Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KatDeLuna

Co zrobić z brzydką gębą

Polecane posty

Nie wiem co mam robić...Mam cholernie brzydką twarz ale chodzi tu o okropne pryszcze, krosty, ranki po wyciskaniu itd itp... Moim nałogiem jest wyciskanie pryszczy. Codziennie gapię się w lustro i sfustrowana kolejnym nieudanym działaniem kolejnego specyfiku wyciskam pryszcze robiąc ze swojej twarzy twarz potwora. A potem ze wstydu przed ludźmi nakładam grubą tapetę żeby tylko nie widzieli jak brzydko wyglądam. Jestem załamana, to jest silniejsze de mnie. Nie mogę przestać to robić, ludzie uciekają ode mnie a zwłaszcza faceci jak widzą mnie bez makijażu... Zabić się czy co?

Gość kpk
kat po prostu zmuś sie do niewyciskania przez jakieś 3 tygodnoe i zobaczysz jak buźka lepiej wygląda jak się wygoi i jej nie maltretujesz- a jakich specyfików używasz- chodzisz do dermatologa?? Jak się leczysz?? Zapytałabym się ciebie jeszczejaki duży masz trądzik ale to ciężko ocenić bo po takim maltretowaniu wyciskaniem wszystko zapewne wygląda 100 razy gorzej niż normalnie- ile masz lat i jak długo masz trądzik??

No właśnie ciężko mi sie zmusić, zwłaszcza gdy stosuje kolejny już specyfik i gówno to daje (a każda taka kuracja trwa u mnie ok 1-2miesiące) wkoło ust mam żółte zabarwienie. Pryszcze mam już całą wieczność, od gimnazjum a teraz mam 23 lata i horror trwa. Używam różnych specyfików, u dermatologa byłam 2 razy i gówno to dało poza tym że straciłam full kasy. Teraz używam kosmetyków L'oreala przejechałam się na Garnierze (kit i gówno) i innych takich oprócz tego brałam tabletki z apteki na cere trądzikową i też nic. Nawet tabletki antyk nic nie daly. Mam zwykły trądzik, nie jakiś ropowiczy czy coś w tym rodzaju.

Gość cierpliwosciiiiiii
kup sobie serie la roche posay (effalacr k plus żel myjący, tonkiu nie polecam, bo ma w sobie alkohol co tylko szkodzi..) -lub inny krem zawierajacy kwasy, ale zaopatrz sie tez w filtr przeciwsloneczny (wysoki). Cierpliwosci, bo taka kuracja na poczatku powoduje pogorszenie stanu skory, ale pozniej wszystko sie uspokaja i wygladza. Zrob sobie tez badania hormonalne.

A ile na oko taka seria kosztuje bo jestem już wydojona z kasy i ręce opadają... Mi sie wydaje że wszystkie toniki mają ten głupi alkohol i nie używam toników bo gęba piecze strasznie (chyba jestem nadwrażliwa)...Myslałam o kosmetykach firmy Vichy ale sie waham

Gość cierpliwosciiiiiii
widzisz...każdej cerze odpowiada co innego, ja na vichy sie przejechalam niestety, la rose posay mnie uratowało, ale niestety to nie jest tani zakup.. jakkolwiek - zrób tak: przejdz się po aptekach w twoim miescie i poprosc o próbki kremu effaclar k - zą naprawde b. wydajne! (bo cały krem kosztuje ok. 50zł) mnie jedna próbka wystarcza na ok. 10 dni, ale nakladam go całkiem dużo.. żelu narazie nie kupuj, bo tez jest dosc drogi - ale polecam ci kupić jakiś tanszy, ktory nie zawiera sls - środka, ktory sprawia, ze zel sie pieni i b. wysusza buzie - np. ziaja pro ma taki w swojej ofercie. Zas ziaja pro jest dostepna na allego, ogromne butle, starczaja na ok. pol roku - jesli przesyllka wyjdzie cie za drogo to zapytaj w aptekach, czy moga ci sprowadzic - u mnie w miescie jest taka mozliwosc. Tonik kup jakis najtanszy, to nalezy go uzywac - najlepiej ogorkowy z ziaji. ALe te probki effeclaru sobie załatw! naprawde warto! Tylko pamietaj, ze na poczatku moze byc troche gorzej..

