Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskabardzo

Czy sa tu studenci psychologii?

Polecane posty

Gość ciekawskabardzo

Witam. Mam pytanie, zastanawiam sie nad rozpoczeciem drugiego kierunku, mianowicie psychologii (klinicznej w przyszlosci) jako ze ta dzialka ineresowala mnie juz od dawna. Czy sa tu jacys studenci badz absolwenci ktorzy mogliby napisac jak im sie studiuje? Jak generalnie takie sudia wygladaja, i ogolne wrazenia z gory dziekuje

Gość upupupupupupupupupu

Gość ja tez jestem zainteresowany

Gość hghgghfhghf
Ja studiuję, tyle, że w języku angielskim

Gość ciekawskabardzo
Nie ma sprawy, jak sie w UK studiuje psychologie tez mnie by interesowalo :)

mi sie studiuje dobrze, tyle ze ja jeszcze przed wyborem specjalizacji. takze o klinicznej za duzo nie powiem

moze ty mi powiesz w takim razie, dlaczego kliniczna? zauwazylam ze ma straszne wziecie. odemnie zawsze wiekszosc idzie na kliniczna - czemu? :P

Gość ku chwale ojczyzny
ja jestem na drugim roku klinicznej, ale studiuję na swpsie, który idzie innym systemem, więc specjalizację wybiera się od razu i jak dla mnie takie rozwiązanie to zbawienie. powiedziałabym, że studiuję z powołania, więc mój zachwyt osiąga apogeum. psychologia w czystej postaci, taka społeczna na przykład to dla mnie bzdety, więc nieźle się umęczyłam na pierwszym roku chodząc na wykłady i ćwiczenia, rwałam włosy z głowy, żeby nie zwariować i w ogóle wznosiłam modły o łaski uświęcające :P ale jak kogoś kręci nauka o roli twarzy w życiu codziennym czy innych pierdołach pokroju stereotypizacji to na pewno podejdzie do tego lepiej niż ja. w każdym razie wiadomo, że pierwsze lata to przeważnie głupoty. kliniczna na swpsie rozłożona jest na pięć lat i wprowadzana stopniowo, więc na pierwszym roku kułam głównie podstawy z psychiatrii, medycyny psychosomatycznej i diagnozy psychologicznej. a właściwie nie kułam, bo do głowy wchodziło samo. ogólnie kliniczną polecam, niezależnie od uczelni, bo to naprawdę przeciekawy kierunek. tyle, że trzeba mieć łeb ukierunkowany raczej na przedmioty ścisłe i ogólne zainteresowanie wszelką patologią, u mnie wielu odpadło po pierwszym semestrze, bo "inaczej to sobie wyobrażali".

ja sie zastanawiam pomiedzy kierunkami takimi. -kliniczna -psychoterapia -seksuologia -mediow no i nad spoleczna w sumie tez ale najmniej sie zastanawiam

jak patrze na specjalizacje na swps, to faktycznie... dylematu bym nie miala - tylko kliniczna z tych co tam sa.

Gość ku chwale ojczyzny
no swps jakoś szczególnie rozwinięty na dzień dobry nie jest, ale ma ten plus, że dochodzą fakultety, które potem wchodzą w skład małych specjalności. ja myślałam nad seksuologią, ale do tego trzeba mieć zacięcie, żeby walczyć o miejsca na zajęciach, więc spasowałam na rzecz radzenia sobie ze stresem, seksuologię zostawię na później :P

Gość cdssr
Mnie też od zawsze interesowała psychologia. Wyszło, że studiuje pedagogikę. Ponoć SWSP ma bardzo dobry poziom (mimo, że jest prywatna) ale jest strasznie droga. Jest jeszcze http://www.vizja.pl/ dużo tańsza niż SWSP (ale nazwa szkoły... Finansów i Zarządzania - trochę to z psychologią nie jest związane... choć wybór specjalizacji mają super; np. Neuropsychologia kliniczna).

Gość ku chwale ojczyzny
żałuję jedynie, że u mnie nie ma kryminalistyki tak jak to jest na uw. na swpsie mogę się jedynie zadowolić fakultetem z psychologii policyjnej, a to mi gówno da szczerze mówiąc :o i fakt, drożyzna piekielna, jeszcze chamy z roku na rok czesne podnoszą :o w sumie rozwijają się ciągle, kierunki dodają, poziom praktycznie ten co na uw, bo połowa wykładowców to wykładowcy uw, nie ma tak, że płacisz i nic nie robisz, ale cena i organizacja finansowa dosłownie powalają.

