Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margerita herbu

Niedawno się dowiedziałam że pochodzę zs szlacheckiej rodziny pierwszej wody

Polecane posty

Gość Margerita herbu

a mam chłopaka ze wsi. Pochodzi ze zwykłych chłopów pańszczyźnianych co dziesięciny płacili na kościół i pracowali u pana na włościach. I co z tym robić? Mezalians to coś z czego wcześniej bym się śmiała, ale teraz... sama nie wiem jak to sobie w głowie ułożyć.

Gość daes
90 % ludzi pochodzi od chlopów . Kiedys prawie wszyscy ludzie musieli robic w polu

Gość blelelelelele....
nO TO PROBLEM:D Zwróć sie do psychologa.

Gość Margerita herbu
no włąśnie wiem i jak 90 % pracowało to tym bardziej moje pochodzenie jeat wyższe od jego czy to nie stanie między nami no i jak przyjdą dzieci czy nie będą miały pretensji, że nie zapewniłam im ojca na poziomie? to tak nagle na mnie spadło może to głupie , ale teraz mój facet wydaje mi się taki przyziemny, nieciekawy, prosty... już nie czuję motylków w brzuchu

Gość hrabia Wąs Rosporek-Walicipski
a ja drugiej z zawołaniem: sranie w banie, a jak nie w banie to chuj wie w co!!!!!!!!!

Gość dfdsvcfgzr
spierdalaj tepa strzało!!!

Gość no ale skoro twoej pochodzenie
dopiero teraz na jaw wyszło to coś musi być przyczyną tego że kiedyś poszło w zapomnienie pewnie któraś z twoich prababć dała się zbrzuchacić stajennemu na kupie gnoju, i na skutek tej hańby rodzina się wyrzekła bękarta

Co z ciebie z szlachcianka jak dopiero teraz się o tym dowiedziałaś nie masz pojęcia o tradycjach i etykiecie a przeszkadza ci chłopak bez herbu.Wybacz kochana ale to że jesteś z kimś spokrewniona jeszcze pani z ciebie nie czyni.W pewnych wartościach trzeba wyrosnąć i nie wystarczy papierkiem się pochwalić.

Gość no ale skoro twoej pochodzenie
ewnetualnie pradziadek wychędożył dziewkę kuchenną :classic_cool:

Gość Margerita herbu
Ja wiem, że to może smieszyć niektórych samą by mnie kiedyś śmieszyło, ale teraz gdy wiem, że jestem prawdziwą szlachcianką a mój pra pra pra (ileś tam) dziad był kasztelanem z dużą posiagłością ziemską i klkoma zamkami to od razu czuję się kimś innym, jakbym stał ponad zwykłymi lidźmi to dziwne uczucie, niesamowite a wcześniej nie wiedziałam, bo matka nie chciała powiedzieć mi kto jest moim prawdziwy ojcem a ten co mnie wychowywał to dowiedziałam się, że nieprawdziwy jak miałam ok 10-11 lat i go nienawidzę teraz to zwykły prostaczek choć się stara być kimś ważnym o moim prawdziwym ojcu dowiedziałam się pół roku temu i zaczełam walczyć, żeby mnie uznał i on się zgodził:) jeszcze to nieoficjalne, ale dostanę jego nazwisko jak się dowiedziałam że mnie uzna czuję się inaczej:) jednak szlacheckie urodzenie zobowiązuje

Oj głupia dziewczyno jesteś aż wstyd że ktoś taki nazwisko dostanie.No niestety słoma z butów ci wystaje i nic tego nie zmieni.A tak na marginesie jeśli twoja Mama nie ma szlacheckiego pochodzenia to twój Tatuś mezalians popełnił i bliżej ci do chłopa niż do szlachcianki :)

Gość Margerita herbu
a może któś wie, w jakim środowisku powinnam się zacząć obracać? tak żeby znaleść odpowiedniego męża i ojca dla moich dzieci. Żyby był z urodzenia mi równy. Gdzie tacy ludzie bywają? gdzie się ich poznaje? mają jakieś kluby czy coś? Przedtem się tym nie interesowałam, ale teraz to bardzo ważne. A chciałbym bardzo wyjśc już za mąż, bo mam trudną sytuację bytową, bo ten mój pszyszywany ojczym to taka niezgóła niezaradna.

Gość autorko obawiam sie
ze bedziesz musiala wyemigrowac do USA, tam zazwyczaj uciekali Czartoryscy i inne szlachetne rody przed wojna, komunistami :D

Gość 10/10 bo odzew prawidlowy

Gość Margerita herbu
No ale w Polsce pewnie też jeszcze zyją tacy wysokourodzeni ludzie jak myślicie? albo jak nawiązać kontakt z tymi ze stanów?

Gość Kasztelan Pierdziawicz Stary
Witaj Szlachcianko Margerito! Jakze to wspaniale poznac kogos ze szlacheckiego rodu...sam jestem paniczem wielkim na dworze i z checia wielka bym cie poznal i ucalowal twe biale lico...Mysle, ze jstesm kawalirem nadwyraz przystojnym, majetnym, mam maniery dworskie i tez nie zadaje sie z pacholkami i parobkami.bedziemy idealnie do siebie pasowac. Moze zechcialabys uraczyc swoja osoba moje przestronne pokoje? W nadchodzaca sobote urzadzam bal maskowy dla sfer wyzszych, bylbym zaszczycony gdybys sie zjawila..juz mi moj "miecz" wibruje na sama mysl o spotkaniu z toba o nieskalana dziewico!

Gość Margerita herbu
wiem że sobie żartujesz a jeśli to nie żart to mogłabym prześledzić twój rodowód w linii od wieków średnich?

Gość Margerita herbu
a i ciekawa jestem wizualnej reprezentacji twojego rodu (umieszczanego na tarczy obronnej na ten przykad)

Gość wiwjana
taaaa, ja też, pradziadkowie posiadali wielgachny majątek, ktory teraz poszedł w pył. i co z tego?? co mi po tym pochodzeniu? i co dało upoważnienie moim przodkom do wykorzystywania masy biednych ludzi, którzy robili w polu na ich dwory i fortepiany? boze co za topik, mam nadzieję, że to prowokacja

Gość patrzcie chlopi
jakie czasy nastaly. Mozemy sie wysmiewac z szlachty i nic nam nie zrobia :D

tez mam szlachecką rodzinę. ale nie wiem nie znam się nic dokładnie nie wiem.sama świadomość mi wystarczy, no i dziadek Niemiec-dzięki niemu właśnie mam rozwodniona błękitną krew:P

Heraldyka się to nazywa - do biblioteki wpierw się dokształcić.

Gość Bella ciekawa
A na jakich ziemiach mieli te zamki??? Stoją jeszcze:)? Bym sobie pozwiedziała;) No i to pradziadek ze strony mamy czy taty??

Gość r3werrrr
Ja tez jestem z szlacheckiego rodu Niemieckiego , nawiasem mowiac bardzo szlacheckiego od zakonczenia komuny sprawa sie ciagnie

Gość jest Zwiazek Szlachty Polskiej
statut, skladki, zebrania, wybory itd. W internecie jest wiele portali genealogicznych. Zarty zartami , ale budowa drzewa to pasjonujace zajęcie.