Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskanamatka

Skutki uboczne DIETY BIAŁKOWEJ! - help

Polecane posty

Gość zatroskanamatka

Moja córka (18lat) własnie przeszła na diete proteinową. zamierza jeść samo mieso, jajka i twarożki... mowiłam już jej ze organizm potrzebuje także węglowodanow i tłuczycz ale ona nie chce słuchac. W Internecie znalazłam mnostwo informacji na temat tego jak bardzo nadmiar białka obciążą wątrobę i nerki.. czy sa jeszcze jakies inne skutki uboczne? ktos kiedys pisal ze mozna sie nabawic przez to niedoczynnosci tarczycy... czy to prawda? i jak przekonac córkę ze robi sobie krzyde? POMOCY!

ja slyszalam ze sie zakwasza organizm, ale nie wiem ile w tym prawdy, dlatego powinno sie jesc bialka z warzywami.

oczywiscie. niedobor wegli zlozonych to niedoczynnopsc tarczycy, a wtedy zegnaj szczupla sylwetko.... to powinno ja odstraszyc. tycie z powietrza do milych nie nalezy. ja po diecie bialkowej cierpie na hipoglikemie reaktywna. no i znowu - ciezko schudnac, bo nie da sie ograniczyc jedzenia wystarczajaco. cierpienie jest tak powazne, ze trzeba jesc, a krazaca we krwi insulina uniemozliwia spalenie tluszczu... postarzala skora, wypryski o wielkosci wulkanow, hormony rozwalone doszczetnie.... masakra. i juz widze te wszystkie obronczynie bialka... ja mam lat 27. na dietach bialkowych bylam w okolicach wczesnej dwudzisteki. rowniez bylam zachwycona i podekscytowana. chudlam szybko i wydawalo mi sie ze ludzie sa nienormalni ze jedza wegle... juz wtedy zaczynaly sie drobne problemy... przyszedl czas na stopniowa modyfikacje diety (nie da sie calego zycia na bialku przezyc) ale problemy nie sutapily. wrecz przeciwnie... od dwoch lat walcze o naprawienie tego co zniszczylam... i od razu mowie. nie wchodze w dyskusje... szczegolnie z ludzmi ktorzy na bialkowych dietach sa albo byli od niedawna... po prostu nie chce mi sie produkowac. mieszkam w holandii. tu nikt nie gloryfikuje bialka ani pieciu posilkow dziennie. wrecz przeciwnie. lecze sie. mam lekarza... powodzenia z corka. teraz schudnie, a po pieciu latch bedzie sie modlila o kazde 100g mniej na wadze, majac duzo problemow zdrowotnych, ktore schudniecie jej uniemozliwia

Gość zatroskanamatka
bardzo dziękuje Ci z podzielenie sie swoim doswiadczeniem :) obys wrocila do zdrowia... co jest najlepszym źródłem weglowodanów złożonych? i jak obliczyc dzienne zapotrzebowanie na węgle zlozone?

ciemne pieczywo, kasze, ryz brazowy... takze rosliny straczkowe, do tego oczywiscie warzywa itp. nie wiem ile to jest dzienne zapotrzebowanie ale wydaje mi sie ze minimum, powinno byc okolo 150g - 200g nie jestem pewna. pozwol sie corce odchudzac ale z glowa. wspomoz ja odpowiednimi potrawami itp. po prostu ograniczenie kalorii i zdrowe jedzonko, a nie eliminajcja jakiejs grupy pokarmowej

Gość ale bedzie ubaw
ja tez bylam na tej diecie ito co pisze chantal to prawda jest. U mnie jest tak krwawienie co 21 dni, koszmrne bole nerek i watroby ktore nie przestaly po zakonczeniu diety, zawsze mialam ladna cere a terz pelno wypryskow nie tylko na twarzy ale na calym ciele, wstrentny zapach potu :O

Gość ja się nie upieram
ale większość ludzi stosuje takie głupie diety,że białkowa nie jest aż tak powalona.Zwłaszcza,gdy prowadzi się ją jak w książce piszą.Czytałam,że dziewczyny przedłużają fazę białkową,a to już nadinterpretacja.Nie zwracają uwagi na niepokojące objawy.Czy kopenhaska,amerykańska,grapefruitowa,jajeczna,na liściu sałaty,głodówka są zdrowe? Nie,ale 5 dni jeszcze nie powinno zrujnować organizmu,a potem już wchodzą warzywa i otręby. Dzieciaki teraz okropnie jedzą,to co ostatnio obserwowałam przeszło wyobrażenie o głupocie rodziców i pazerności dzieci.Trzy godz w autobusie-wycieczka- dziewczynka,lat 9 non stop jadła.Bułka pizza,chipsy,bułeczki z serem(opakowanie z 10 szt) sevendaysy,batoniki.Nie mogłam uwierzyć...a podczas zwiedzania-wielka pita,frytki.Do tego słodki napój gazowany.Pitę i frytki kupiła,ale resztę spakowała mamusia :( biedne,grube dziecko.

