Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maturzystkaa18.5.

WSPÓŁŻYJĘ, ALE JESTEM B. MŁODA, JEST SENS IŚĆ DO GINEKOLOGA?

Polecane posty

Gość Maturzystkaa18.5.

Zabezpieczamy się prezerwatywami, czy jest sens iść do ginekologa?

Gość Dagny 2010
prezerwatywa chroni tylko w 30%,ryzykowne,lepiej pojsc i zapytac o cos skuteczniejszego,chyba ,ze planujecie potomstwo,ale w Twoim wieku?

Gość Malinka ja
Oczywiście, że powinnaś iść do ginekologa.

Gość fytyt
ja w wieku 17lat zaczęłam współżycie (nie żałuje tego bo nadal mam tego samego partnera) i poszłam do ginekologa. na badania i po plastry.

Gość Maturzystkaa18.5.
jeżeli zajdę w ciążę, to będę w ciąży, hormonów nie chcę brać. Ale po co w takim razie?

Po to, ze u ponad polowy kobiet po pierwszym stosunku tworzy sie nadzerka, ktora w niektorych przypadkach nieleczona prowadzi do powiklan. Gratuluje myslenia:jestem mloda ale jak zajde w ciaze to trudno. Eh...dzieci.

Gość fytyt
dobrze, to jest twój wybór. masz regularne miesiączki?

Gość defr
prezerwatywa chroni tylko w 30% skad takie wiadomosci?:O

Gość Maturzystkaa18.5.
Z moim chłopakiem spotykam się dwa lata, skoro uprawiamy seks, to chyba normalne, że liczymy się z konsekwencjami? Ja tylko pytam, w zasadzie nawet nie wiem, co miałabym powiedzieć- po co przyszłam sloro u mnie wszystko przebiega regulanie.

Gość Coralick
Belllatrix... prosze, poczytaj troche, nazbieraj wiedzy a potem staraj sie doradzac... Nadzerka po pierwszym stosunku? Dziewczyno... gdzies to to wyczytala? W "Fakcie"?

Gość Coralick
Maturzystko... chociazby po to zeby zrobil cytologie i wykluczyl HPV lub inne choroby. Zbadal piersi, zrobil USG... Jesli dobrze zauwazylam masz juz 18 lat, wiec najwyzsza pora :)

Gość fytyt
no to jest przesada ale prezerwatywa nie daje super zabezpieczenia - przeżywam stres z tym związany bo dziś mam 37 dzień cyklu a okresu ani widać ani słychać. a używałam tylko prezerwatywy :] (cykle mam rozlegulowane po rezygnacji z evry) ile masz w ogole lat? jesli chcesz uzywac tylko prezerwatyw a masz regularne cykle radzilabym poznawac swoje cialo i kochać sie tylko w dni nieplodne. jesli nie masz regularnych to pojdz do tego ginekologa przebadaj sie, wez cos na uregulowanie i zacznij odliczac dni nieplodne i plodne. w wtedy w te pierwsze mozesz sie kochac w gumce bez wiekszych obaw.

Gość Maturzystkaa18.5.
rozumiem :) dziękuję bardzo : )

Gość Maturzystkaa18.5.
a czy wyniki tej cytologii są znane od razu?

ginekolog to lekarz dla kobiet - powinno sie do niego regularnie chodzic i robic badania kontrolne - a duza czesc kobiet traktuje go jedynie jako potrzebnego do recepty na tabletki lub podczas ciazy niektore kobiety mnie przerazaja - mam kolezanke, ktora zaszla w ciaze majac 31 lat - przyznala mi sie, ze wtedy wlasnie poszla na swoja 1a wizyte

