Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość po czym poznać

pryszcz cy czyrak?

Polecane posty

Gość po czym poznać

kiedys sporadycznie robily mi sie krpsty-bulwy na twarzy bardzo bolace, zawzse myslalam, ze to peyszcze, do ktorych mam sklonnosci, a teraz gdzies czytam, ze tak wyglada czyrak. mozna jakos samemu ocenic, co to jest? teraz mam wysyp tego na brodzie obok siebie i jedno na czole i znajac zycie, jak sie zagoi po kilku tygodniach, to zaraz pojawi sie nowe.

Gość po czym poznać
w miare zdrowo się odżywiam i prowadze aktywny tryb życia.

Gość po czym poznać
no wlasnie, to co mam, jest bolace i duzo wieksze niz zazwyczaj pryszcze, jak po smarowaniach pryszcz zazwyczaj zginie po kilku dniach, to to po kilku tygodniach nawet, bo najpierw tydzien dojrzewa, boli zanim sie pokaze, tak pod skora, pozniej rosnie, rosnie, az to biale ze srodka nie wyjdzie, pozniej ta bulwa tez dlugo sie goi.

Gość atramencik123
NO to pewnie czyrak. Idź z tym do lekarza.

Gość po czym poznać
a lekarz nic z tym nie robil w sensie nacinal, grzebal czyms itd? tylko patrzyl? i jak sie bierze wymaz, boli czy tylko czyms przeciera?

" po czym poznać w miare zdrowo się odżywiam i prowadze aktywny tryb życia. " Nie podałaś szczegółów diety:P.Do tego truć można się nie tylko dietą:P.Jeżeli masz w chałupie rury do wody z polichlorku winylu to znacznie wzrasta szans na nowotwór:P.W mięchu i i innych produktach zwierzęcych z hipermarketów są często hormony itp. syfy:P.A tu coś ciekawego o tym: http://www.stopcodex.pl/ :O.

Gość po czym poznać
z takim podejsciem to kazdy zawsze wszedzie jest zatruty....

Gość atramencik123
Żeby zrobić wyamz trzeba dostac skierowanie od lekarza do laboratorium mikrobiologicznego. Tam wyciskają czyraka i pobierają z niego ropę. A lekarze (bo leczyłam się u kilku) zanim zrobiłam badania mieli różne teorie. Najczęstsza było przeziębiebie. Mówili, że samo przejdzie. Raz lekarka mi nacinała, jak miałam na żuchwie. Potem sobie nie dałam, bo bolało jak diabli. Wyciskałam sama.

Gość po czym poznać
dzieki za odp. dopiero dzis przeczytalam. krosta duza i bolaca od przeziebienia? to az sie odechciewa chodzi do lekarzy, wydawac kase, a nie wiadomo, kiedy sie trafi na dobrego. ja na razie bylam sie tylko zapisac i pielegniarka dermatologiczna tylko spojrzala i ze to na pewno tradzikowe. tylko dlaczego takie duze, tak boli i tak dlugo rosnie i pozniej sie goi? zwyly pryszcz smarowany czyms znika po kilku dniach, a to tygodniach! nawet miesiac trwa od tego, jak zacznie bolec przez punkt kulminacyjny czyli ta rope az do znikniecia tez powoli. mam nadzieje, ze jeszcze tutaj zajrzysz, powiedz, czy zanim sie u Ciebie pojawiala ta gula, to czulas to i juz bolalo zanim w ogole uroslo?

ropne zapalenie okołomieszkowe z wytworzeniem czopa martwiczego, ma postać z początku guzka, potem krosty, spowodowane zakażeniem gronkowcowym to przeczytałam wlaśnie. Ze to gronkowiec. ja też miałam coś takiego ale myśałam, że to zwykły pryszcz..... I czym to leczyć???? A jak teraz mi nie wyskakuja takie to co mineło, czy jakies utajone jest? Wiem, wiem lekarz... ;(

Gość po czym poznać
masc ichtiolowa podobno pomaga, ja jeszcze nie wyprobowalam. u mnie pojawia sie fazami, czasem przez kilka miesiecy jedno sie wygoi, to od razu gdzies obok nowe, a pozniej znowu kilka miesiecy przerwy. zawsze tylko na srodku czola lub brodzie, widac ma ulubione miejsca. tylko czy lekarz tylko patrzac bedzie wiedzial na 100% czy to pryszcz czy czyrak? skoro juz pelegniarka tak mi powiedziala.. i nawet czytajac wyzej wpis atramenciku to ja juz watpie w lekarzy, skad wiadomo, czy sie trafi na takiego, co dobrze rozpozna...

Gość po czym poznać
no i faktycznie najpierw mam sam guzek, kilka dni po tym, jak zacznie bolec, a pozniej robi sie krosta jak pryszcz,. tylko wieksza, bolaca i dlugo gojaca.

Polałam wodę utlenioną i zaczęło piec jak cholera :/

Gość Max Lily McSydow von Carter Jr
Mam raczej pryszcze albo nw sama już jestem w tym zagubiona boje się że czeka mnie operacja buuu :( Nie chce mieć tych pryszczyyyy!!! :/

Gość aniaaa05
jak można rozpoznać czy sie ma pryszcza czy czyraka? pomóżcie :(

Gość No włąsnie czego Ty
Max Lily McSydow von Carter Jr,jak bys nie chciała to bys ich nie miała,wiec jak to z Twoimi checiami jest???

Gość ja wiem ......
na 100 masz gronkowca zlocistego , niestety nie est latwo zaleczyc bo wyleczyc sie nie da , sama wiem mialam tego dziada na skórze caly czas robily sie bolące duze krosty jakos bardzo nie zwracalam na to uwagi az w koncu zaczelo sie ich robic coraz wiecej i czesciej , podejrzewalam ze moze hormony cos w diecie nie tak , ale naszczescie poszlam do dermatologa - idz jak najszybciej , skierowanie na wymaz - nic nie boli :) tylko przylozenie do krosty i wyszlo gronkowiec zlocisty leczenie izotekiem poniewaz zrobilo sie zapalenie

Gość ja wiem ......
u mnie idento bylo duza boląca krosta i za pare dni robila sie taka do "wycisniecia" nie trzeba zdjec przesylac gronek jak nic ale bez wymazu i dermatologa sie nie obejdzie

Gość fsdjkshssaa
mnie się robiły jak zmarzłam porządnie, w czasi egdy dojeżdżałam do szkoły. Nie wyciskałam, smarowałam maścią ichtiolową i samo wyszło wszystko, później się ładni egoiło.

Gość No włąsnie czego Ty
Dermatologo tu nic nie pomoze,gronkowca nie umieja leczyc,wszystko da sie wyleczyc,nie ma nieuleczlanych chorób,sa tylko nieuleczalni ludzie

Gość Max Lily McSydow von Carter Jr
chyba mam pryszcza ale dzieki wam wielkie :p :)