Gość Paulinka_33
chantal-fleur - a mogłabyś napisać jak wg Ciebie powinno wyglądać przykładowe zdrowe menu? Nie 5 posiłków to ile ? MNie zależy na wolnym zdrowym schudnięciu. Schudłam już kilka kg na diecie mż ale ostatnio waga stoi.Będę wdzięczna za info.;)

Gość ja się nie upieram
Schantal,około 20 już się musiałaś odchudzać? no to rzeczywiście,znasz się na dietetyce.I miałaś młody,zdrowy :( organizm? Wątpię.A do zatroskanejmatki-teraz to poszukałaś informacji o diecie,a gdzie byłaś jak córka tyła? Z powietrza tyła czy po wodzie mineralnej? Właśnie,że powinno się jeść 5 posiłków,zaczynając od sytego śniadania,kończąc na białkowej kolacji.

Gość Truttstsa
przeciez nastolatce nie można narzucić co i kiedy ma jesc!

Gość ja się nie upieram
Ale można wpoić zdrowy tryb życia i zdrową,lekką kuchnię.Komórki tłuszczowe tworzą się we wczesnym dzieciństwie,a to matka decyduje jak odżywia się w ciąży i czym karmi niemowlaka.

Gość zatroskanamatka
zawsze dbalam zeby moje dziecko mialo zbilansowaną diete. problem w tym ze moja córka nigdy nie lubiła warzyw ani owocow... do pewnego wieku ma sie wplyw na swoje dziecko, ale potem staje sie juz coraz bardziej samodzielne. dużo czasu spędza poza domem, mam nadzieje ze nie je w fast foodach. (mówi ze nie) a nawet jesli, to jakbyscie zareagowaly gdyby wam ktos powiedzial: "nie wolno ci jesc w mcdonalds"? córka zna zasady zdrowego zywienia. ale to ze nei przestrzegala ich to juz nie moja wina. na nic moje sugestie i prosby. dodam na sam koniec ze ona nie jest gruba. wazy 51 kg przy 158cm

Żeby prowadzić dietę proteinową trzeba najpierw przeczytać książkę autora tej diety dr. Pierre Dukana

Gość zatroskanamatka
moja córka kupiła tę książkę i przeczytała ją z wypiekami na twarzy i pełna nadziei :/

Gość ja się nie upieram
Nawtykałam ci,bo myślałam,że upasłaś dziecko.Przepraszam.Rany,przecież ona jest chuda.Kurde,może zrezygnuje po trzech dniach? Wiesz,zawsze to lepiej niż liść sałaty :( W końcu ryby to zdrowe tłuszcze,mięso tłuszcz zwierzęcy(nawet chude) nabiał -wapń.Byle tylko potem jadła odpowiednio dużo warzyw.W fazie warzywa i proteiny chyba tylko oleju roślinnego brakuje.Poza tym reszta jest w porządku.

Gość kuskss
niech je kasze gryczaną i soje. to jest zdrowe. opychanie sie miescem 24/7 nie jest zdrowe

taaak poza tym zapomnialam napisac o grzybicy jelit :( nie mam. ale mozna miec przy diecie czysto bialkowej. tak jak przy diecie z przewaga cukru... grzyby - candida - zywia sie cukrem i bialkiem. jesli jesz samo bialko nie ma szans na utrzymanie prawidlowej flory bakteryjnej. te dobre bakterie potrzebuja celuloze - czyli blonnik z roslin - aby sie rozmnozyc. bez tego umieraja... candida zyje naturalnie w naszych jelitach i przy braku dobrych bakterii zaczyna ekspansje... skutki sa pooootwoooorne, leczenie dlugie i kosztowne. poza tym dieta bialkowa - sorry - ale jest NAJKOSZTOWNIEJSZYM SPOSOBEM POZYSKANIA PRZEZ ORGANIZM CUKRU :) za jednym razem organizm moze wykorzystac ok. 20-30g bialka, ma tez osobisty limit ile tego bialka potrzeba na dzien - reszta zostaje zamieniona w glukoze. wiec po co to robic, skoro mozna zjesc weglowodany, ktore sa 10x tansze :D co do prob wciagniecia mnie w idiotyczne dyskusje - powiedzialam nie. dziekuje za uwage

Gość Paulinka_33
chantal-fleur ja Cię nie chcę wciągać w dyskusję tylko czegoś dowiedzieć od Ciebie.;)

Gość ale bedzie ubaw
chhantal-- dobrze ze napisalas o grzybicy bo ja od kilku miesiecy nie moge sie jej pozbyc zarowno z okolic intymnych jak i z ciala :O pod piersiami pojawilo mi sie wyprzenie drozdzakowe i za nic nie moge tego sie pozbyc. Dertmatolog powiedziala mi ze powinnam isc zrobic sobie krzywa cukrowa bo podejrzewa ze moze mam cukrzyce i stad ta grzybica. Dzieki chantal bo zaczelam sie bardzo denerwowac ze mam cukrzyce a to tylko wynik zlej diety ktora stosowalam , kurcze tylko 2 tyg :O a popatrzcie ile szkod wyrzadzila w moim organizmie.

Gość ale bedzie ubaw
przepraszam Cie "chantal -fleur" mialo byc a ja napisal chhantal . Sorki 🌼

Gość ja się nie upieram
Ale jak samo białko? przecież Dukan to białko i warzywa na przemian.Poza tym, jogurty,kefiry i nabiał są zdrowe i (nie wiem jak twaróg)ale kefir i jogurt pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną.Oczywiście,może się zdażyć ktoś z nietolerancją(ja mam np na laktozę,ale kefir i jogurt toleruję świetnie) Chantal,napisałaś,że na DIETACH białkowych,a inna osoba,że 10 dni.Sorki,ale to nie jest w żaden sposób zgodne z dukanem i na pewno było przesadą.Stąd może dolegliwości?Tak samo można sobie zniszczyć zdrowie innymi głupimi dietami.Nie bronię diety białkowej,ale załóż inny temat i też znajdą się osoby,którym zaszkodził np nadmiar batoników,cytryn,grejfrutów czy czego tam jeszcze. Każda soja jest modyfikowana genetycznie i zdrowa to ona na bank nie jest ;)

Gość amatorDRESU
bio soja nie jest modyfikowana. poza tym tykko soja zawiera PELNOWARTOSCIOWE bialko. mam pytanie; chce zjesc kostke twarogu ktora ma aaz 50 g bialka! jesli zjem pol teraz i pol za godzine to cale bialko sie zdązy zużyc? przyswoic?

jogurty nie pozwalaja utrzymac prawidlowej flory bakteryjnej. bakterie z jogurtu sa trawione w zoladku, a nabial to NAJLEPSZA pozywka dla grzybow... zadne dobre bakterie nie przezyja bez odpowiedniego rodzaku blonnika. pozytywnych bakterri jest wiele wiele rodzajow, kazde potrzebuja czego innego. bez tych bakterii prawidlowy rozklad materiiw jelitach jest niemozliwy, bialko... gnije. stad wulkany na twarzy i plecach. rozwalone hormony tez robia swoje. pewnie - dziesiec dni to wydaje sie nic ale juz praca trzustki sie zmienia - nadprodukcja insuliny - szczegolnie przy nadmiarze nabialu, ktory stymuluje insuline niesamowicie - i juz po odchudzaniu w przyzlosci... taka prawda. nie zycze nikomu zycia z hipoglikemia....

Gość ja się nie upieram
ale jakoś mam wątpliwości,czy soja to jest pełnowartościowe białko ;) Pewnie chodziłam na inną biologię. Dyskusja zaczyna przypominać rozprawę nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia a Wielkanocą. Moje kolezanki stosują tę dietę już bardzo długo i jakoś mają piękną cerę.Ale jedna zrezygnowała,bo przedobrzyła i po 10 dniach bolały ją nerki.Zresztą,miała wcześniej problemy,ale nie chciała słuchać,a w książce jest ostrzeżenie,kto nie może być na takiej diecie.Reszta jest zadowolona,większość już na fazie stabilizacji.Ludzie odchudzają się różnymi idiotycznymi dietami,wszystkie są szkodliwe jeśli nie ma się pojęcia o metaboliźmie i nie bierze się pod uwagę zaleceń diety.Nawet 1000 kalorii można sobie krzywdę zrobić. Przykro,że ty tak źle zniosłaś dietę,ale mogę się założyć,że 5 regulaminowych dni to nie byłaś ;) na tym białku.

Gość agewwwa
przestan dręczyc tę kobietę! ja jem normalnie jesli chodzi o węglowodany. za to jem tez duzo białka... jakies 100gram dziennie. mam nadzieje ze mi sie nie stanie.

Gość ytytyty
mi na diecie białkowej wypadła prawie połowa włosów

Gość amatorDRESU
zadna monodieta nie jest zdrowa

Gość zatroskanamatka
ZWYCIĘSTWO! moja córka stwierdzila ze ta dieta rzeczywiscie jest szkodliwa i zaprzestala jej stosowania :D dziekuje wsystkim! ^^

A czy uwazacie ze jedzenie hamburgerow, zapiekanek, pizzy , picie coli piwaa, i in. jest zdrowe??? Ja tak zylam 6 lat wiec mysle ze na diecie bialkowej na pewno zrobie sobie mniejsza krzywde niz tym co do tej pory jadłam. Nabawilam sie nadcisnienia, nietolerancji cukrow, podwyzszonego kwasu moczowego no i oczywiscie nadwagi... A jem: mieso pieczone w folii glownie piersi z kurczaka, twarozki, serki 0%, , pomidory, brokuly, cebule, lososia, dorsza, pstraga itd. Ja nie widze tutaj nic nie zdrowego co mogloby obciazyc mi nerki

dieta niełączenia jest lepsza nie łączenie białek z węglowodanami wg profesora Tombaka ;) a co do nadmiaru białka w diecie trzeba mieć zdrowe nerki i wątrobę no i mnóstwo się ruszać i uprawiac jakąś dyscyplinę sportową diety białkowe są głownie dla...koksiarzy i kulturystów