Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pawe

NuvaRing - przeterminowane?

Polecane posty

Witam Serdecznie Od ponad roku stosuję krążki NuvaRing i polecam każdej kobiecie, która ceni sobie wygodę w stosowaniu środków antykoncepcyjnych. Jednak mam mały problem. Zrobiłam sobie kilkumiesięczną przerwę w stosowaniu krążków. Został mi jeden krążek. Spojrzałam na termin ważności i był 2012, ale nie spojrzałam na to, że od momentu wykupienia (chyba?) ich ważność to 4 miesiące. Od daty kupienia ich minęło więcej czasu... Założyłam ten krążek, ale mam wątpliwości. Byłam dzisiaj po receptę na nowe krążki i zastanawiam się czy mogę w drugim dniu miesiączki włożyć dla pewności nowy krążek ? Krążka niestety nie trzymałam w lodówce, zresztą nigdy nie trzymałam w lodówce i nic się nie działo. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Też miałam ten problem.... Niestety nie uzyskalam odpowiedzi. Zalozony krazek nosilam normalnie 3 tygodnie i zabezpieczalam sie dodatkowo prezerwatywa. Wczoraj wyciagnelam krazek i czekam na pojawienie sie krwawienia w przerwie- jesli sie ono pojawi to zaloze w dniu krwawienia, jak nie to zakladam w pierwszym dniu po przerwie i zabezpieczam sie przez 2 tyg dodatkowo prezerwatywa. Uwazam takie postepowanie chyba za najrozsadniejsze. Tym bardziej, ze przerwe pomiedzy krazkami mozna skrocic. Dlatego jesli pojawi mi sie krwawienie w drugej dobie od zdjecia krazka to zaloze nowy. Po tej pomylce po wykupieniu krazkow w aptece trzymam je w lodowce pomimo pewnosci, ze na pewno beda uzyte ponizej 4 miesiecy. Ale to juz dla mojego komfortu psychicznego. Ja mialam krazek, ktory poltora roku lezal w szufladzie i tak samo jak Ty przeczytalam, ze wazny do konca 2012 roku a dopiero po zalozeniu dwa dni zauwazylam na opakowaniu, ze nalezy uzyc do 4 miesiecy od wykupienia. Nie mialam mozliwosci wybrania sie do lekarza w najblizszym czasie, wiec stwierdzlam, ze juz bede nosic przez 3 tygodnie. W trakcie noszenia mialam plamienia praktycznie przez 16 dni. Wiec pewnie jakos zadzialal, ale wolalalam dmuchac na zimne i uzywalam prezerwatyw. Watek stary, ale postanowilam go podbic, zamiast zakladac nowy- ku przestrodze innym. Pozdrawiam!