Gość dobra rada na wszystko
a próbowałaś takiego specyfiku acne-derm? nie jest drogi. zwykły krem dobry, nawilżający (o tej porze też natłuszczający) i acne derm. na to omżna kłaść makijaż.

Ziaja? o nie! tylko nie to.... Okropne kosmetyki, używałam nie tylko kosmetyków na cerę ale też do włosów totalne dno... Używałam też kolastyny i clean & clear też nic... A co sądzisz o wizycie u kosmetyczki i zabieg zwany mikrodermabrazją?? czy to naprawde skuteczne? bo słyszałam że tak...

Acne-derm chyba nie próbowałam... Jestem już tak przejechana na kosmetykach że głowa boli...Ale próbuję walczyć dalej ale po kolejnej nieudanej próbie zaczynam się poddawać

effeclair u mnie na przykład nie przyniósł efektów, a tani nie jest. acne-derm kosztuje około 25 złotych (nawet niecałe). a kremu używam iwostin emulsja lipidowa (bo zima, w lato uzywam zwyklego nawilzajacego). po tym owszem jest skóra podrażniona, ale to przechodzi, trzea to przetrwać. przy leczeniu trądziku tak jest. i ZAKAZ DRAPANIA!!!

Gość cierpliwosciiiiiii
skuteczne, ale nie o tej porze roku....chociaz nie siedze w tej chwili w polsce i nie wiem jaka tam u was pogoda, w kazdym razie ten zabieg najlepiej wykonac około jesieni. Trzeba się naprawdę b. pilnować i absilutnie nie wystawiać się nawet na minimalne promieniowianie uv bez ochrony.. jestem troche przewrazliwiona na tym punkcie, bo moja przyjaciołka niestety narobiła się okropnych przebarwien, bo poszła do sklepu za rogiem bez filtru :| A zabieg robiła z końcem marca..

kat ja też się zastanawiam nad mikrodermabrazją. ale trądzik trzeba wyleczyć!!! a nie mechanicznie usuwać. jak cerę podleczę i pora roku będzie dobra, to sobie chyba zrobię. ja mam też problem z naczynkami.

Gość kpk
no właśnie- kochana za to trzeba się zabrać porządnie a nie jakieś gówna garbiery- wiesz pierwsza sprawa- musisz przestać wyciskać i już bo robisz sobie krzywde - koniec i nie ma gadania, po 2) garniery, clean&clear'yy i inne specyfiki do pielęgnacji antybakteryjne i wysuszające pogarszają tylko stan twojej cery- powinnaś używać żeli do mycia do cery normalnej ale takich które nie zostawiają tłustego filmu- polecić mogę z droższych Atoderm z serii PO zinc (żeldo mycia twarzy i ciała do cery bardzo wrażliwej i atopowej cena 28 zł ale bardzo duża butelka i jest bardzo fajny ) a z tańszych to np eris aw takiej zielonej butelce do cery bodajże normalnej(on nazywa się chyba nawilżająco kojący)- nie daj się zwieźć garnierom- te które wymieniłam są super i dobrze oczyszczają anie podrażniają cery i nie powodiują w efekcie wysuszenia dodatkowej produkcji sebum, 3) krem też taki który będzie raczej kojący żadne matujące gówna bo to jest podstawowy błąd przy pielęgnacji takiej cery- ja używałam wielu i fajny był avene clean ac- do cery trądzikowej ale podrażnionej zabiegami , atoderm POI zinc z biodermy terż jest ok- niby taki tłusty ale nic mnie nie zapycha a skóra jakby odżyła i się wyciszyła a tez cężko było mi się do niego przekonać$) najważniejsze- w tym wieku powinnaćś iść do dobrgo endokrynologa i poprosić o zlecenie badań hormonalnych (prolaktyna, testosteron, wolny testosteron androgeny i takie tam) aha i tarczyca bo ona też może mieć wpływ - będziesz wiedziala czy to sprawaka hormonów i w razie czego dostaniesz lek odpowiedni do zaburzenia anie tak w ciemno i pamiętaj że w kuracjach hormonalnych trzeba czasu i efekty zazwyczaj widać po ok 3 miesiącach kuracji, jeżeli hormony ok to marsz dodermatologa dobrego- może zalecić tertracykline przez chwilę i jakiś retinoid do smarowania (nie zrażaj się pogorszeniem po retinoidzie w początkowej fazuzie- to norma potem jest lepiej) często takie działanie wystarcza w utrzymaniu w miarę fajnej cery a jak nie to jest jeszczeizotek itp.- nie są takie straszne jak o nich piszą i w mniejszej dawce sa całkiem ok a dzięki nim problem można pokonać na zawsze bąz na lata a jak nawet kiedyś tam wraca to już w bardzi zmniejszonej postaci- to tyle - aha pamiętaj o diecie bogatj w warzywa i owoce , łykaj b complex(unikając b12) i może cynk, pełnoziarniste pieczywo, zielona herbata, mało słodyczy i czekolady(piszą że dieta nie ma wpływu ale u mnie ma więc warto się zdrowo odżywiać nie tylkoze wzglkędu na cerę ale i figurę i samopoczucie) pamiętaj też że czasami niektóre rodzaje alergii pokarmowej podobne sa do trądzijku (krostki na buzi itp.) więc się obserwuj ewentualnie wybierz sie tez do alergologa. Wspomagająca w leczeniu albo w utrzymaniu cery w dobrym stanie polecam kwasy u dermatologa ale takie dlikatne nie bardzo głębokie np. migdałowy jest fajny- i unikaj jak ognie kosmetyczek które "profesjonalnie" wyciskają i generalnie babrają się w buzi i tylko pogarszają sprawę i solarium tez jest be a jak lubisz być opalona to raczej na lato samopoalacz i słoneczko ale z umiarem- no to pa

