Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pakula

za granicę- na lotnisku

Polecane posty

Gość Pakula

Hej czytam sobie o lotach ludzi do usa, o ich zyciu tam, pracy, nauce itd... chciałabym kiedys sprobowac wyjechać chociazby odwiedzic znajomego na urlop. czytam jednak wypowiedzi ludzi ktorzy staraja sie o wize i o tym jak urzednicy na lotnisku oznajmiaja ze wstep tobie zabroniony:( czy ktos ma moze jakies doswiadczenia w tym kieunku? jak sie ubrac, zachowywac by sprawic odpowiednie wrazenie na lotnisku , by poprostu moc wyjechac no i wrocic lub nie :P:P:P

Mialam takie same obawy : że nie dostane wizy, że mnie nie wpuszczą, że nie wpuszczą z powrotem......dopóki się sama nie przekonasz jak jest to nie ma co gdybać. Trzeba spróbować. Rozmowa z konsulem nie musi byc taka straszna. Jak nie masz nic do ukrycia i jestes pewna siebie to dostaniesz. Albo idz z nastawieniem jak ja: jak dostane to super a jak nie to pojade sobie do Hiszpanii, czy to muszą być Stany: ;)

Wizy nie dostajesz na lotnisku. Musisz po nia jechac do Ambasady i zaplacic 130 $. Ubierz sie schludnie. Na lotnisku jak bedziesz miec bilet powrotny i bedziesz mowic to samo co w Ambaszadzie to nie maja podstaw zeby Ciebie nie wpuscic.

Gość ukrywam się incognito
Moja siostra była w ambasadzie po wizę turystyczną i gruba baba ją wypytywała o nabite konto w banku, stałą pracę od kilku lat. Siostra była bezrobota, bez konta w banku i jaka była odpowiedź grubej baby? ... Nie ma wizy. Obecnie siostra jest w kraju za wielką wodą bo wyszła zamąż za obywatela tamtego państwa i wizę dostała odrazu, jedynie co to musiała pokazać listy i pocztówki oraz e-maile od narzeczonego, co by nie brała ślubu dla wizy. Hahahaha kutafony jedne. Kiedy szła po wizę za pierwszym podejściem gruba baba ponizała ją, że jedzie bez pieniędzy tylko w jedną stronę, a gdy dostała już wizę jako małżonka obywatela (musiał przyjechać do Polski żeby się ożenić z nią dla tej wizy), to znienawidziła tą całą ambasadę. Na dniach przyznają jej obywatelstwo bo odsiedziała swoje lata jako rezydent, ale jaka z niej będzie obywatelka? Nienawidząca tego ich państwa tylko dlatego, że tak ją poniżali w tej ich ambasadzie. Nie powinni tak ponizać ludzi w tych ich ambasadach bo potem może się im odbić czkawką.

To prawda, ze rozmowy bywają czesto niemile, ale z drugiej strony muszą być uczuleni na kłamstwa. Nie moga wpuszczać do swojego kraju ludzi, ktorych pozniej musza utrzymywac. Twoja sis byla jednym z wielu przypadków, ktore jada bez kasy i bez pracy? czyli po co? do pracy? do paracy na wizie turystycznej? no proszę Cię, spojrz na to z innej strony. Ja nie przepadam za USA i ich nie wielbię. To dziwny kraj i dziwni ludzie. Polonia pozostawia wiele do zyczenia i nie chcialabym tam mieszkac. Jak tam bylam to probowalam sobie wyobrazic siebie wsrod tamych ludzi i niestety to nie "klimat" dla mnie. Jak dla mnie to kraj na wakacje, na zakupy oczywiscie :) i na zwiedzanie, ale nie do mieszkania....

I moja rozmowa trwała 5 minut. Nie mialam zadnych papierów o mieszkaniu, samochodzie, wyciagów z konta i innych. Mialam jedno zaswiadczenie z pracy o zarobkach o ktore nawet konsul nie poprosil.

Gość Niteczka z igłą1
Ja dostałam wize bez problemu i to na 4 lata. Miałam zaświadczenie z uczelni i zaproszenie ze Stanów. W sumie bałam sie troche rozmowy na lotnisku juz w Stanach jednak zalezy na kogo trafisz, raz trafiłam na Murzyna miły facet bez problemu sie dogadalismy poniewaz mówił spokojnie i powoli, drugim razem trafiłam na białego amerykanina który był dośc nie miły i uwaza ze jak mówi szybko to ja go zrozumiem wiec sie zdenerwowałam i powiedziałam ze go nie rozumiem i zeby mówił spokojnie wiec sie juz nic nie odezwał i wbił mi pobyt na pół roku;)) Ogolnie na lotnisku wszyscy pomocni :) wiesz gdzie masz iść mimo że lotniska niepowtarzalnie większe od naszych:)

Gość Pakula
No tak ale jednak na lotnisku urzednik tez moze cie oddelegowac do domu prawda?? zalezy mi do usa bo poznałam kogos :) chcialabym odwiedzic i takie tam :) co mnie tu tylko trzyma to praca w ktorej umowe ciagle dostaje na kilka miesiecy i moje marne konto w banku nic wiecej wiec nie wiem czy to na tyle przekonujące by dostac wize.