masz lat no i takie podejscie..ta dziewczyna nie zdala jescze matury rozumiesz??to jeszcze dziecko!

:) ja chce wziasc slub,a pozneij zamieszkac razem:) Wiem,ze u mnie nie bedzie zadnych naciskow,bo uwazam,ze to moja sprawa kiedy chce powiekszyc rodzinke,nie lubie kiedy ktos decyduje za mnie.

ale maj sie zbliza i trzeba myslec co dalej po szkole.

koki2223 ale autorka chce brać ślub dopiero za 2 lata ... A w ciągu tego czasu może się wydarzyć bardzo wiele. No pewnie że najlepiej jest być panienką ale jak się kochają to czemu mają sztucznie przedłużać datę? :)

Gość bzzzz....
Oczywiscie ze sie da a argument ze pojawia sie nowe obowiazki ... nie rozmieszajcie mnie dziewczyna jest duza panna i nie wyobrazam sobie ze nie gotuje obiadow i nie zajmuje sie domem Pozatym jesli dobrze wybrala to z mezem wspolne beda wykonywac obowiazki. Pytanie tylko czy to bede dzienne studia czy zaoczne plus praca bo wazne za co beda zyc i gdzie mieszkac.

Gość koki2223
Pisze z wlasnego doswiadczenia..tez gdy mialam 20lat chlopak mi sie oswiadczyl..na cale szczescie po pewnym czasie oddalam mu pierscionek,bylismy nadal razem jednak po kilku latach sie rozstalismy i wiem ze to byla najlepsza decyzja!Teraz mam kochanego meza i spodziewam sie dziecka i wiem ze warto bylo poczekac!!

a ja mysle ,ze skoro nie chesz brać za rok ślibu - to nie bierz i nie ma to zwiazku ze studiami . Mloda jeszcze jesteś - ile masz lat 18 -19 ? ile jesteś ze swoim chlopakiem ? nie lepiej poczekać , dojrzeć , zeby z pełna odpowiedzialnością wejśc w dorosle życie ? Jeśli prawdziwie sie kochacie - nic Wam nie zaszkodzi - alle jeśli nie - .... po co pakować sie w pospieszny zwiazek ?

myslalam o zaocznych studiach,moj chloapk pracuje i ma umowe na 5 lat wiec o pieniazki nie ma sie co marwic,ja tez chciaalbym pracowac, zeby bylo nam lepiej,a mieszkanko na poczatku nie musi byc wogole duze:) Gotowac tez cos ugotuje,nie jestem znowu az taka rewelacyjna kucharka,ale trening czyni mistrza:)

Gość koki2223
oczywiscie mialam czas zeby skonczyc studia..ale to nawet o nie, nie chodzi!!!!tylko o wiek autorki

w tym roku skoncze 20 lat,moj chlopak jest rok starszy ode mnie,a jestesmy razem juz 2 latka.

Gość bzzzz....
bzzzz.... nie piszcie tu czarnych scenariuszy tez uwazam ze to za wczesnie i najlepiej kandydata na meza poznac w wieku od 22 moze 23 lat kiedy ma sie doswiadczenie zna sie siebie swoje oczekiwania ma sie wizje zycia i zwiazku ale nie ma reguly .... mam kilka kolezanke ktore wyszly za maz zaraz po maturze i tak juz sa szczesliwymi BEZDZIETNYMI zonami po 6-7 lat ........

zgadzam sie z koki - czesto dziewczyny " zachlystyują " sie poważną deklaracja chlopaka - nawet jeśli to porządny gośc - wychodza za maż a pózniej okazuje sie ,ze to bylo za wcześnie . Po co sie spieszyć ?

Gość malwisia
Ja np nie spieszyłam się ze ślubem. Kończę studia i akurat jak je skończę mamy zaplanowany ślub ( w przyszłym roku). Zgodzę się, że jesteś młoda i powinnaś poczekać. Może w czasie studiów zamieszkajcie razem...

to jest tylko taka przykladowa data,ale top moze sie zmienic,moze 3 lata,tego jeszcze nie wiemy. Wszystko trzeba przemyslec, wszystkie za i sprzeciw

Gość anooo
Nie ma zasady. Czasem bywa świetnie po slubie nawet jak się studiuje, a czasem odwrotnie...Dużo zależy od tego jakie macie podejście...