acha, acne derm to nie jest jakiś tam cudowny kremik typu clean and clear (nie polecam!!) tylko LEK, dostępny bez recepty. nie u kazdego działa, bo trądzik trądzikowi nierówny, ale warto sprobować, szczególnie, że cena nie jest kosmiczna.

Gość cierpliwosciiiiiii
skoro ziaja ci nie odpowiada porozglądaj się za inną serią.. ale pamietaj - zwroc uwagę na brak sls w składzie Wydaje mi sie, ze seria AA ma taki żel myjący..paradoksalnie żele i toniki najlepiej uzywac co cery wrazliwej a nie do tradzikowej - te ostatnie maja w skladzie tak "wysuszajace'' rzeczy, ze stan buzi sie pogarsza.. o kremie, ktory poleca kolezanka sama nie slyszalam, ale jesli jest w przystepnej cenie to warto sporbowac. I nadal polecam elffeclar k - na noc, na dzien zas ten ww. o ile zawiera filtr ;)

Dzieki za wyczerpująca odpowiedz, z solarium nie korzystam i nie mam zamiaru korzystać, ciekawe jest to że nie pomyślałam o pójściu na badania hormonalne...Obecnie nie przebywam w Polsce ale jak pojade to w kwietniu więc chyba się wybiorę, tylko gdzie można sie zgłosić na takie badania? Ile kosztują?

silicol skin ale jest droższy a ludzie sobie chwalą, także jest derm-acne (nie myl z acne derm ;) ) ale tak jak napisalam - dla każdego co innego sie moze okazac skuteczne. mnie w tym acnederm zniecheca podrazniona i bolesna troche skora, ale widze efekty, naprawde, to trzeba prztrwac i wtedy jest dobrze :)

A co sądzicie o tabletkach na poprawę cery trądzikowej takie z apteki? brałam przez 3 misiące visaxinum chyba i nic mi nie pomogło a farmaceutka powiedziała że należy brać tak długo aż nie zauważy sie eektów, tylko że ja wyciskam pryszcze i nie wiem czy to przez to nie widzę efektów???

po hormony to idź do edokrynologa, albo do gina szybciej, bo płatne są dość drogie

kat tego typu specyfiki zaweirahja witaminy i mineraly. czasami takie pryszcze sa spowodowane niedoborami (u mnie np przy niedoborze wapnia bardzo sie pogarsza) i jesli to jest powodem - pomoze. jesli co innego - nie pomoze, ale moze ogolnie wspomoc (nie zaszkodzi)

Gość cierpliwosciiiiiii
Ach, zapomniałabym o najważniejszym... przede wszystkim radzę zmiane podkładu i pudru, których uzywasz. Mozliwe, ze zły stan cery jest ich wynikiem, bo zwyczajnie cie zapychaja i stad masz staly wysyp.. osobiscie polecam podklam rimmela - lasting finish - jest mineralny, wiec nie zapycha i callkiem niezle kryje - ale od razu zaznaczam, ze nie u kazdej sie dobrze sprawdza.. Kosztuje ok. 26 zł..