Gość ciekawskabardzo
dzieki za odpowiedzi. U mnie sytuacja wyglada niec inaczej , jako ze mam ukonczone studia angielskie, wiec sila rzeczy psychologie rowniez robilabym w anglii. Generalnie jest take ze robi sie licencjala z psychologii ogolnej, potem zdobywa sie doswiadczenie zawodowe, nastepnie mozna sie ubiegac o przyjecie na trainee programmes z psychologii klinicznej. (3 letnie, przyznanie tytulu dokktora psychologii klinicznej). Nie wiem jak z rankingami specjalizacji w polsce, ale w uk kliniczna cieszy sie strasznym powodzeniem, prawdopodobnie tez dlatego iz jest to gwarantowana robota przez 3 lata w angielskiej sluzbie zdrowia za 24k funtow rocznie, podczas ktorej pisze sie prace itp. Kierunkami ktore mnie by sobiscie interesowaly jest psych kliniczna lub neuropsychologia, no ale do tego droga dosc dluga. Bylam ciekawa tego jak wyglada struktura kursu psychologii w Polsce (jako ze m.in bije sie z myslami o powrocie), jak rowniez generalne wrazenia ze studiow, rodzaje przedmiotow itp. Dziekuje za poprzednie komentarze, i mam nadziej ze ktos cos jeszze dorzuci :)

jesli chodzi o wyzsza szkole finansow i zarządzania - to w lutym zmienia nazwe na Akademia ekonomiczno humanistyczna, taka nazwa cie bedzie przekonywac? chodz budynek i kadra bedzie ta sama.. i tez sa tam sami wykladowcy z UW jak czytam po nazwiskach. w zwiazku z ta zmiana nazwy... co tu duzo mowic "AKADEMIA" bije leb na szyje "SZKOLE WYZSZA"

Gość cdssr
Wiesz, to nie o to chodzi. Ale Husky sama przyznaj; Akademia - a Szkoła Wyższa - widzisz różnice?

Gość ciekawskabardzo
Hm, ta neurokongwistyka na SWSP brzmi super :O

Gość ciekawskabardzo
ah i dodam jeszcze, w odniesieniu do mojego poprzedniego postu, iz moj magister niestety jest z psychologia niezwiazany, dlatego pytam o opinie zanim wyrusze sciezka zmiany kariery :D

no akademia jest "stopien wyzej" w dalszej kolejnosci bedzie uniwersytet... sama napisalas ze nazwa - wyzsza szkola finansow i zarzadzania cie nie przekonuje, wiec moze akademia ekonomiczno humanistyczna tak? bo to dla ciebie nazwa ma jakies znaczenie z tego wynika, dla mnie nie.. a teraz piszesz "nie o to chdzi"

szkola wyzsza - to taka ogolna nazwa dot wszystkich uczelni z tym, że swps to jest tak zwana "szkola zawodowa" bo nie maja uprawnien do nadawania doktoratu w zadnej dyscyplinie. (ale nikt tak szkoly nie nazwie, ladniej brzmi "szkola wyzsza") a wyzsza szkola finansow i zarzadzania takie uprawnienia otrzymala do nadawania doktoratow. stad zmiana statusu na akademia. a za tym idzie zmiana nazwy szkoly.

z tego co widze, to jednak ma uprawnienia do nadawania doktoratu ta swps ale nie w wystarczajacej ilosci

Gość cdssr
Husky, dzięki za wytłumaczenie. Widzisz mądrzejsza jesteś :)

Gość cdssr
Tylko, że SWSP to nie zmieni nazwy - z jednego powodu, już tak sobie wyrobiła MARKĘ :), że nie musi.

Gość o kur........
7-8 tys za rok na swsp Oo Maja chociaz dobre wyposazenie za taka kase?

Gość Psychologetta
Cześć, Z ciekawością tego czytam. Ja już po studiach, po specjalizacji klinicznej tyle, że do pracy jako terapeuta brakuje mi jeszcze doświadczenia w postaci staży. Wrzucam tutaj ciekawy staż! Brzmi na prawdę super. Ja się zapisałam od września 2017. Może komuś się przyda?