Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _młoda_mamuśka_

Czy to asymetria ułożeniowa?

Polecane posty

Gość _młoda_mamuśka_

Niepokoi mnie zachowanie mojego 3miesiecznego brzdąca. Jak leży na brzuszku i podnosi główkę przechyla się na prawą stronę i to do tego stopnia że mało co się nie przekręca na plecy. Byliśmy z nim u neurologa jakiś miesiąc temu bo mały wogóle nie podnosił główki i trzymał ją na jednej stronie tylko. Ale okazało się że wszystko jest ok tylko po prostu ma pozostałości z życia płodowego. Urodził się dość duży a brzuch miałam wyjątkowo mały i po prostu miał w nim za ciasno. Z czasem pani powiedziała że się to wyrówna. Teraz główkę już ślicznie trzyma wysoko ale nie wiem co z tym przechylaniem się. Czy to jeszcze ta asymetria urodzeniowa? Spotkałyście się kiedyś z takim zachowaniem u dzieciaczka? Dodam jeszcze że Mały jak siedzi w bujaku też "opiera się" tak jakby na jednej stronie aż mu się tak brzuszek robi wypukły z jednej strony.

Z opisu wynika ze jest to asymetria ulozenoiwa. Idz jeszcze raz do neurologa, moze innego? Dziecko powinno zaczac cwiczenia i wszystko sie wyrówna. Im wczesniej zaczniesz tym lepiej. Mam dwojke dzieci ktore tez byly asymetryczne. Szybko zaczelismy cwiczenia ok 1miesiaca zycia i po ok.pół roku sie wyrównały. No ale o wszystkim powinien zadecydować lekarz.

moj tez mial asymetrie i popieram kolezanke wyzej, cwiczyc nie zaszkodzi :) mnie na poczatku powiedzieli to co tobie a po pol roku bylo za pozno na szybka rehabilitacje

Gość _młoda_mamuśka_
W tym tygodniu już nie dam rady ale w przyszłym pojadę do neurologa. A powiedzcie mi jeszcze czy są możliwe ćwiczenia w domu, samodzielne czy tylko pod okiem kogoś doświadczonego? Mieszkam 60km od większego miasta i szkoda mi będzie dzieciaczka ciągnąć taki kawał co tydzień czu nawet częściej. A pewnie że u siebie w okolicy żadnego dobrego specjalisty nie znajdę. Same konowały :( Kurcze martwie się :(

Gość poczytajcie tutaj
A moze to WNM czyli wzmozone napiecie mięśniowe?-czeste powikłanie poszczepiene... www.szczepienia.org.pl poczytajcie

U mnie było tak, że trzeba było skonsultować się z rehabilitantem a potem ćwiczyć w domu. Za jakiś czas pojawić się u niego by zobaczył postępy i zmienił ćwiczenia. Nie masz się co martwić. Nie wiem w jakim stopniu Twoje dziecko jest asymetryczne. Może rzeczywiście samo się wyrówna. Poprostu te ćwiczenia to przyśpieszą. Są potrzebne, żeby dziecko symetrycznie się rozwijało. Jak masz daleko to może warto skontaktować się prywatnie z jakimś rehabilitantem. Ja płaciłam za ćwiczenia i konsutacje 50zł, raz na ok.2 tyg. Ale pewnie ceny są różne. Przede wszystkim idz do neurologa. Powodzenia

U mnie było tak, że trzeba było skonsultować się z rehabilitantem a potem ćwiczyć w domu. Za jakiś czas pojawić się u niego by zobaczył postępy i zmienił ćwiczenia. Nie masz się co martwić. Nie wiem w jakim stopniu Twoje dziecko jest asymetryczne. Może rzeczywiście samo się wyrówna. Poprostu te ćwiczenia to przyśpieszą. Są potrzebne, żeby dziecko symetrycznie się rozwijało. Jak masz daleko to może warto skontaktować się prywatnie z jakimś rehabilitantem. Ja płaciłam za ćwiczenia i konsutacje 50zł, raz na ok.2 tyg. Ale pewnie ceny są różne. Przede wszystkim idz do neurologa. Powodzenia

ja ostatnio bylam u neurologa, kobieta mi powiedziala, ze moj synek jest asymetryczny :) jest to dla mnie co najmniej glupie, bo nie chodzilo jej o inne ukladanie raczek, nozek czy glowki, ale o to, ze ma np lewe oko mniejsze od prawego (choc roznica jest minimalna), a przeciez kazdy tak ma :/ ja tez mam np inaczel ulozone brwi ..... widac to zaraz po wyjsciu od kosmetyczki (szczegolnie). I chociaz wszystko jest ok, to musze chodzic do niej co 2 tygodnie zeby sobie na niego popatrzyla :/

Moja starsza córeczka też miała asymetrię ułożeniową i to dosyć silną bo miała nawet przez to dysplazję lewego bioderka:( jezdziliśmy z nią ok 4 miesięcy na rechabilitację raz w tygodniu do Punktu Wczesnej Interwencji (chyba w każdym większym mieście są takie) i pomogło szybko wszystko nadrobiła:)