Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amigos adios

Dolina Issy

Polecane posty

Gość amigos adios

Czytał ktoś tę książkę? Trudna jest, nie da się jej przejść, czy ciekawa i łatwo się czyta? :)

Gość amigos adios
Czyli nieciekawie się zapowiada :(

Gość amigos adios
może ktoś jeszcze się wypowie?:)

Gość czytaczka komiksów
Ja czytałam, nie uważam, że jest trudna. Bardzo mi się podobała ze względu na ciekawe ujęcie scenerii: zapyziała jak tylko może być litewska wieś, ale bez oceniania, bez przesłań społecznych. Przeciwstawia świat, jakby to ująć "nowoczesny" temu staremu. Mimochodem dużo ciekawostek obyczajowych, przesądów, legend ludowych - to dla mnie było bardzo ciekawe.

Gość amigos adios
Dziękuję ;). Szczególnie interesuje mnie motyw dorastania tego Tomka, gdyż zastanawiam się, czy będzie to dobra ksiązka do prezentacji maturalnej nt. dojrzewania :)

Gość czytaczka komiksów
W tym kontekście na pewno tak, jest wiele wątków dotyczących jego wątpliwości religijnych, uczuciowych, rozumienia świata. Książka kończy się w momencie, gdy Tomasz wyjeżdża do miasta i w ogóle "problemem" powieści (że się tak po szkolnemu wyrażę) jest to, co on zrobi z tym doświadczeniem, z tym dzieciństwem w mistycznej głuszy w przyziemnym wielkomiejskim świecie. Poza tym polecam też "Niebo w płomieniach" Jana Parandowskiego lub "Niepokoje wychowanka Torlessa" R. Musila (to ostatnie ma tę zaletę, że jest raczej krotkie ;) ).

Gość amigos adios
Dziękuję bardzo, również za te propozycje, może akurat coś z nich wybiorę :D