Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bzbzbzbzbbzbzb

obraz emigracji na podstawie Kafeterii

Polecane posty

Gość bzbzbzbzbbzbzb

tak sobie czytam to forum od jakiegos czasu i niestety wylania sie z niego tragiczny wrecz obraz emigracji. topiki w wiekszosci sa na temat: - jak wyludzic zasilek, najlepiej zeby dostac go jeszcze w Polsce i dozywotnio - jak zalatwic sobie dom socjalny, ale koniecznie wypasiony - jak bezkarnie narobic dlugow w UK i uciec do Polski: a co, przeciez mi sie nalezy, to nawet nie kradziez a jedynie wyrowanie za wszystkie szykany ze strony Anglikow - czy warto wiazac sie z obcokrajowcem: na litosc boska, kobieto, glupia jestes ze musisz pytac ludzi na forum z kim sypiac? - przetlumaczcie mi bo ja ani me ani be ani kukuryku - jak w 4 osoby przezyc tydzien za 50 funtow: to moj faworyt, jednoczesnie ci ludzie serio wierza ze na wszystko ich stac, nic im nie brakuje a oszczedzaja bo lubia:D to sie nazywa sila autosugestii:) - napiszcie co zabrac do samolotu bo przerasta mnie wyszukanie sobie tego na stronie przewoznika, nawet polskojezycznej. pozostale tematy to glownie kolka wzajemnej adoracji. wszystko napisane ponglishem (dostalam forme, zabidowalam dom itp), z bledami ortograficznymi i stylistycznymi. Czy naprawde na emigracji nie ma ludzi wyksztalconych, uczciwych, na poziomie? czy moze to wina Kafeterii ze takich ludzi nie przyciaga? Chociaz chyba nie, bo na ogolnej zdarzaja sie sensowniejsze tematy.

Gość jeśli dla ciebie
obraz emigracji opiera się tylko i wyłącznie na podstawie postów z kafeterii ,to chyba czas wyjść z domu a nie przesiadywać na takim forum jakim jest kafeteria pozdrawiam niewyłudzająca, uczciwa,lubiana przez Anglików,znająca język,mieszkająca z dziećmi i POLSKIM mężem,nieoszczędzająca bo tak mi się podoba i nie latająca do Pl ;) p.s. nie twierdzę że większość tematów nie jest o tym , o czym wspomniałaś ale nie ma co uogólniać

Jestem 'na emigracji', nie wyłudzam, nie zakładałam topiku o samolotach, staram się nie robić błędów stylistycznych, unikam ponglisha - choć już widzę, że to ciężkie w środowisku polskim. I chyba nie bywam często w tym dziale forum. Pocieszona?

Gość ewqqqqqa
hmmmmm no tak zarys tematow na ogolnym naprawde powala hahaha swietne porownanie naprawde wyjdz z domu dziewczyno

Gość bzdurkaaa
a ja uwazam bzbzbzbz ze masz swieta racje! Pisz dalej, fajnie sie czyta twoje refleksje:-). Pozdrawiam

Gość to jest prawda

Gość mamusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
zapomniales napisac o rodzince synusiu lat 18 synowej to tez warte uwagi . to nie wstyd to ganba

bzbzbzbzbbzbzb trafna obserwacja:)niezle sie usmialam.niestety to wszystko prawda...jestem na emigracji,ale tez mi rece opadaja na tego typu posty....moimi faworytami sa benefity wszelkiego rodzaju i pytanie "czy mi sie nalezy?".nie ma to jak dobry humor z rana:)

Gość kiok
A nie pomyslalas, ze "normalni" emigranci nie zakladaja po prostu zadnych tematow, wiec ich na forum "nie widac"??

Gość wlasnie ja nie zakladam
glupich topikow, bo nie biore zadnych zasilkow, znam swietnie angielski, swoje dlugi splacam w terminie i nawet nie zastanawiam sie jak przekrecic panstwo, zeby nie splacac (zaraz pewnie madrale wyzwa mnie od naiwnych hehe), wynajmuje dom z partnerem (tylko we dwoje, dom pietrowy z 2 sypialniami i ogrodem, w Londynie), partner jest Polakiem... wiem co moge zabrac od samolotu, a czego nie :D Amen.

A ja zauwazylam,ze na tym forum pisza tylko ludzie z UK.Widzialam tylko jedna kobiete z Brukseli..Czyli sa 2 ja i AUTORKA TEGO POSTU

Gość jusaa
to śle zauważyłaś mgiełka piszą tu ludzie z Niemiec, Francji, USA i innych krajów...

Gość jusaa
* źle

a ja wlasnie szukam-nie szukam kolezanki mieszkajacej w Dublinie,ktora nie bedzie miala takich problemow jak opisane wyzej tematy postow...i wierzcie mi trudno...:(

Gość akukulamido
Mnie tz to wk...rwia co drugi post"a nalezy mi sie benefit,najlepiej benefity,co moge dostac za darmo,blebleble"....

