Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ

Błągam pomocy.. chemia..

Polecane posty

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ

No właśnie nie umiem podstaw z chemii (w gim. miałam 5 za nic totalnie), a teraz przyszło LO, na półrocze miałam 2 i jedna wielka maskara, chemica leci z materiałem jak szalona teraz mamy spr. z reakcji, których w ogóle nie rozumiem ! .. :(:(:( Przeglądam przykłady różnych reakcji i przyglądam i nic.. lecieliśmy z tymi reakcjami, prawie nic nie było tłumaczone, bo przecież my to już to wszystko umiemy z gimnazjum ! ;/ Nic kompletnie nie rozumiem, może ktoś z was wie jak to się ogólnie we wszystkich przypadkach łączy te pierwiastki ?? albo zna jakieś dobre stronki z reakcjami chemicznymi, to byłabym naprawdę bardzo wdzięczna za LINKI.. Z góry dzięki za pomoc.. ;)

Gość stockinger
w zamian za pomoc oczekuje loda

Gość nieszczesliwastraszniezycie je
powiedz mi dziecko czy ty czasem nie jestes ze slaska???

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ
nieszczesliwastraszniezycie je: dla twojej wiadomości jestem z Dolnośląska.. co to za różnica gdzie ja mieszkam ! Uważasz, że jak ktoś nie rozumie tych reakcji chemicznych, których nigdy nie był uczony jest debilem ?! ... Daruj sobie takie komentarze, dobra ? ;/

Gość nieszczesliwastraszniezycie je
kurde opanuj się bo po Twoich wypowiedziach wniosuje iż jestes niestabilna emocjonalnie xD

Jakie reakcje ? I pewnie chodzi Ci o uzupelnianie, po prawej stronie ma byc tyle samo pierwiastkow co po lewej. I to wlasnie na prawej stronie sie wzorujesz.

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ
być może :P szczególnie teraz przed tym zasranym sprawdzianem, z którego na 100% dostanę drugą pałę(już jeden był z reakcji) więc najprawdopodobniej będę miała pale na koniec roku, ponieważ teraz na wszystkich sprawdzianach prawie potrzebna będzie umiejętność pisania reakcji, więc sory mam się teraz cieszyć ;/ ogólnie jestem czasami baardzo nerwowa :P A z kolei ja w sumie mogę przypuszczać, że jesteś dzieckiem Neostrady :D ale nie o tym miałą być mowa..

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ
Szejku : umiem uzupełniać wartościowości, żeby obie strony się równały, ale w ogóle te wszystkie reakcje tlenki, wodorotlenki, kwasy, sole.. tam powstają jakieś inne pierwiastki czasami (nie wiem skąd) alb np z kwasami coś się od czegoś bierze i się zapisuje, ale nie wiem co;/ tragedia :(

No to naucz sie regulek tych reakcji. Musisz wiedziec ze np przy spalaniu wytwarza sie dwutlenek wegla + tlen. I tak dalej. Zrozum pierwsze zasady na jakich dzialaja te reakcje (sama teoria) a pozniej sprobuj to zrobic w praktyce.

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ
chodzi o takie wykresy reakcji ze coś + coś -> to coś + coś ?

Gość chemiczka z podwórka
bez wpojenia do swojej główki podstawowych symboli pierwiastków i ich wartościowości nic nie wskórasz... a jak już przyswoisz, będzie z górki... Liczyć do 6 potrafisz, bo praktycznie tyle palców będzie Ci potrzebne... Byłam ćwokiem, teraz uwielbiam chemię...

Gość ZAŁAMANACHEMIĄ
podstawowe nazwy pierwiastków mniej więcej umiem :P ale co z tego jak nie umiem tych reakcji..;/ nauczę się wszystkich schematów tych reakcji ;)

Gość Leczenie kanałowe
Bez schematów ani rusz. Pamiętaj, że kwasy reagują z zasadami, (to czy wytrąci się osad możesz wyczaić w tablicy rozpuszczalności (na maturze można z niej korzystać)), że mamy ~7 metod otrzymywania soli (których schematy także powinnaś znać), że mamy spalanie całkowite, półspalanie i sp. niecałkowite (tu po 1 schemacie), że tlenki kwasowe z wodą dadzą nam kwas (jak sama ich nazwa wskazuje) Ogólnie na logikę, że aniony (-) zawsze będą kochały kationy (+) Kationami są metale, a anionami zwykle reszty kwasowe :) Wartościowości reszt kwasowych możemy w prosty sposób wydedukować ze wzoru kwasu, a dokładniej z ilości "brakujących" atomów wodoru H(+) (np jeśli kwas ma dwa wodory -> jest dwuprotonowy np H2SO4, to reszta kwasowa jest dwuujemna SO4 2- ) Jeśli chodzi o strzałki (kierunki reakcji) to zależą one od mocy elektrolitu (elektrolity to kwasy, zasady i sole). Jeśli elektrolit jest mocny to piszemy jedną "strzałkę", jeśli słaby-dwie. O mocy elektrolitów na pewno znajdziesz coś w podręczniku :) Warto też przestudiować układ okresowy pod wzgędem właściwości chemicznych, ogólnie bloków s, p, d, w którym kierunku elektroujemność, aktywność i promień atomowy rośnie (lepiej zrozumiesz istoty reakcji chemicznych, nie będzie to rycie na pamięć) Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam i nie zakręciłam zbytnio, to tyle co na gorąco przychodziło mi do głowy z podstaw:)

Gość Anq26
Żeby rozwiązać niemal każdą reakcję musisz: 1) Rozróżniać kwasy, zasady, sole, tlenki itd...czyli rodzaje związków chemicznych 2) znać wartościowości pierwiastków i umieć obliczać je w związkach. 3) Znać podstawowe zasady powstawania kwasów, soli i zasad. Mając tą wiedzę, albo tablice chemiczne gdzie jest to w tabelach rozwiążesz niemal każdą reakcję.

Gość Anq26
leczenie kanałowe...nie bierz się za nauczanie...mogę się założyć, że ona nie wie w połowie o czym ty piszesz...Nie można wyjeżdżać do kogoś, kto pisze, że mniej więcej zna symbole pierwiastków o: brakujących wodorach w grupach czy orbitalach:D!

Gość Leczenie kanałowe
Starałam się pomóc:p Więc jak ogarnie twoje punkty to może zabrać się za te moje:)