Kwiatuszek_18 0 Napisano Luty 17, 2010 Witam, mam pytanie. Od sierpnia do listopda schudłam 8 kg. Od początku grudnia odźywiam się normalnie (nie dietetycznie) Ale ćwiczyłam intensywnie do końca grudnia. Od końca grudnia nie ćwiczę intensywnie a utraciłam miesiączkę jakieś 3 miesiące temu. Jak mam ją odzyskać skoro wszystko z odżywianiem itp jest w normie. Proszę pomózcie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiatuszek_18 0 Napisano Luty 17, 2010 Proszę pomóżcie :(( Czytałąm na forum internetowym że u nastolatek z nieregularną miesiączką dopiero po pól roku mozna powiedziec o prawdziwym zaniku miesiaczki? :( Za malo nie waze to nie wiem dlczego utracilam miesiaczke:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość emilka18884 Napisano Luty 17, 2010 witaj. po intensywnym odchudzaniucwiczeniach organizm musi sie ustabilizowac jeszcze musisz poczekac na miesiaczke moze udaj sie do ginekologa on powinien ci zapisac leki na wywolanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiatuszek_18 0 Napisano Luty 18, 2010 A czy to jest konieczne aby iść do ginekologa po tabletki na wywołanie? Czy można poczekać aż sama przyjdzie miesiączka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mysha 0 Napisano Luty 18, 2010 a ile teraz ważysz i ile ważylaś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiatuszek_18 0 Napisano Luty 18, 2010 Teraz 55 a wcześniej 63 przy wzrości 170 cm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwiatuszek_18 0 Napisano Luty 19, 2010 a i jeszcze jedno w listopadzie miałam ostra jelitówkę schudłam wtedy 2 kg do 53, ale po chorobie wróciłam do 55. Mysliscie ze to przez wcześniejszą dietę? Odżywiam się już od listopada normalnienie dietetycznie a miesiączki nie ma, ile jeszcze mogę na nią czekać? Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dalaj 0 Napisano Luty 19, 2010 dziwne to trochę ja w zeszłym roku schudłam prawie 19kg a okres cały czas miałam jak w zegarku. Waga(obecna) i wzrost taka sama jak u ciebie. Myslę że nie ma co czekać -powinnaś iść do ginekologa, bo to nie koniecznie może być od samego odchudzania. Poczytaj sobie tutaj: http://www.ochoroba.pl/artykuly/812-z-jakich-powodow-moze-spozniac-sie-okres Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Do autorki.. Napisano Luty 19, 2010 Po intensywnych ćwiczeniach, diecie szczególnie w takim przypadku jak Twój, może dojść do zatrzymania miesiączki, bo to dla organizmu jest nadmierny stres. Prawdopodobnie Twoja waga powinna być nieco wyższa niż 55 kg szczególnie w wieku 18 lat, gdzie Twoje ciało się jeszcze rozwija i system hormonalny jeszcze nie jest do końca ustabilizowany. Ja mam 30 lat, 172cm i moja optymalna waga to 62 kg. Więc prawdopodobnie doprowadziłaś do niedowagi... i stąd zatrzymanie okresu... Poniżej masz kalkulator: http://vitalia.pl/index.php/mid/6/fid/22/diety/dieta/act/bmi No i dokładnie jest tak jak napisałam - doprowadziłaś do niedowagi (bądź na skraj niedowagi), co może skutkować różnymi komplikacjami. Wg różnych wyliczeń Twoja idealna waga powinna oscylować między 59.5 a 62 kg. Więc chyba nadmiernie schudłaś. Jesteś za młoda na tak rygorystyczną dietę. No chyba, że chcesz mieć problemy zdrowotne w przyszłości... ale to Twój wybór.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach