Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gaga8

wysypka po wprowadzaniu stałego jedzenia u 5 miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość gaga8

Zaczęłam wprowadzac mojemu 5 miesięcznemu synkowi karmionemu butelka stałe pokarmy ,zaczęliśmy od kaszki rryzowej z jabłkiem bobovity i jabłuszka z hippa w piątek zjadł troszeczke i tak od 5 dni jemy po troszku ,na brzuszku ma parę krosteczek tylko ze one czasem pojawiały sie tez wczesniej przed jabłuszkiem ,wydaje mie sie ze to są potówki ale mały nigdy ich nie miał wiec nie jestem pewna .Mam z zwiazku z tym pytanie czy są takie miejsca na ciele dziecka gdzie najczęsciej wystepuje wysypka po podaniu nowego dania . Dodam tez ze nie ma alergi pokarmowej chociaz podejrzenia były ale pediatra wykluczyła

Wysypka po podaniu nowego dania to wlasnie alergia pokarmowa ale skoro pediatra wykluczyła (jak? czy miał robione testy?) to nie rozumiem pytania... bo alergia moze byc w róznych miejsach - na brzuszku , na rączkach na buzi... no na plecach to raczej tylko potówki. Proponuje tydzień odczekac, dawac tylko mleko i potem wprowadzic ale tylko 1 nowe danie na raz i zobaczyc reakcje. Jesli znow wyjdą chrostki to alergia. Jelsi nie to znaczy ze to wczesniej to od przegrzenia.

Gość gaga8
jak miał 2 miesiące to poediatra podejrzewała skaze białkową na podstawie wysypki na policzkach ,dwóch innych lekarzy wykluczyli . Karmiłąm piersią tylko 3 tyg a potem mlekiem enfamil ,wysypka na buzi zeszla jak zaczełam smarowac kremem ziajką i teraz ma ładne policzki czasem wieczorem troszkę czerwone ale nie suche ani lakierowane nie ma tez zadnych innych objawów skazy . Te krosteczki są tylko na brzuszku i przed tym jabłuszkiem tez czasem miał one znikają po nocy i na wieczór pojawiaja sie znowy ale jest ich tylko parę .Innych objawów biegunki czy bólu brzuszka nie ma tylko tych parę kroseczek Czy jabłko często uczula?

Gość są takie miejsca
wysypka alergiczna najczęściej pojawia się na : -zgięcia łokci -pod kolanami -wokół ust -na przedramionach -na policzkach kilka krostek to jeszcze nie wysypka, ale obserwuj dziecko, nowe dania wprowadzaj pojedynczo chyba się nie dogadaliście z pediatrą, być może wykluczył alergię na białko mleka krowiego, ale na pewno nie pokarmową ! a uczulonym można być na każdy pokarm np. ja od zawsze mam alergię na: orzechy, czekoladę, truskawki, pomidory, mango, kiwi, cytrusy, jakiś konserwant czy barwnik spożywczy, na sztuczną multiwitaminę i mąkę arachidową (czyli wszystkie słodycze i wyroby cukiernicze). moje dziecko ma 3 m-ce i karmię go piersią i już wiem, że jest uczulony na to samo, jak zjadłam kawałek sernika - miał być domowy, ale koleżanka się nie przyznała, że kupny - to mały robił kupki z krwią i miał wysypkę pod kolankami ( kupne ciasta zawsze mają śladowe ilości orzechów arachidowych w składzie, bo z nich jest najtańsza mąka).

Gość gaga8
teraz z tymi krostkami nie byłam u pediatry a skaze białkową wykluczył ajakis czas temu , podawac dalej to jabłuszko i kaszke ryżową czy wstrzymac sie i obserwowac ? Czy jezeli byłby uczulony na to jabłuszko to czy jak nie wykluczyłabym go z diety to wysypka nasiliłaby sie ? bo póki co to jest mniejsza a jabłuszko daję codzienie

Jeśli dziecko ma na coś alergie to jak to odstawisz to logiczne jest ze objawy alergii (tu wysypka) bedzie stopniowo zanikać. Ja dalej uwazam ze powinnas na tydzien wszystko odstawic i po tygodniu od nowa wprowadzac bo bez tego to tylko bedzie zgadywanka... a 5 miesieczny maluch moze byc spokojnie tylko na mleku, nic mu nie bedzie. Co do skazy to badrzo widac jej objawy, są charakterystyczne, tak jak ktoś wczesniej napisal - na zgieciach łokci, kolan u moich obu córek jeszcze na nadgarstkach, miedzy paluszkami oraz za uszami - chropowate czerwone miejsca, czesto odchodząca i pękająca tam skóra :(

Gość gość4
witam, moja corka ma to samo i dosc e jest atopowcem to wlasnie zaczelysmy podawac stale jedzonko .... no i krostki na klatce piersiowej szyji polickach zs uszami rano nie ma wieczorem jest mysle ze to po jablku dlatego odstawiam go na tydz moze dwa, jesli to nie pomoze odstawie tez obiadki (corka ma 4,5 miesiaca i jest na mleku bez lactozy)