Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Robespier Rewolucjonista

Znowu przypalilem ryz

Polecane posty

Lily czytam Ciebie wlasnie poszedl post - tylko trzeba bylo zglosic prowokatorko dzis kolejny raz do redakcji - juz raz ja usuwali z mojego tematu -widac ze ma obsesje ze chodzi po kazdym moim temacie i wypisuje bajki ktore sama robila

RR - nie przywiązuję się do wpisów :) Jest mi obojętne jak długo będą wisiały na forum :)

Znalazlam ciekawą potrawę z kaszy gryczanej :) Pierogi staropolskie :) Potrzebna jest do tego kasza i biały ser. Robi się z nich fersz :) cisto pierogowe jest takie klasyczne :) Do tego skwareczki i obiad gotowy :)

Jest wiele rzeczy, które robię robić a pośród nich pisanie na tema jedzenia zajmuje bardzo poczesne miejsce :)

Wszystko o ryżu Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian ryżu, najczęściej różnią się długością i wielkością ziaren. Istnieje również brązowa odmiana ryżu (ciemna), w której ziarna nie są polerowane. W sklepach można nabyć też tzw. ryż dziki pochodzący z Ameryki Północnej. Nie jest on prawdziwym ryżem, jego ziarno jest dłuższe i cieńsze. Dziki ryż, zbierany ręcznie, jest najdroższym ziarnem świata. Jego wysoką cenę usprawiedliwia jednak wyśmienity smak i dobre wartości odżywcze. Podaje się go samodzielnie lub w połączeniu z ryżem brązowym. Przygotowany samodzielnie charakteryzuje się specyficznym smakiem, podobnym do karczochów. Każdy rodzaj ryżu jest związany z inną tradycją kulinarną. Hindusi wolą ryż suchy, zwłaszcza do pilawu, Japończycy i Chińczycy najczęściej używają krótkoziarnistego, mokrego, który można formować palcami i łatwo jeść pałeczkami. Także Włosi do risotta bardziej lubią ryż krótkoziarnisty, ale Hiszpanie do swojej paelli używają raczej ryżu długoziarnistego. Na słodko, do deserów oraz jako dodatek do zup lepszy jest ryż krótkoziarnisty, rozgotowujący się i sklejający.

Gotowanie ryżu Tak jak istnieje wiele odmian ryżu taki i jest wiele metod jego gotowania. Oto kilka z nich: * Do dużej ilości osolonej, wrzącej wody wsypuje się ryż i gotuje do miękkości. Po ugotowaniu należy przelać ryż strumieniem zimnej wody. * Ryż wsypuje się do rondla z grubym dnem i zalewa taką ilością zimnej wody, aby sięgała 2-3 centymetry ponad powierzchnie ryżu. Gotuje się na wolnym ogniu, bez mieszania i przykrywania tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż. Następnie należy przykryć garnek i przez 5-10 minut pozostawić zamknięty na malutkim ogniu, aby doszedł. * Na pilaw ryż najlepiej jest najpierw obsmażyć a dopiero później gotować. Najpierw należy na małej ilości oliwy obsmażyć cebulkę a następnie wrzucić ryż. Smażyć przez klika minut, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Następnie trzeba zalać ryż gorącym bulionem lub wodą w proporcji 3:2 lub 2:1 i gotować 20 minut. Przed podaniem można jeszcze włożyć ryz do piekarnika na 4-5 minut, aby doszedł. * Ryż można również ugotować na mleku. Gotuje się go najpierw przez 4-5 minut w dużej ilości wody i odcedza. Następnie w dużym rondlu zalewa się go mlekiem i gotuje przez 15-25 minut z lekko uchylona przykrywką.

W pamięci mam smak z dzieciństwa : ryż zapiekany z jabłakim :) Pyszne i można jeść pałeczkami :) Ewentualnie widelcem :)

surowej rybie mówię nie :p spadam, mam wrażenie, że nie rozumiem sensu waszych wypowiedzi, toczą się tu jakieś inne dyskusje, wtrącacie dygresje, aluzje, a ja biedna poza twa jestem zielona :p pozdrawiam :classic_cool: zresztą czas do domku

Cześć nieznana :) Tak sobie piszemy z Robespeirem o ryżu :)

Wpadaj tu częściej :) Temat, rozwinie się i ugruntuje swoją pozycję na forum :)

Ja z nimi nie pisze poszlo na nie zgloszenie. Ike wyzywa ludzi na kaferterii i uzywa wulgaryzmow typu "i hooj z tego" " mam wykurwista pamiec" jestes kretynem" "jestes debilem" "wypierdalaj stad" brum to jej przyjaciolka. Po prostu nie zwracaj uwagi i traktuj jak zeszloroczny snieg bo on bda za mna chodzi nawet jak zaloze temat mam harem i nie szukam nikogo wiecej. :classic_cool:

temat wart jest strony głównej :classic_cool: :D

Temat jest sławny nawet na śmetniku :)

Gość no z tymi klami
to juz przesada :D

Gotowy jestem uwierzyc ze zaloza zaraz sobie nicki nowe o ryzu zeby pospamowac niby na temat, no bo jak to tak mozna ignorowac gwiazdy forum :classic_cool: A tu masz fajny przepis!:classic_cool: Składniki: • 1 opakowanie (250 g) paluszków krabowych • 2 pomidory • 2 cebule • 2 torebki ugotowanego ryżu • sól • pieprz do smaku • 1 słoik majonezu Sposób wykonania: Paluszki, pomidory oraz cebule kroimy w kostkę. Dodać ryż. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać.

Taki ryż długoziarnisty jest ja kieł :) Jak całe stado nawet :)

Banowanie na śniadanie, obiad i kolację :) Ban pod beszamelem :) Może być z ryżem na sypko :)

Ryz kojarzy mi sie ze spokojem. Pola ryzowe wymagaja wiele pracy a robotnicy wkladaja sporo serca w to co robia dlatego warto szanowac tez ich za to,ze za tak mala kwote ktos w swiecie moze zjesc to cooni uzbierali w trudzie i mozole. :classic_cool:

Gość fgfgf
fdfer43r

Gość fgfgf
Co tam Robespier masz na obiadek?

Gość wkurwia mnie
już to.Jeden przypala kaszę,drugi ryż a jeszcze trzeci ziemniaki.Co za denne topici.Dajcie sobie na wstrzymanie bo żałosne to się robi.Wielkie gwiazdy i to czego kafeterii.

Gość fgfgf
I czemu na pomarańczowo piszesz?