Gość spokojna i wyluzowana
[zgłoś do usunięcia] akukulamido Mnie tz to wk...rwia co drugi post"a nalezy mi sie benefit,najlepiej benefity,co moge dostac za darmo,blebleble".... No ale jak im sie nalezy to o co chodzi? Przeciez nie kradna tych nieszczesnych benefitow. W sumie nie rozumiem o co robicie taki szum. Z tych wymienionych przez autorke tematow to jeden dziala na mnie jak plachta na byka 😠 ten o niesplaconych kredytach 😠 To jest zlodziejstwo i nalezy tepic ale na Boga! :D dajcie spokoj dziewczynom, ktore pobieraja nalezne im beneity ;-)

o przepraszam ja też jestem na emigracji i nigdy w życiu nie chwaliłam się ilez to ja mogę wyciągnąć benefitu ani innych tego typu rzeczy

Gość frentii
Niestety do UK wyjezdza najwieksze buractwo i stad tyle postow o takiej tematyce. Najlepsze jest to, ze ludzie ktorzy nawet jezyka nie znaja, wiedza co i gdzie trzeba wyslac, aby wyciagnac jak najwiecej kasy. Kobiety nie maja wyksztalcenia, zadnej ambitnej pracy, a zaciazaja, bo przeciez im wiecej dzieci, tym wieksza szansa na mieszkanie i wyzsze zasilki, oops, przepraszam, benefity. Dziwie sie porzadnym, ambitnym ludziom, ze wyjezdzaja jeszcze do UK, bo niestety to wlasnie tacy "beneficiarze" wyrabiaja nam opinie.

Gość akukalamuna
No niestety prawda to,tu gdzie mieszkam samotne matki dostaja kupe pieniedzy na powrot do szkoly.Fajnie,ale ja nie jestem ani samotna ani matka,mnie sie nie nalezy nic.Ja musze charowac na wszystko sama,a one dostaja z moich podatkow pieniazki!!!!!Nie moja wina ze jestem mezatka i nie lubie dzieci...

Gość bzbzbzbzbbzbzb
taa, należne benefity:D powiem ci jak to wygląda:D ostatnim numerem jest rozwód w Polsce by mieć dom, w końcu samotnej matce nie odmówią. Inny typ to pobieranie benefitów na dzieci bedace w Polsce albo mój hit: wyjazd do Polski a znajomek odbiera benefity na poczcie i przesyła do kraju za skromną prowizją. Na bezrobociu tez mozna siedziec i tak szukac pracy by jej nie znalezc, a w miedzyczasie dorabiać na czarno.

Gość ytaka
To o czym piszesz to wyludzanie. I nalezy je pietnowac. Byl raz topik o tym, to osoby co byly za tym aby zglaszac takie nieprawidlowosci prawie zostaly zlinczowane. A pewne benefity pewnym osobom czy rodzinom sie naleza. Wiekszosc osob (rodzin) otrzymuje je zgodnie z prawem.

Gość fruuuuf
autorko, a skad ty posiadasz taka wiedze odnosnie benefitow? :D

Gość bzbzbzbzbbzbzb
z obserwacji moich własnych i znajomych, internetu, gazet...

Gość kjguigjhkjbjky
co do benefitow wystarczy poczytać np kafe :) a wie się dużo jak co załatwić "legalnie" popieram autorkę w 100%

Gość cool zolza
ostatnio moja znajoma beneficiara(dostaja ok 800 funtow miesiecznie) chwali mi sie ze kupila sobie nowy zajefajny aparat fotograficzny. Ja jej na to odpowiedzialm: ciesze sie ze nie kupujesz byle czego za moje pieniadze!!!! Otworzyla szeroko gebe i pyta o czym ja gadam. Wiec jej odpowiedzialam ze to nam potracaja xxx miesiecznie zeby on a mogla sobie pozwolic na takie zakupy. Wiadomo,udawala ze nie kuma o co mi chodzi.

Hej! Jestem samotna mama (nie beneficiara), nie potrzebuje pieniedzy od panstwa, ale jedna rzecz bardzo mnie razi. Dlaczego tak najezdzacie na dziewczyny, ktore taka pomoc od panstwa przyjmuja? Jesli moga sobie na to pozwolic, to dlaczego nie maja skorzystac?? To, ze Wam sie nie nalezy, nie znaczy, ze im tez nie powinno. Boli Was, ze musicie pracowac i zarabiac, a im tak latwo przychodzi? Uwazam, ze kobiety maja prawo przyjmowac pomoc od panstwa jesli maja dzieci lub sa samotnymi mamami. Nie znacie ich sytuacji. Zzera Was zazdrosc, ze ktos moze dostac cos za darmo a Wy nie? Bo tak to wyglada. Dlaczego Wam to przeszkadza? Okay, rozumiem, ze placicie podatki i tak dalej (jak kazda normalnie pracujaca osoba, a wiec nie tylko Wy), ale przeciez kazdy placi jesli pracuje legalnie. Nasze podatki ida nie tylko na zasilki placone innym ludziom. Ida takze na fundusz zdrowia i inne swiadczenia. Poprzewracalo Wam sie w tylkach odkad znalazlyscie sie za granica. :o

Gość jasne ze sa wyjatki
sama znam parę, ale wiekszosc emigrantów jest niestety taka, jak pisze autorka.

Gość czy to cos zlego
Ja mysle ze wtedy jest to ok,kiedy dostaja pieniadze naprwde potrzebujacy!

Gość rece opadaja
taaak...samotne matki!jest roznica miedzy samotna matka,a samotna matka siedzaca z jakims fagasem.bo po co brac slub czu ujawnic fakt,ze ma sie partnera,jezeli wtedy nie dostanie sie wiecej kasy?zamiast wspierac normalnych ludzi to wspiera sie przez to patologie. bzbzbzbzbbzbzb tez slyszalam o takich numerach,ze ktos za kogos odbiera socjal,a siedzi w Polsce.pracuje na czarno,a niby bezrobotny...przykladow mozna pisac i pisac.temat rzeka...najlepsze jest to,ze tacy ludize sa z siebie zadowoleni,ze udalo im sie zakombinowac i potrafia kase wyciagac za nic.rzeczywiscie powod do dumy!