Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JaD

test z krwi HCG

Polecane posty

Gość JaD

Chciałabym się dowiedzieć kiedy najwcześniej mogę zrobić test z moczu a kiedy test z krwi by wykazał prawidłowy wynik. Cylke mam 32-33 dniowe, ostatnia miesiączka zaczęła się 26 stycznia czyli dni płodne miałam mniej więcej od 8 do 16 lutego, owulacja powinna nastąpić 13/14 lutego. I właśnie w tych dniach kochałam się z mężem. Więc dziś jest tydzień po stosunku. Okres mam dostać dopiero 27-28 lutego, a ja się już nie mogę doczekać i chciałabym wiedzieć ;D Czy jest to możliwe? Bedę wdzięczna za odpowiedzi...

Musisz uwzględnić czas w jakim mogło dojść do zapłodnienia oraz czas na zagnieżdżenie zarodka. Test z moczu nie da Ci pewnego wyniku przed upływem 10-14 dni. Podobnie z betą hcg - im więcej poczekasz, tym pewniejszy będzie wynik.

Gość JaD
no to będę się musiała uzbroić jeszcze w cierpliwość, a tak już bym chciała wiedzieć :D

Gość Do autorki...
Test z moczu - dopiero e dniu miesiączki może dać wiarygodny wynik, lepiej zrobić kilka dni po. Test z krwi - może dać wynik wiarygodny wcześniej (ok 9-10 dni po owulacji). Przy czym lepiej jest poczekać, bo bardzo często we wczesnej ciąży dochodzi do ciąży biochemicznej i wynik może być dodatni, choć tak naprawdę ciąży już może nie być. Dlatego NAJLEPIEJ poczekać do momentu, kiedy miesiączka nie nadejdzie. Bo wg mnie lepiej mieć świadomość, że się nie udało, niż że się straciło ciążę... Takie moje zdanie.

Gość JaD
Masz rację, zaczekam, ale nie mogę przestać o tym myśleć, to moja pierwsza próba zajścia w ciążę dlatego tak mnie nosi i już bym chciała wiedzieć ;D chyba przyda się chłodny prysznic ;)

Gość JaD
Dziś dostałam lekkiego krwawienia, okres powinnam dostać dopiero za tydzień... A może to jest własnie początek okresu? Może przyszedł szybciej. Tyle, że na wkładce miałam troszkę jasnej krwi, włożyłam tampon i wyjęłam później prawie suchy. A zawsze od początku okresu miałam dość spore krwawienie... Od 3 dni strasznie bolą mnie piersi, ciąnął mnie brzuch. Ale dziś brzuch boli mnie mocno, jakby ktoś mi flaki wykręcał... Jeżeli zrobię dziś test to powinien wykazać? Czy jeszcze za wcześnie? Bo właściwy okres powinnam dostać za tydzień?

Gość oj biedne jestescie
a może to nie początek okresu tylko plamienie implantacyjne ? może zarodek właśnie się zagnieżdża a jako, że jesteś ok 9 dni po owulacji to bardzo możliwe :) ale ja na Twoim miejscu czekałabym na rozwój wypadków i wstrzymała się ztestowaniem :)

Gość Do autorki...
Istnieje coś takiego jak plamienie implantacyjne. Jeśli w ogóle, to pojawia się w okolicach 6-10 DPO (dzień po owulacji), kiedy blastocyta zaczyna się zagnieżdżać w macicy. Może to być lekkie krwawienie, albo śluz o zabarwieniu lekko-różowym/beżowym. Może się utrzymywać 1-2 dni i niejednokrotnie towarzyszy temu zjawisku tzw dół temperaturowy. Konieczne jednak jest mierzenie temperatury stałe, bo na podstawie 1, czy 2 temperatur nie można tego dołka zauważyć. W takim przypadku po 2-3 dniach test z moczu MOŻE już wykazać pojawienie się hCG. Niestety nie zostało to potwierdzone przez lekarzy jako wiarygodne źródło, więc jest tylko pewnego rodzaju domniemaniem. Takie plamienie może również oznaczać gwałtowny spadek hormonów (progesteronu) - i to niestety zdarza się najczęściej. Niemniej życzę Ci, aby Ci się udało zajść w ciążę :)

Gość JaD
jezu!!! nie wytrzymam ;D Mam nadzieję, że dzidziuś się zadomawia :) No cóż zostało czekać, mam nadzieję, że okres nie przyjdzie :)

Gość JaD
buuuuuu....... to chyba jednak okres :( Przyszedł tydzień za szybko :( Dziś już mam normalne krwawienie, tylko, że troszkę jest w nim rozciągliwego śluzu, no i bardzo malutkie "skrzepki" (zawsze miałam dosyć spore). Smutno mi... No cóż, ale może w przyszłym cylku się uda... :/

Gość JaD
to trochę większe krwawienie(podobne do miesiączki) było tylko 1 dzień, od wczoraj mam już tylko delikatne plamienie. A brzuch mnie pobolewa i ciągnie jakbym miała dostać @. Terminowy okres planowany był na 27/28 luty. Zrobiłam sobie test ciążowy (11 dni po stosunku) wyszedł negatywnie. Tak sobie myślałam czy to krwawienie było okresem czy okres dopiero przyjdzie (lub nie)? Nigdy nie miałam żadnych plamień przedowulacyjnych jak żyję :) Czy tego testu nie zrobiłam za wcześnie? Czy może nie mam się co łudzić i brać się do roboty? :)

Gość JaD
up :)

Gość oj biedne jesteście
wg mnie skoro to krwawienie trwało 1 dzień to raczej nie był to okres miałaś kiedyś 1 dniowe okresy ? :D jeżeli nie to moim zdaniem to mogło być krwawienie implantacyjne poczekaj jeszcze spokojnie i zrób test w poniedziałek, wtorek ale nie z moczu tylko z krwi

Gość JaD
w poniedziałek idę na okresowe badania pracownicze :) Bedą mi pobierać krew, może odrazu dam sobie zrobić dodatkowo płatne HCG. Tylko czy wtedy lekarz nie powiadomi zakładu pracy o mojej ewentualnej ciąży? Ma takie prawo?

Gość oj biedne jesteście
nie mam zielonego pojęcia, wydaje mi się że nie ma prawa powiadamiać pracodawcy ale róznie to bywa w życiu :O na wszelki wypadek nie ryzykowałaby bo do 3 msca ciąży pracodawca może Cie zwolnić dopiero potem chroni Cię KP także jak masz jakiegoś pracodawce nie halo to lepiej nie ryzykuj

Gość JaD
w takim razie dla "bezpieczeństwa" pójdę gdzie indziej robić HCG :) Nie ma co kusić losu... Pracodawca taki sobie, ale praca "państwówka" - umowa na stałe :)