Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czyżby brak żelaza

jakie są objawy brku żelaza

Polecane posty

Gość czyżby brak żelaza

jak w temacie

Gość e-cinka
chyba raczej niedoboru zelaza :P......kolatanie serca ,zmeczenie , since pod oczami ,sennosc,apatia,krwotoki z nosa,blada cera.....zrob morfologie od razu bedziesz wiedziala czy masz anemie czy nie

Gość czyżby brak żelaza
no tak, niedobór nie mam wprawdzie krwotoków z nosa, ale reszta się zgadza czy przy standardowych badaniach krwi sprawdzają poziom zelaza, bo miałam robione we wrześniu i jakoś nikt nie mówił o zlych wynikach, a już wtedy sie źle czułam.

Gość cudo wazelinka 123
chyba standardowo powinni badać, bo jak nie to , to co by badali

Gość też ten magnez mnie ciekawi
A zelazo też tak potrzebne jak magnez? To może też sobie łyknę.

Gość znajoma spódniczka
a brak zelaza wynika ze zlej diety czy to wynik chorob..np raka_

Gość e-cinka
lekarze zelaza jako takiego samego to tak chetnie nie zlecaja do badan trzeba sie upomniec ,co prawda nieprawidlowa morfologia wskazuje na anemie i to tez wystarczy lekarzowi..jednym slowem podstawowe badanie krwi (nawet bez poziomu zelaza) wykrywa anemie....

Niedobór żelaza doprowadza do niedokrwistości niedobarwliwej oraz uszkodzenia troficznego włosów, skóry i paznokci (cienkie, łamliwe, rozdwajanie się płytki paznokciowej i końcówek włosów). Objawami niedoboru są także: bezsenność, uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji i zapamiętywania, brak łaknienia, bladość powłok skórnych, zespół zimnych dłoni i stóp u młodych dziewcząt z blednicą twarzy, przedwczesne siwienie włosów, szum w uszach, zawroty głowy, częste omdlenia, zmiany zanikowe języka, dziąseł i błon śluzowych gardła (ból przy przełykaniu śliny) oraz żołądka, utrata smaku i węchu, zmniejszenie siły mięśniowej.

Gość bladolica panna
kup sobie BIOFER ja kupiłam i czuje sie lepiej a mialam tez takie odczucie jakby mi ktos sciskal glowe i ogluszal i to minelo