Gość fragile22
jaka nadżerka? paranoja ;-) ja też zaczęłam współżycie w wieku 18.5, stały partner po dziś dzień. Zabezpieczenie: prezerwatywy, bo hormonów nie chciałam U ginekologa byłam pół roku po rozpoczęciu współżycia, robiłam cytologię itp. Powiedział że jestem zdrowa. Proponował tabsy, ale nie chciałam. Po dziś dzień: chodzę do gina, robię badania, stosuję prezerwatywy. Okres: co 28 dni, jak w zegarku. Denerwująca przypadłośc: zapalenia pęcherza, zawsze w zimę! Nie zaliczyliśmy - żadnej pękniętej prezerwatywy - żadnego "strachu" przed ciążą - żadnego postinoru, ecapelle (mam koleżankę biorącą tabsy, czasami jak zapomni o tabletce to jedzie po te proszki, dla mnie to paranoja....)

Wiem czym jest nadzerka i jak powstaje. Zapytaj nast razem swojego ginekologa,czy po pierwszym stosunku moze utworzyc sie nadzerka a potem sie wypowiadaj. Oczywiscie, ze nadzerka moze pojawic sie po pierwszym stosunku (choc nie musi), ale czesto tak jest.

Gość Coralick
Nie, na wyniki cytologiczne czeka sie jakis czas, dobrze tez zrobic bakteriologiczny wymaz z pochwy, na ktory tez sie czeka ale warto.... :)

Qzwa skoro nadzerka to paranoja, to ciekawe, dlaczego tyle kobiet choruje na raka szyjki macicy. Wlasnie przez takie pindy, ktore wszystko bagatelizuja. Nie mowie, ze autorka MA nadzerke, tylko, ze trzeba sprawdzic czy jej NIE ma. Matko, strzezonego Pan Bog strzeze, nie slyszalyscie o tym??

Gość Maturzystkaa18.5.
nam też sie żadne przygody z prezerwatywami nie przytrafiły dotąd a kochamy się niemal codziennie

Gość asasasddfdfdg
to jest wątek o antykoncepcji czy wizycie u gina? do gina to tak jak do dentysty nawet jak nic Ci nie dolega powinnaś iść na badanie kontrolne żeby sprawdzić czy wszystko ok. Swoją drogą skąd TAKIE WIADOMOŚCI że gumka chroni tylko w 30%? gdyby tak było to większość już dawno zrezygnowałaby z jej stosowania dajcie luz i nie w prowadzajcie dziewczyny w błąd

Gość Coralick
Etiologia nadzerki nie jest znana... Przyczyn moze byc wiele... Ale tak na prawde nie wiadomo co ja powoduje. Zwykle sie ja wykrywa po pierwszym stosunku, bo po takim fakcie zwykle dziewczyny postanawiaja sie wybrac do lekarza. Tocka!!!

Gość fragile22
Ja polecam wizytę u ginekologa ale nie musisz się ślepo zgadzac na tabletki. Napisałam - nadżerka?paranoja! Dlatego że wypowiadasz się o niej nie mając żadnego pojęcia. Nadżerka jest zwykle wywołana infekcjami, jest to ranka, która może doprowadzic do zmian nowotworowych. Jej ryzyko wzrasta gdy kobieta jest aktywna seksualnie - ale sam seks jej nie powoduje! Dlatego nie strasz dziewczyny że jak zaczęła współżycie to na ileś procent ma nadżerkę.

Gość Coralick
Belllatrix... nadzerka a rak szyjki macicy to dwie rozne rzeczy... nie dolaczaj do tego jeszcze prosze kily i rzezaczki, prosze... Jak juz napisalam wczesniej, a czego nie raczylas odnotowac, poradzilam wizyte kontrlna, wiec nie wiem czemu sie tak indyczysz!

Gość ewus21
Belllatrix ma racje. samo to przechodzilam wiec jak sie nie znacie na tym to sie nie wypowiadajcie albo poczytajcie troche o tym.

Gość Coralick
brunet... widze obcykany... a jaka? Doswiadcz niedoswiadczone kobiety prosze!

Gość ewus21
a nie leczona nadżerka prowadzi do raka szyjki macicy

Gość fragile22
Wizyta u gina zawsze mile widziana:)