Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alisonn

czy małe dzieci musza dzisiaj trzymać post?

Polecane posty

Gość alisonn

bo ja dałam córce kanapkę z wędliną i się zastanawiam...

Gość głupia matko ty
idz teraz posypać dziecku popiół na głowę i sobie tez :classic_cool:

moja córa dzisiaj nie dostanie mięsa :) na śniadanie wypiła mleko i zjadła kawałek bułki słodkiej, potem zjadła ryż na mleku, na obiad zje ziemniaki z brokułem i jajkiem sadzonym a na kolacje albo kaszke albo kanapke z serem przecież to żaden kłopot wymyślic posiłki bez mięsa i wedlin

Gość pokjhbgva
Nie. Dzieci, osoby niepełnosprawne umysłowo nie musza pościć. Mają dyspense. Tak mówi nasz proboszcz

Gość sisili
dzieci do 7 roku życia nie obejmuje post

:O spytajcie proboszcza czy pości, tylko nie przeszkadzajcie mu w porze boiadu jak będzie wpierdalała kurczaka pieczonego. Ludzie to chore jest. :O ja niby mięsa wogóle nie jem, ale nie dlatego że mi ksiądz kazał (!) tylko po prostu nie jem niczego co wcześniej chodziło i miało oczy. A możecie mi powiedzieć po co wogóle ten post? Nie lepiej być całe zycie dobrym człowiekiem, niż pare razy w roku nie żrec szynki a w pozostałe dni wpierdalać mięso z chowu intensywnego? szkoda że nie wiecie co to wasze "mięsko" przeszło zanim trafiło do Tesco...

Do 14 roku zycia dzieci nie obejmuje post :) Wiem :)

Co nie oznacza ,że muszą w piatki jeść mięso ;)

Gość ale problemmmm
najlepiej to zagłodź dziecko, bo nie owlno jeść

Gość btrbr
Ale gdyby jakiś mieszkaniec antypodów spytał czy dzieci muszą złożyć pokłon wielkiej, różowej muszli, to pewnie byście się śmiały. Zacofane, ciemne masy... Nie wstyd wam wierzyć w bzdury i próbować je jakoś sensownie wciskać dzieciom?

Gość 21sylwia21
dzieci do 1 komunii moga jesc mieso

ja wiem ze dzieci mogą ale wychodze z założenia ze nic dziecku nie będzie jak jeden dzień mięsa nie zje. nie stosuję zadnej głodówki wobec małego ale mięsa też mu nie daję.

ale glupoty wypisujecie z tym postem....bo ktos sobie wymyslil zeby nie jesc i wy nie jjecie.dziwne katolicyzm sie glownie opiera na bibliji i tym co wymyslili ludzie! a w bibliji nic nie ma o takich "obrzedach"

ano chyba ze sie stosujecie do tego co ludzie powymyslali sobie bo im sie nudzilo chyba

Gość 21sylwia21
oczywiscie ze jeden dzien nie zaszkodzi wiadomo ze dzieci powinny jesc miesa ale przeciez przez jeden dzien bez miesa nic im sie nie staje niektore dzieci nawet nie zabradzo lubia miasa i jedza tylko dlatego ze mamusie ich zmuszaja zeby urosły ^^

mam nadzieje ze nikogo nie urazilam ale tak wlasnie uwazam ze to sa glupie wymysly.dziekuje

wychodze z założenia ze jesli ktoś jest naprawdę wierzący to nie szuka wymówek w stylu: za mały, za stary, niepełnosprawny... to tylko jeden dzień postu. co innego gdyby trzeba było pościć całe 40 dni- wtedy jest o czym dyskutować;)

To dzis sie posci?no patrzcie..no to do piekła duszyczki

ale co ma do tego wiara? wiara w co?w biblii nikt wam nie karze poscic nawet jest napisane ze nic co wchodzi ustami nie kala czlowieka tylko to co z serca wychodzi.mozna jesc wszystko aby tylko nie korszyc blizniego (np nie zapraszac wegetarianina i postawic na stole pol swiniaka)

ja ylam wychowana w katolockiej rodzinie ale jak doroslam to mi sie oczy otwarly jakie to zaklamane jest....

o wierze można dyskutować i dyskutować a i tak do porozuienia się nie dojdzie...

oczywiscie kazdy ma wybor.ja tylko mowie co ja mysle ze dla mnie to straszny cyrk tam jest i tyle.

a w boga wierze i biblie czytam tez,wcale nie potrzebuje obcych ludzi aby mi mieszali w glowie

Gość kasia2211
z tym postem to jakas polska bzdura, jak mowilam katolikowi z RPA, ze u nas sie nie jada miesa w piatki, to pytal, skad ten zabobon.