Gość przede wszystkim - o czym
raczej mało sie mowi takie kuracje 'wspomagajace' -tj. przyjmowanie jakis specyfikow witaminowych itd, nie powinno trwac dluzej niz 2 miesiace, bo po tym czasie regularnego przyjmowania witaminy szkodza organizmowi, nawet teoretycznie ''wydalana'' z niego wit. c No chyba, ze ktos cierpi na zaburzenie wchlaniania np. zelaza, ale to juz przyjmuje sie wowczas leki pod okiem spacjalisty. zmien podklad!

używam Golden Rose - nie mam zastrzeżeń do jakości, a jestem alergiczką, mam problemy z cerą i świetnie się sprawdzają - i podkłady i pudry :) i są baaaardzo tanie :)

Gość J21
Stosowałam większość wymienionych powyzej specyfikow, wszystko działa dopóki skóra sie nie przyzwyczai, Ostatecznie poszłam do dermatologa, który przepisał mi płyny na rano i na noc z antybiotykami (do przecierania) są robione w aptece na zamówienie- koszt niewielki bo tylko 5 zł, a cera o niebooo lepsza! Oczywiscie czasem cos wyskoczy, ale to głownie przed miesiaczką. Poszukaj takiego dermatologa co wypisuje takie recepty :). Koszt jest nie wielki a te plyny pomogly nie tylko mi, ale moim znajomym również! Dodatkowo stosuję żel do mycia twarzy oraz krem pod makijaż firmy Dermedic (apteka). Pomoże również (w jakims stopniu) jeśli zrezygnujesz z czekolady, kakao i wszystkiego pikantnego. Skąd jestes?

Gość J21
Jeśli chodzi o tabletki- Metronidazol wiem, że pomaga (ale to musisz skonsultować z dermatologiem, drogi też nie jest). Puder Vichy- ja używam Dermablend (bo jednak tych blizn troszkę jest, a puder ładnie wygładza skórę)

Używam podkładu max factor o różnych odcieniach wcześniej l'oreala ale nie były dobre....Puder mam zawsze ten sam odcień-firmy essence wszystko kupuje w Holandii bo obecnie przebywam tu a w PL jestem co 4 miesiące

Gość mischka...
Polecam domowe sposoby. Najpierw maseczka oczyszczająca (musi być delikatna, nie można używać ostrych peelingów przy trądziku). Jak wchłonie się to niezmywając resztek zrobić 20 minutową parówkę z rumianku. Później wyciśnij wszystkie zaskórniki, krostki. Na koniec zrób maseczkę chłodząco-łagodzącą. I oczywiście nie wyciskaj potem przez jakiś czas aż wszystko się zagoi. Rumianek ma właściwości łągodzące i po 2-3 dniach od takiego domowego oczyszczania twarzy zobaczysz sporą różnicę. Co jakiś czas zrób sobie domową maseczkę z otrębów np. z płatków owsianych i jogurtu naturalnego lub mleka z łyżeczką miodu (ale niekoniecznie). Używaj tylko tego co masz w domu(prócz maseczek przyoczyszczaniu twarzy) bo kosmetyki z drogerii to sama chemia, na którą Twoja skóra może być uczulona, albo na jeden ze składnikó tych produktów. Jak masz jakieś pytania odnoścnie domowych sposobów to pisz :) Pozdrawiam. Nie poddawaj się !

"raczej mało sie mowi takie kuracje 'wspomagajace' -tj. przyjmowanie jakis specyfikow witaminowych itd, nie powinno trwac dluzej niz 2 miesiace, bo po tym czasie regularnego przyjmowania witaminy szkodza organizmowi, nawet teoretycznie ''wydalana'' z niego wit. c" kto ci takich bzdur nagadał :O w nadmiarze wszystko jest szkodliwe, ale są tylko dwie witaminy, które przedawkowane mogą zaszkodzić. twój post niestety idealnie wpisuje się w idee codex alimentarius :(

Gość cierpliwosciiiiiii
jesli to max factor lasting performance...to gronie moich znajomych okazał sie być najwiekszym zapychaczem, z jakim mialysmy do czynienia.. nie wiem jak inne sie sprawuja, ale lasting perf. to byla masakra.. szkoda, bo mial fajne odcienie..:(